Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Vitnyédi leventék a világégés utolsó hónapjaiban

Hetven éve indultak – néhányan utolsó – nyugati útjukra a vitnyédi leventék. Megpróbáltatásaik Kapuváron kezdődtek, majd Nürnbergben értek véget. A menetről egyikük naplót vezetett.

A második világháború utolsó hónapjaiban Magyarországon is kísérleteket tettek arra, hogy a szovjet hengert megállítsák valahol az ország határainál, legyen az keleti vagy nyugati határ. Az akkori hadvezetés kétségbeesett lépéseinek egyike volt, hogy fiatalokat, szinte gyermekeket soroztak be úgynevezett leventeszolgálatra. Közülük néhány vitnyédi fiatal megpróbáltatásairól naplót vezetett, ennek részleteit kapta meg szerkesztőségünk Tímár Lajostól, a naplót vezető Tímár Ferenc rokonától.

Sárban, hidegben mezítláb jártak

– 1944. szeptember 15-én jelent meg a leventeparancsnokság bevonulási hirdetménye, mely szerint a honvédelmi miniszter a III. korcsoportba tartozó leventéket honvédelmi munkára igénybe veszi – kezdődött a visszaemlékezés. Az összegyűjtés után „hadászati" célú erdőirtást, a tanyákon, falvakban, nagybirtokon, uradalmakban betakarítási munkát végeztek. Ruházatuk lerongyolódott, cipőjük használhatatlanná vált, így sárban, hidegben mezítláb jártak. Volt olyan falu is, ahol a saját vezetők – vállalva a legszigorúbb felelősségre vonást is – elindították fiataljaikat egy kitalált helyre, ahol természetesen senki nem várta őket, nem tudtak érkezésükről – majd néhány napos bujkálás után elszéledtek, egyesével-kettesével az éjszaka leple alatt „hazaszöktek".

Hetven évvel ezelőtt indultak el
A 39 vitnyédi fiatalt pontosan hetven éve, 1945. január 6-án indították el. Előzőleg a karácsony előtti napokban egy parancsszerű tájékoztatáson vettek részt, majd küldték az értesítést. A megpróbáltatások Kapuváron kezdődtek, ahol beöltöztették a megszeppent fiatalokat, ám 10-én Komáromban már lőtték is őket repülőgépről. Három nappal később fűtetlen marhavagonban Hegyeshalom, Bécs, Drezda, Berlin, Brandenburg, Lipcse, Nürnberg, München, Frankfurt, Bamberg útvonalon nyugatra szállították őket. Összebújva, helyet cserélve, egymásnak dőlten melegedve, esetenként néhány napot valahol épületben töltve, bombázásokat átélve rótták céltalanul útjaikat. Ha néha nagyobb állomáson állt meg a vonatjuk, beszaladtak a vasúti vendéglőbe és vehettek meleg teát, kávét. Volt, ahol sajnálkozva néztek rájuk, de olyan eset is akadt, amikor elzavarták őket.

A vitnyédi fiatalok közül ketten – Horváth Nándor, Tímár Ferenc – naplót vezettek, hogy az majd valamikor a visszaemlékezésükben kalauzként szolgáljon.

Ide küldeni nem lehet semmit, csak imát

Volt, hogy az állandó bombázások miatt egy napon ötször utaztak át Berlinen. Volt, hogy több napon át nem jutottak élelemhez, amikor 6–7 napra kaptak egy komiszkenyeret. Naplójukban olvasható: „Élelmünk egy szem sincsen, épp- úgy kéregetünk a házaknál, mint nálunk karácsonykor. Tetvesek, rühesek, koszosak vagyunk. Ide küldeni nem lehet semmit, csak imát. A helyzet azt mutatja, hogy sokáig nem megy már a háború... én úgy sem biztos, hogy hazamegyek. Ha itt a földön nem is találkozunk, majd lesz viszontlátás a másvilágon."

A későbbi fogságban 50, majd 70 ezren, a sok tavaszi esőtől felázott talajon, ázva-fázva, éhezve, éjszaka az általuk megásott sírszerű gödrökben fekve – jó, ha volt valakinek sátorlapja –, lefagyva, legyengülve, betegen (sokan meg is haltak), erőtlenül vánszorogva tengették életüket. „Nem hittem, hogy mit ki lehet bírni, de a jó Isten megsegített bennünket" – írta Tímár Ferenc naplójában.

Utolsó naplóbejegyzése 1945. július 26. Ekkor költöztek Nürnbergbe egy iskolába, melynek hatalmas udvarán piszkos, sáros amerikai fegyverek voltak halomba dobálva. Ezeket tisztogatták, olajozták. Itt érte a tíz fiatalt augusztus 9-én a tragédia. Közülük öten még azon az éjjelen meghaltak. A tízből egy volt vitnyédi.

Harminckilencen indultak Vitnyédről a semmibe. Közülük hárman nem térhettek haza. Tóth Hermán Tibor, Tímár Ferenc és Vörös József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonságérzetüket is elrabolták

Tovább olvasom