Soproni Nyugdíjasegyetem

2022.03.10. 17:40

Izgalmas kérdések, frappáns válaszok, vastapsos köszönet

Két Anschluss között – Nyugat-Magyarország és Burgenland Wilsontól Hitlerig címmel tartott előadást a Soproni Nyugdíjasegyetemen dr. Tóth Imre, a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaság-tudományi Karának docense és a Soproni Múzeum igazgatója.

Tama István

A most induló szemeszterre újra megtelt a GYIK Rendezvényház nagyterme a nyugdíjasegyetem lelkes résztvevőivel. Fotók: Máthé Daniella

Immár a huszonegyedik szemeszterét kezdte a Soproni Nyugdíjasegyetem, az idei első előadáson a főszervező, prof. dr. Faragó Sándor rector emeritus üdvözölte a hallgatóságot és köszöntötte külön a hölgyeket. Dr. Tóth Imre az előadással megegyező című könyve alapján világította meg a korszak meglehetősen kacskaringós történetét. Három „miért?” kérdésre kereste a választ, jelesül, hogy miért került az első világháborúban vesztes Magyarország területének egy része egy szintén vesztes, szomszédos államhoz, másrészt miért és hogyan került annak egy darabja vissza hazánkhoz.

 

A harmadik kérdés pedig az, hogy miért és milyen motivációk mentén voksoltak a soproniak és a környékbeliek a népszavazáson. Elhangzott, hogy a trianoni és a Párizs környéki békéket szakértői csoportok készítették elő, még ha a véleményüket nem is gyakran vették figyelembe, szinte csak ott, ahol a dolognak kevesebb jelentősége volt. Az előadó tárgyalta a cseh diplomaták által szorgalmazott korridor kérdését, ami egy Nyugat-Magyarországon keresztül vezető területet, folyosót biztosított volna Csehszlovákia és Jugoszlávia között.

 

Szólt arról, hogy a magyarok számos eszközzel, időhúzó taktikával, kompromisszumkész osztrák kormány hatalomra segítésével, a lakosság ellenállásának bátorításával, bízva a nemzetközi politika változó széljárásában, segítették az elcsatolt terület egy részének visszaszerzését. A vastapssal záródó előadást számos korabeli karikatúra illusztrálta, melyek jól jellemezték az adott kor hangulatát, közgondolkodását.

 

– Egészen a kezdetektől, tizenegy esztendeje járok az előadásokra. A mai alkalom nagyon érdekes volt, az előadó számos új dolgot mutatott be erről a korszakról, amit eddig nem hallottam – mondta el Horváth Lászlóné hallgatónk.

 

Kisalföld-kvíz

 

1. A Párizs környéki békék idején kik szorgalmazták a szláv korridor létrehozását? 

2. Milyen lépéseket tett a magyar kormány az elcsatolt terület egy részének visszaszerzése érdekében?

 

A válaszokat március 18-ig várjuk a [email protected] e-mail-címre, vagy postán a Kisalföld-szerkesztőség, 9400 Sopron, Frankenburg út 2/A levelezési címre. A levélre és az e-mail Tárgy rovatába ne felejtsék el beleírni: Soproni Nyugdíjasegyetem, Kvíz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!