Sopron és környéke

2017.01.25. 11:22

Sopronban is az ingyenes tömegközlekedés mellett kampányol az MSZP szmogriadó esetén

A soproni városháza reagált: "a levegő minőségével kapcsolatos adatokat folyamatosan figyeljük, és indokolt esetben megtesszük a szükséges intézkedéseket."

kisalfold.hu

Az ország több városában is szmogriadót rendeltek el. Az Országos Közegészségügyi Központ adatai alapján Sopronban veszélyes a levegőminőség - írta közleményében [namelink name="Biczi László"], önkormányzati képviselő (MSZP).


A képviselő úgy fogalmazott, "városunk azért is kerülhetett ilyen helyzetbe, mert méretéhez, kiterjedéséhez képest rendkívül nagy a gépjárműforgalom. További gond, hogy a tervezett, 2018 március 15-re megígért elkerülő út építése, finoman szólva is csúszik, így a környező településekről Ausztriába igyekvő ingázók nagy száma is a városunkon megy keresztül. Természetesen a nyirkos, szélcsendes időjárás sem kedvez a tisztulásnak, de ebben a helyzetben a városvezetésnek kötelessége lenne minden tőle telhetőt megtennie, hogy csökkentse a légszennyezést."


Vannak erre máshol jó példák, ezekből tanulhatunk mi is - tette hozzá a politikus.


"Szegeden Botka Lászlóék ingyenessé tették a tömegközlekedést, amíg érvényben van a szmogriadó.

Javasoljuk a soproni városvezetésnek is, tegyék lehetővé, hogy egy szmogriadó esetén Sopronban is ingyenesen lehessen használni a helyi járatú buszokat. Ez természetesen némi pénzbe kerül, de ez legalább hasznos célra menne" - közölte Biczi László.

Az MSZP képviselőjének szavaira a városháza sajtóirodája reagált


"Más városokkal ellentétben, Sopronban nem volt szükség szmogriadó elrendelésére, a hivatalos mérési adatok ezt nem tették indokolttá. Jelenleg a szálló por mennyisége messze a tájékoztatási érték alatt van. A levegő minőségének alakulása a város földrajzi elhelyezkedéséből adódóan döntően az időjárás alakulásával van összefüggésben, nem pedig az áthaladó gépjárművek számával.


A közgyűlés a város polgárainak biztonsága érdekében elfogadott egy riadótervet, amely pontosan rögzíti a teendőket és felsorolja az együttműködő szervezeteket. Ez alapján egyébként lehetőség van akár a tömegközlekedés feltételeinek megváltoztatására is. Az erről szóló rendeletet valamennyi képviselő támogató szavazatával fogadták el. A levegő minőségével kapcsolatos adatokat folyamatosan figyeljük, és indokolt esetben megtesszük a szükséges intézkedéseket" - olvasható a közleményben.


Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!