Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 10°C Még több cikk.

Wass Albert szobrot kapott Kapuváron

Kapuvár - Pénteken délután Kapuváron felavatták az erdélyi író Wass Albert mellszobrát. Kóczán Zoltán, a Kapuvári Polgári Társaság elnöke beszédében elmondta, nem csak az erdélyi író születésének századik évfordulójára, hanem a 2004-es decemberi népszavazásra is emlékezett a szép számú látogató.
A helyi tűzoltóság szomszédságában, a trianoni harang mellett felállított Harmath István alkotás előtt Bartha József, erdélyi református lelkész, a Czegei Wass Alapítvány képviselője beszélt az író életútjáról. – Addig nincs semmi elveszve, amíg tudunk emlékezve emlékeztetni – mondta a Wass évforduló kapcsán a holtmarosi lelkész.

Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő hangsúlyozta, ahhoz, hogy Wass Albertet megértsük, nem lehetünk elfogultak, ahogy ezt a szomszédos országok némelyikében megteszik. A szoboravatón elhangzott, a Wass Albert szobor egyfajta kezdetet jelent Kapuváron is, Kóczán Zoltán szerint egy szoborpark kialakításának első darabját avatták pénteken délután.

Kóczán Zoltán, Bartha József és Ivanics Ferenc. - Fotó: Turbók Attila (További képekért attintson ide!)

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. arany 2008. december 13. 21:15
  „Nooormális?

  Ha kicsit is visszaolvastad volna mélyebben a hozzászólásokat, akkor a 38-as bmegjegyzésed érvényét veszti. Remélem látod mi a baj.”
 • 38. Nooormális? 2008. december 12. 20:32
  „Leninszobrot a sok hülyének!
  Az miért nem irritálta őket? Egyébként meg ha irritálja, nagyon helyes, pukkadjanak meg!
  Én például kifejezetten utáltam(om) a szovjet emlékműveket, de ez a kutyát sem érdekelte...”
 • 37. arany 2008. december 11. 18:50
  „kisföld!

  Jól látod, én kijelentem itt már diktatórikus irányítás valósult meg. Sok dologból lehet érezni ezek közül például a rendezvényekre mehívott előadók is fideszesek vagy jobboldaliak, más személyt nem hívnak vagy nem is akarnak! Másrészt milyen összetétellel rendelkezik az önkormányzat? Számoljuk meg, aki nem fideszes az jobboldali vagy ahhoz húz de tagadja. Baloldali képviselőt bármit is mondana azt nem tekintik mérvadónak még ha jó irányba vinné a város létét. És lehetne sorolni még! Miden lap ki van osztva.”
 • 36. kisföld 2008. december 10. 22:09
  „Kedves Reális!
  Nem! Kapuvár sok-sok olyan értékes - idáig meg nem jelenített- kinccsel rendelkezik, amit- ha lenne ügyszerető igaz kapuvári-már rég népszerűsíthettek volna! Az embereket is meg lehetett volna kérdezni! ( O.V. gyakran hangzatosan emlegeti ) Apropó, van Városszépítő Egyesületünk. Az ő hangjukat miért nem hallani? A válasz roppant egyszerű, mert vezetője FIDESZ pártkatona M.A., kinek párt főnöke, Kóczán Zoltán, így aztán a dolgok összeérnek. Városunkban - ha így folytatódnak a dolgok- diktatórikus irányítás valósul meg!”
 • 35. Reális 2008. december 10. 11:37
  „Kapuváron nem Wass szobrot kellett volna felállítani,mondom én,aki tisztelem és szeretem a munkásságát!Amúgy is túl sok szobor van Kapuváron!Kapuvári kötődésű szobrot kéne avatni,dehát kiről?Dukai Regináról?”
 • 34. mnandor 2008. december 09. 10:54
  „Hát pont ezért kellett szobor Wass Albertről Kpauváron is... Mert még mindig van olyan magyar ember, aki nem is ismeri őt, az ő munkásságát, műveit, tetteit. Ez persze nem az ő hibájuk, sokkal inkább azoké, akik igyekeznek Wass Albertet szélsőségesek közé sorolni, (ez a módszer nagy divat manapság...) Illetve az iskolákban sem olyan súllyal tanítják, ahogy azt megérdemelné.

