Kisalföld logö

2018. 09. 26. szerda - Jusztina 4°C | 15°C Még több cikk.

''Váratlanul ért a kitüntetés''

Az Ikvai Nándor Múzeumi Alapítvány V. Szalontay Juditnak kutatómunkája elismeréséül Ikvai Nándor-díjat adományozott.
Az Ikvai Nándor Múzeumi Alapítvány V. Szalontay Juditnak kutatómunkája elismeréséül Ikvai Nándor-díjat adományozott. A kitüntetést a Néprajzi Múzeumban, a Néprajzi Társaság ülésén vette át dr. Selmeczi Kovács Attilától, a kuratórium elnökétől és dr. Ikvainé Sándor Ildikó néprajzkutatótól, ahol előadást tartott a csornai népviseletről.
V. Szalontay Judit szülővárosában, Győrben kezdte a muzeológusi munkát, majd 1970-től Csornán, alapító múzeumigazgatóként a város és a Rábaköz történeti, néprajzi hagyatékának kutatását, tárgyi emlékeinek megmentését, a múzeum szakgyűjteményének gyarapítását végzi fáradhatatlanul.

Neki köszönhető, hogy a Csornai Múzeum néprajzi gyűjteménye értékes tárgyegyüttesekkel bővült. A múzeum törzsanyagát a rábaközi parasztpolgári családi hagyatékokkal alapozta meg.
– Váratlanul ért a kitüntetés, amit nagy örömmel fogadtam – mondta V. Szalontay Judit. – Annál is inkább, mivel személyesen ismertem Ikvai Nándort, akitől pályakezdő muzeológusként a múzeumszervező munka terén rengeteg segítséget kaptam.

V. Szalontay Judit kutatómunkája nyomán a hazai és a külföldi etnográfusok is megismerhették a Rábaköz archaikus néprajzi értékeit és szakrális hagyományait. Az igazgató az elmúlt évtizedekben mindvégig szem előtt tartotta a „gyűjtünk, őrzünk, publikálunk" hármas jelszót. Ez utóbbi tevékenységének köszönhetően olvashatják az érdeklődők a „Tárgy és jelentése" című tanulmánykötetet, a Magyar népművészet sorozat XXV. köteteként megjelent „Csornai menyecskekendők" című könyvet, valamint a Csornai Múzeum kiállításait bemutató katalógust, amely diákoknak és tanároknak egyaránt hasznos ismeretekkel szolgál. A múzeumi gyűjteményből a gazdag XIX. századi csornai női és férfi-viseletegyüttesekre, s a múzeum szakrális gyűjteményére a legbüszkébb.
V. Szalontay Judit tevékenysége eddig sem maradt elismerés nélkül. 1990-ben Múzeumi Nívódíjban részesült, 1999-ben az önkormányzat „Csorna kultúrájáért" emlékplakettel jutalmazta, 2000. augusztus 20-án pedig a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Móra Ferenc-díjjal tüntette ki. Abban az esztendőben az „Év múzeuma" pályázaton maga az intézmény is elismerést kapott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lovászképzés a Csukásban

A csornai Csukás-szakközépiskola és a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Rábaközi Erdészete együtt fogott lovásztanulók képzésébe. Az intézmény vezetőit az a felismerés vezérelte, amikor az új képzés bevezetéséről döntöttek, hogy mind több lovarda nyílik, ahol szükség van szakemberekre. A diákok hetente egy napon az erdészet lovardájában gyakorolják a szakmai fogásokat. Tovább olvasom