Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Várossá avatták Beledet

Szombat délelőtt avatták fel a megye legfiatalabb városát, Beledet. Az ünnep szónokai kiemelték: a városi cím elnyerése hosszú távon mindenképpen előnyt jelent a Dél-Rábaköz központjának.

Virág Rudolf államtitkár kijelentette, a régi városok védelmi jellege napjainkra inkább a szolgáltatások minél sokrétűbb biztosítására változott. Intézményeket kell működtetni és értékeket átadni, ezenkívül magasabb életszínvonalat biztosítani a helyieknek és a környéken élőknek. Hozzátette: egy város milyenségét nem lakosainak száma, hanem térségi szerepe határozza meg. – Nem csak a külsőségek jelenítik meg a városok rangját – mondta Virág Rudolf.

Az államtitkárt követően Tompáné Balogh Mária polgármester beszélt a várossá válás rögös útjáról, valamint ismertette az utóbbi évek nagyobb fejlesztéseit. A megye tizenegyedik városának polgármestere szerint nagy lépés volt a kistérség kétpólusúvá válása, valamint hozzátette, a fejlődés látványosabb jelei hosszú távon lesznek észlelhetők.

A várossá nyilvánítás dokumentumait Virág Rudolf, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára adta át Tompáné Balogh Mária polgármesternek.
A várossá nyilvánítás dokumentumait Virág Rudolf, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára adta át Tompáné Balogh Mária polgármesternek.

Az új várost köszöntötte többek között Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke, valamint Ivanics Ferenc, a térség országgyűlési képviselője is. Utóbbi  kijelentette, Beled mindenképpen fejlődésre ítéltetett.

A jeles napon Kránitz László soproni képviselő – mint beledi lakos – is beszélt a várossá válás fontosságáról és szót kaptak a testvértelepülések, valamint a kistérség polgármesterei is. Az ünnepség keretében avatták fel Rosemarie Szalay 1956-os szobrát a városháza előterében. Szalay Antal gyártulajdonos feleségének alkotásai már több megyei városban, így Kapuváron és Mosonmagyaróváron is jelen vannak.

A beledi városavató ünnepséget a helyi iskola diákjainak műsora zárta, majd ezt követően a rendezvénysátorban a szintén hétvégén zajló beledi búcsú programjai folytatódtak egészen vasárnap éjjelig.

Előzmény:

Harangok zúgásával kezdődött szombat délelőtt Beleden az ünnepélyes várossá avatási ceremónia. A település lezárt központjában, népes nézősereg előtt először Virág Rudolf államtitkár, majd Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte az ifjú várost és lakóit, ezt követően Tompáné Balogh Mária polgármester és a térség országgyűlési képviselője köszöntötte Beledet és lakóit.

Az ünnepség szónokai megemlékeztek a település történelméről és egyet értettek abban, hogy Belednek hosszú távon előnyére válik a július elsejétől megkapott városi cím. Az ünnepségen felszólaltak a testvértelepülések polgármesterei és Beled előző vezetői is. A neves alkalomból emléktáblát is avattak a minap felújított városházán, melyet Szalay Antal gyártulajdonos felesége ajánlott fel a településnek.

Fotók: Turbók Attila


Az ünnepséget a helyi iskolások műsora zárta, majd ezt követően a beledi programok a rendezvénysátorban folytatódtak, egészen hajnalig.

A várossá avatás ünnepségeit a helyi búcsúval kötötték össze a település vezetői, így vasárnap délelőtt a programok istentisztelettel és misével folytatódnak, majd vasárnap este búcsúi bállal zárul a beledi hétvége.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Prérifarkas 2009. szeptember 23. 20:02
  „Sok szép évet a városlakóknak!!
  Nőjetek jó nagyra!
  A várost elkerülő gyűrű már meg is van nem mint a szomszédos nagyvárosoknak Kapuvár-Csorna-Répcelak.
  Erre legalább nem lesz gondotok:))))))) Ez is valami!”
 • 20. Pöry 2009. szeptember 20. 22:50
  „Tudod én meg azt mondom mindenkinek hogy sokkal jobb volt amikor azt mondhatta az előbb fennhangon szóló "miszter Páli" hogy Beledi paraszt mert akkor nyugodt volt a lelke... Hidd el te tóbiás nem én meg nem is a lakók akartak itt várost... hanem... max 10 fő a kakasülő tetején... erről ennyit”
 • 19. pancser 2009. szeptember 18. 21:18
  „Végszóként! Sok sikert kívánok Belednek, ha a városi címtől hiszik hogy jobb nekik, úgy legyen!”
 • 18. rick 2009. szeptember 17. 11:11
  „17.