  Egyébként aki szerint Wass Albert "nem eléggé apuvári kötődésű" meg tudják mondani, Petőfinek valóban volt ideje annyi városban megfordulni, ahány helyen utcát neveztek el róla, illetve szobrot avattak emlékére?
  Aki pedig elolvassa Wass Albert egyik könyvét, biztos vagyok benne, hogy legalább annyira értékesnek fogja tartani, mint Petőfi műveit...

  Gratulálok a kapuváriaknak a szoborhoz!”
 • 33. kisföld 2008. december 08. 23:05
  „,, Kóczán Zoltán, a Kapuvári Polgári Társaság elnöke" Alpolgármester, FIDESZ elsőszámú embere.....!- civil társaság mitől civil? - Engem érdekelne, hogy a testület milyen arányban szavazta meg a ,, fideszmű" engedélyezését?- "arany" gondolatait folytatom- Javaslom, hogy a két éve hasznavehetetlennek épített ipari utat, telepítsék a szobor mellé, idegenforgalmi parkolónak! Városatyáink Hany Istókról sem feledkeztek meg, a kerékpárcentrumot róla nevezték el ( röhej ) A civil szervezeteknek - ahogy nézem rengeteg van- még nem jutott eszébe táblákkal népszerűsíteni a csodacentrumot? Hogy is mondják képviselőink? Kitöréspontunk az idegenforgalom! Ha így folytatják lesz minden, csak idegenforgalom nem. Gratulálok!”
 • 32. P.mester 2008. december 08. 19:13
  „Magyar Attila!

  magyarázd már meg légy szíves, hogy van az, hogy Hany Istók szobor évek óta azért nem áll, mert állítólag nincs rá pénz, Wass Albertre meg hogy-hogy van pénz? kettő: Melyik inkább kapuvári kötődésű? Hany Istók vagy Wass Albert? És miért nem az kap kapuvári szobrot, aki idekötődik?

  Gondolom, te tudsz ezekre válaszolni, elvégre ugyanabba a politikai bandába tartozol, mint a kommunista korszakban meggazdagodott Köczán Zoltán vagy a ´"keresztény értelmiségi" Hámori György, akinek csak meg kell hallgatni ízes beszédét, hogy rájöjjön az ember, mennyire értelmiségi.”
 • 31. arany 2008. december 08. 18:33
  „De mi köze van Kapuvárhoz?
  Állandó jellegel mást nem tesznek csak szobrot állogatnak meg nyalni a sebeiket mintha az valamit is segítene. Igaz segít ha máson nem a gyűlöletet szítani és a megosztást. Kapuváron van jópár híres ember akikről egy deka szobor nincs vagy talán a második szobor az már tartalmazhat Kapuvári személyt?
  Kapuvár ha másról nem is lesz híres de az örökös szoboravatásról arról biztos.
  Még mennyi szobor van előkészületben és titokban már megrendelve?
  Magukban meg jókat röhögnek egyes képviselő Urak!
  Jóvilágukban nem tudgyák mit tegyenek. Hol a szélerőmű?
  Hol a szálloda, amit a nyugati határra akartak a befeketetők megvalósítani?
  Hol van olyan beruházás ami elöbbre vinné a Várost a mostani Korház felújítás és angiológiai osztályon kívül?
  Ezek is lennének a fontos döntések!”
 • 30. gabodick 2008. december 07. 14:01
  „Ugye Kapuvárott avatták a szobrot.....”
 • 29. hiribi 2008. december 06. 19:45
  „Az előbbi írás a rágalmazó thurvj97-nak szólt”
 • 28. hiribi 2008. december 06. 19:42
  „Az előbbi írásodból az derül ki, nem is olvastál még Wass Albert regényt, mert el FOGSZ olvasni kettőt.
  Csak azt idézed, hogy mások mit mondanak róla. Ki a fenét érdekel ez? Csak az számít, neked hogy tetszik.
  Wass Albertnek semmi köze a 4 román halálához, még csak a közelben sem volt akkor. Ezt már bizonyították, kicsit le vagy maradva. Azért ítélték el, hogy elvehessék a birtokait. A románok tudták, hogy Wass Albert írásai rájuk nézve sokkal veszélyesebbek, mint az egész hazai politikum. Csodálatos írásai nagy hatással vannak az erre fogékony emberekre. Ki merte mondani, hogy a trianoni békeszerződés igázságtalan volt, Erdély mindig is Magyarországé volt, és egyszer az is lesz. Tudom miért vagy ilyen gondolkodású, túl sok Népszavát olvastál. Ez az újság három dologban a legjobb: hazugságban, kormánypropagandában és gyűlöletkeltésben.
  Engem csak az vígasztal, hogy belőled ócska bolsevik gondolkodású emberekből egyre kevesebb van, belőlem hazafias fiatalokból pedig egyre több.”
 • 27. 13.István 2008. december 06. 18:50
  „T Komámasszony !
  A szoborra féltő szemek vigyáznak ugyanis a tüzoltóság mellet van felállítva.
  Legyenszives ne szervezkedjen.
  Különben meg Vésse az ...... :

