Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

˝Volt tizenkét csodálatos nap˝ - 1956-ra emlékeztek a gyásznapon

A november negyedikei gyásznapon a kapuvári Proverthában emlékeztek ’56 dicsőséges tizenkét napjára. A cég tulajdonosa előadásában kijelentette, 1956 október-novemberében senki nem akart gazdasági rendszerváltást.

A kapuvári önkormányzat, a pforzheimi (Németország) székhelyű Provertha Zrt. képviselői és civil szervezetek koszorúztak csütörtök este a kapuvári Provertha üzem udvarán felállított ’56-os emlékműnél. A forradalom idején Németországba szakadt Szalay Antal felesége – Rosemary Szalay – által alkotott emlékműnél először Bak Tamás gartai plébános, majd Németh Csóka Gábor alpolgármester emlékezett a forradalom áldozataira. A nemzeti gyásznapon Kapuvár alpolgármestere kijelentette, ˝volt tizenkét csodálatos napunk, melyből tragikus volt a felébredés˝.

Szalay Antal és Rosemary Szalay is megkoszorúzta az ’56-os emlékművet.
Szalay Antal és Rosemary Szalay is megkoszorúzta az ’56-os emlékművet.

Az 1956-os eseményekre aztán Szalay Antal gyártulajdonos emlékezett, aki tevékenyen részt vett a fővárosi megmozdulásokban.

– Először nem nagyon akartam belefolyni semmibe, de aztán az egyik csoportban megkérdezték, ki tud teherautót vezetni és egyedüli jelentkezőként szinte azonnal a harcok sűrűjébe kerültem – mesélte Szalay Antal. Jobbára a Corvin köz harcosainak szállított élelmet és visszafelé a sebesülteket. – ’56 forrongó napjaiban senki nem gondolt gazdasági rendszerváltásra, ám a forradalmárok közül azokban a napokban már senki sem félt az elnyomó hatalomtól – jegyezte meg Szalay Antal. Szólt a mosonmagyaróvári eseményekről is, amikor egyik katonatársának lánya esett áldozatul az esztelen sortűznek. Kitért jelen gazdasági helyzetünkre is. Mint mondta, ’56 eseményei megismétlődhetnek, hiszen az országot gazdaságilag ellehetetlenítik, ami a lakosságból nagy elkeseredést válthat ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizottsági helyet kapott a szocialista képviselő Csornán

Rendkívüli ülést tartott csütörtökön a csornai képviselő-testület. Személyi kérdésekben döntöttek.… Tovább olvasom