Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Vonzó a csend, a béke és a nyugalom

Kétszáz telkes üdülőfalu van Bodonhely határában, a Rába partján. A csend, a nyugalom és a barátságos helybeliek „tartják meg" és vonzzák az ingatlantulajdonosokat.

Bodonhely határában az 1980-as években alakítottak ki üdülőtelkeket, kétszázhúszat. Közel százon kisebb-nagyobb ház is áll, köztük olyanok, melyek akár a Balaton partján is megállnák helyüket. Az üdülőövezet szerves része lett azóta az „anyaközségnek", kiépítették az évek alatt a teljes infrastruktúrát, karbantartják a területet. Komolyabb fejlesztésre azonban nem futja. Pedig a föld alatt termálvíz van.

A megye minden részéből vannak telektulajdonosok Bodonhelyen, de vásároltak nyaralót piliscsabaiak is. Építkeztek már osztrákok, sőt, egy orosz állampolgár is ott keresi a nyugalmat. Merthogy az üdülőfalu legnagyobb előnyének a csendet és a nyugalmat tartják. Ahogy a soproni Magyar Gábor is, aki 2000-ben építkezett a Rába partján. Egy kollégája csábítására és rábeszélésére döntött így és nem bánta meg azóta sem. Mióta nyugdíjas, a korábbinál is több időt tölt a településen. Hétvégén pedig gyakran látja vendégül családját.

Magyar Gábor azt a csendet és nyugalmat szereti, ami Bodonhelyen körülveszi.
Magyar Gábor azt a csendet és nyugalmat szereti, ami Bodonhelyen körülveszi.

– A környezetet, a nyugalmat nem lehet megfizetni. Itt valóban kikapcsolódhat, feltöltődhet az ember – mutatta be választott, második otthonát a Kisalföldnek. – A bodonhelyiek rendes, szorgalmas emberek. Kialakultak a barátságok, ahol tudok, szívesen segítek nekik és ők viszont. Külön öröm ma már, hogy polgárőrség is működik a faluban és rendszeresen járőröznek az üdülőrészen is. Így a hívatlan vendégeknek eszükbe sem jut, hogy itt garázdálkodjanak.

Az egyik legrégebbi tulajdonosok közé tartozik a Csete család Csornáról. Tavasztól őszig tartózkodnak hétvégi házukban, gyakorlatilag több időt töltenek kint, mint városbéli otthonukban.

– Nagyon szeretnek nálunk az unokáink is, akiknek igyekszünk tartalmas programokat összeállítani. Élvezik például, ha bemegyünk a faluba, megnézzük a ház körüli állatokat. Zöldséget, tojást vásárolunk. A helybeliek igazán tüneményesek, segítőkészek, nem érezzük egyáltalán, hogy mi kívülállók lennénk – fogalmazta meg tapasztalatait Csete Árpádné. – Vannak kulturális rendezvényeik, például a Rétesfesztivál, melyeken mi is mindig részt veszünk.

Csete Árpádné családja tavasztól őszig az üdülőtelken tartózkodik. Ha jönnek az unokák – képünkön Barnabás –, számukra tartalmas programokat is tudnak szervezni.
Csete Árpádné családja tavasztól őszig az üdülőtelken tartózkodik. Ha jönnek az unokák – képünkön Barnabás –, számukra tartalmas programokat is tudnak szervezni.

Az utóbbi időben jó néhány ingatlan cserélt gazdát az üdülőfaluban. Leginkább azért, mert az első tulajdonosok megöregedtek. Az újak, akik érkeznek, hosszú távra terveznek. Egyikük – nevét kérte, ne írjuk le – elmondta: mindig vágyott egy csendes, falusi házra, ahol kedvére kertészkedhet és kiülhet az udvarra anélkül, hogy a szomszédból kíváncsi szemek kukucskálnának át. Mint megjegyezte: Bodonhelyen találta meg ezt a régi álmát és minden percét élvezi az ott-tartózkodásnak.
Kenesei Ferenc, Bodonhely polgármestere érdeklődésünkre kifejtette: annak idején komoly fejlesztési tervek voltak az üdülőövezettel kapcsolatban, melyeket azonban nem sikerült megvalósítani. Úgy véli, most sem késő, de ehhez komoly befektetőre lenne szükség. A helyszín, a környezet, a lehetőségek adottak, a bodonhelyiek várják azt a beruházót, aki lát fantáziát az üdülőfaluban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvári húsgyár - Valaki szólt, hogy ne legyen?

Komoly üzletemberek ők, vagy csak statiszták egy sakkjátszmában? Tovább olvasom