  S a gyűlöletet nem mossa le semmi,
  csak az összetartó igaz szeretet!

  Mert hitében él a NEMZET!”
 • 26. matriné 2008. december 06. 16:46
  „Remélhetőleg nem fémből ,csupán műanyagból öntötték. Mert, ha gyűjtögető kereskedők megtudják, hogy bronz, akkor nem sokáig fog ott díszelegni.”
 • 25. TancsKaszabell 2008. december 06. 10:41
  „A köztéri szobroknak az is szerepe,hogy emlékeztesse a nézőt létére,munkásságára,műveire, ellássa ideológiai tanáccsal, erkölcsi intelemmel,végső soron politikai hovatartozására figyelmeztesse.Ennek egyértelmű nacionalista nézetei alapján igazán megfelel Wass Albert mellszobra.Ez a szobor egy jelkép.Ő az a Magyar író akinek neve kiejtésével megvalljuk,mintegy odavetjük "ezeknek",hogy mi kik vagyunk!
  És ez már hangsúlyosan politikai ügy is.A jobboldalnak, persze inkább a szélsőjobboldalnak és a sumákoló ezt az egész nacionalista őrületet el nem ítélő pártnak ideológiai alakjává vált már! Ezt a mellszobrot nem a bal oldalon állók állították fel.Ez sem baj.
  Wass Albert régen átlépett az irodalomesztétikai kereteken, jóval összetettebb politikai állásfoglalássá, jelenséggé vált.
  "A magát nemzetinek nevező oldal kedvenc szerzője, könyveit jobboldali pártok standjain árusítják, emlékművek leleplezésekor vagy nemzeti ünnepek, évfordulók alkalmával adóznak az emlékének, nevét a parlamentben is beszédükbe foglalják. Ilyenkor nem annyira a szépírót méltányolják, hanem inkább azt az írót, akinek tettei példaértékűek, papírra vetett gondolataival pedig azonosulni lehet."

  És mi ezt a politikai stílust és azokat az ordas ideológiákat,melyeket hordoz, határozottan elítéljük.

  Persze rossz úton jár aki lebecsüli irodalmi teljesítményét,mert nem lehet felülírni egy kultuszt az irodalmi életművének minőségi megkérdőjelezésével !
  Néhány sommás megállapítás :"egy tíz évvel ezelőtti felmérés alapján Jókai után és a Biblia előtt Wass volt a legolvasottabb Erdélyben". "Ezzel megelőzte Móriczot, Mikszáthot, Sütő Andrást, Tamási Áront".

  Szerintem meg : "ha Wass Albert a legnagyobb író, akkor hol van Márai, Móricz, Kosztolányi, vagy Erdélyből Tamási Áron?".
  Na igen!
  A városi Széchenyi könyvtár polcain is sok Wass Albert által írt könyv van,és ez nem baj!

  A fórumon néhány magáról rendszeresen megfeledkező ember úgy látszik, Wass Alberttel szemben az övéktől eltérő kritikai hangot elfogadhatatlannak tartják. Mert ugye , aki ilyet enged meg magának, azt ,,kiátkozzák", mint egykor az eretnekeket. (Az eretnek jelenkori szinonimái,mint tudjuk : kommenista, judeo-liberális, nemzetáruló, zsidó bérenc, román bérenc, besúgó,hazaáruló,nemzetére rontó, ugye ismerős ?? stb.
  Gratulálok, de ha kérhetem, békésen nézegessék a szerzőt, aki regényeiben oly szépen megírta ,,az egyetlen igazságot", ,,a magyar sorsot", és akinek szavai, hitük szerint, napjainkban legitimálják egy mindent tagadó retrográd párt és hozzájuk csapódó szervezet célkitűzéseit.).
  Ha kérhetem , ne gyalázkodjanak ,vonulgassanak,és ha áldozatúl esik vandál kezeknek ez a szobor én is elítélem majd a rongálást!”
 • 24. mega 2008. december 06. 09:46
  „Wass Albert azért élt amiben hitt.