  Majd megkérdem őket, de attól még te is leírhatnád. Vagy nem akarod?”
 • 17. pancser 2009. szeptember 17. 08:00
  „16-hoz! Kérdezd meg a kérdésről jó szüleidet, majd elmesélik, de magad is tudod a választ.”
 • 16. rick 2009. szeptember 17. 07:27
  „15.

  Mi is az a klasszikus város fogalom aminek meg kellene felelni? Pont azt felejtetted el leírni.”
 • 15. pancser 2009. szeptember 16. 22:20
  „Hoppá! Nem az a kérdés minek neveznek valamit, hanem tartalmában mi az. Amerikában a kérdést megoldották, ott nincsenek falvak, csak városok, nem úgy mint Angliában és a kontinensen. Így aztán ez a nagyzási hóbort sem lehetséges, hogy a városi címet mint valami minőségi jelzőt osztogatnák. Belednek nem az volt a baja, hogy községnek nevezték, hanem a szegénység és munkahelyek hiánya. Melyik beuházót érdekli falunak vagy városnak hívják a települést amit kiszemelt magának? Egyiket sem. Viszont az ilyen címeket kapókon mindenki mosolyog rajtuk kívül. Nem tudom miért van erre szükség. Nekem is az a véleményem, hogy a megyében 3 azaz három olyan település van, amely megfelel a város klasszikus fogalmának! Ez van!”
 • 14. rick 2009. szeptember 16. 18:27
  „LiamD, ott a két pont.”
 • 13. LiamDevlin 2009. szeptember 16. 17:24
  „Nem veszitek észre, hogy a levegőbe beszéltek?? Beled város lett és kész!!! Ha fejen álltok is így van!!!
  Inkább kívánjatok sok sikert vagy ha azt nem tudtok akkor szerintem hallgassatok!”
 • 12. Csetneky 2009. szeptember 16. 16:21
  „Hát, én jártam 2 éve Beleden, de minden bizonnyal azóta rohamos fejlődésnek indult, mert amit akkor láttam, az mindenre emlékeztetett, csak városra nem. Ez persze nem jelenti azt, hogy kevésbé lennének méltóak a városi címre, mint az utóbbi időben várossá avanzsált települések. Nem áll szándékomban senkit megsérteni, de a megyében véleményem szerint 3 igazi város van. Győr, Sopron és Mosonmagyaróvár. A többit csak annak nevezik.”
 • 11. pancser 2009. szeptember 15. 20:39
  „Nagyzási hóbort, de nem a címtól lesz Beled normális, hanem egészen mástól lenne. Répcelakon legalább van ipar, meg egy szem közlekedési lámpa(kedvencem), de mi van Beledben?”
 • 10. Nooormális? 2009. szeptember 15. 09:33
  „Ez a falu város-testvérvárosunk Tokió... :)”
 • 9. Axi 2009. szeptember 14. 09:15
  „Én a részemről gratulálok Belednek a címhez, és reméljük, hogy tényleg meghozza a várva várt fejlődést, és munkahelyeket!”
 • 8. bentham23 2009. szeptember 14. 07:15
  „K.L. országgyűlési képviselő már 2010-re készíti magának a helyet, mint beledi polgármester-jelölt.”
 • 7. Kispingvin 2009. szeptember 13. 23:26
  „Ez meg a Város??Most tudnak rá csak pénzt forditani h város lett?eddig meg érdekes nem tudtak!Eléggé röhelyes ez az egész!”
 • 6. LiamDevlin 2009. szeptember 13. 22:16
  „Jól mondod Hamutipró!”
 • 5. pancser 2009. szeptember 13. 21:16
  „Beled város? Ki gondolta volna, inkább egy szegényebb falura emlékeztet. Nem is értem mi az ilyen címekben a ráció, talán az, hogy fel lehet vágni a Páliak előtt és nem maradnak le az egy közlekedési lámpával városiasodó Répcelak előtt.”
 • 4. Hamutipró 2009. szeptember 13. 20:21
  „Ha a magyar ember valamit nagyon tud, az az áskálódás, fúrkálás!! Nem örülni kellenne inkább!?
  Hajrá Beled!”
 • 3. reális 2009. szeptember 13. 19:23
  „Mária ünnepeltette névnapját, éltette magát. Kifárasztott kb 300 iskolás gyermeket. Aztán jöhetett az evés, ívás amit ő nagyon tud!”
 • 2. rick 2009. szeptember 13. 18:51
  „:D Tééényleg. Ámbár ki tudja, kiben mi motoszkál. :D”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városavató és búcsú a közel nyolcszáz éves településen

Beledet először egy 1230-as oklevélben említik. A közel nyolcszáz éves település ma ünnepli várossá avatását. A helybéliek szerint az új városnak leginkább a munkahelyek hiányoznak, ám hozzátették, a városi rang csak előnyére válhat Belednek. Tovább olvasom