  Tisztelet érte.

  A könyvei ,hogy mennyire művésziek vagy a politika mennyire kapja fel ,az teljesen mellékes - szerintem-
  A megalkuvást nem ismerő hazaszeretet , a munkába , a túlélésbe , a tiszta jobb világba való hite példát adhatna mindenkinek.
  Ezek politikától mentes , egyetemes értékek.”
 • 23. Primax 2008. december 06. 08:29
  „Jópár éve - amikor elkezdődött W.A. "felemelése" - megvettem pár könyvét.
  Hát, nem egy nagy durranás egyik sem....sőt....
  Ez - szigorúan - magánvélemény.
  Politika kötődése pedig tény.”
 • 22. thurvj97 2008. december 06. 08:13
  „Lányos zavaromban felmentem a jobboldalt. Bizonyíthatóan a zavarkeltés, tüntetések, provokációk mögött a jobb és szélsőjobb áll.”
 • 21. thurvj97 2008. december 06. 07:49
  „Számomra itt ér véget a nagyonis tanulságos vita.Próbáltam pontosan fogalmazni. Komoly értelmiségiek véleményét továbbítani egy minimum hungaristának vallott erdélyi íróról.Itt semmi sem fontos, csak az a fontos, hogy lehet gyalázkodni. Érdekes,ez tapaszható általában a közéletben. Ha baloldali rendezvény van tüntetés, rendzavarás balról.Ha hozzászólsz baloldaliként agymosott vagy, netpatkány meg hasonlók. Ha szóvá teszed a túlzott nacionalizmust, revizionozmust, hungarizmus, zsidó- és kommunistaellenességet földbe döngölnek. Itt tartunk barátaim! Sajnálom, mert akkor is együtt kell szívnunk a levegőt, ha ti dupla pofával teszitek. Sajnálom, mert úgy érzem,megint felhasználnak bennünket a tudatos megosztottság érdekében.Sajnálom, mert tudom ez egy szűk, hataloméhes csoport érdeke és a vatta megint beadta a derekát. Részemről befejeztem.Igazad van DEW harcolni kellene a köztereken kiállított zsidóellenes, revizionista és hungarista szobrok ellen is. Talán egyszer lesz egy generáció, aki szembe is mer nézni a magyar történelem sötét korszakaival és oda dobja a kétes személyiségeket, ahová valók. Köztük Wass Albertet is.”
 • 20. Dew 2008. december 06. 00:34
  „thurvj97:
  Előfordul, hogy tévedek, elvégre emberből vagyok. Mindenesetre annyi alapja talán van, hogy nem azt írtad le, amit a legutóbbi hozzászólásodban leírtál, hanem csak azokat a kontextusból kiragadott egyszerű frázisokkal dobálóztál, amivel a Wass Albertet démonizálók szoktak általában előjönni.
  "Régóta próbálom megfejteni a Wass Albert csoda lényegét."
  Pedig egyszerű. A Hazaszeretet. Így nagy betűvel. Lehet, hogy Tamási Áron vagy Nyírő József nagyobb formátumú erdélyi író volt. Lehet, hogy Wass Albert írásai adott esetben nem olyan pallérozottak, mint az előbb említetteké (bár nincsenek illúzióim, ha mondjuk Nyírőnek lenne olyan kultusza, mint Wassnak, akkor ő lenne az ügyeletes nyilasdémon). Valahogy úgy van ez, mint Petőfi Sándor esetében. Verseinek nagy részének szinvonala finoman fogalmazva hagy kívánnivalót maga után, legalábbis ha Berzsenyivel, Csokonaival, Kölcseyvel vagy éppen a kortárs Arany Jánossal hasonlítja össze az ember. Mégis, a maga egyszerűségével, illetve a soraiba ültetett tömény hazaszeret (ami annó egy egész társadalmat, de legalábbis a társadalom komoly rétegeit tüzelte) mégis az egyik legnagyobb hazai íróvá emelte.”
39 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négynapos lesz a hét

Rábaköz - A jelentősebb rábaközi cégeknél nincs elbocsátási hullám. Kapuváron és Beleden négynapos… Tovább olvasom