Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Válaszkeresés 120 millió forintos kérdésre

Kapuvár és tizenkilenc környékbeli község többcélú kistérségi társulást alkot. Pályázhatnak állami támogatásra is, ám ennek feltételei vannak. Így például a megfelelő osztálylétszámok érdekében iskolatársulásokra lenne szükség
Kapuvár és a környékbeli tizenkilenc település alkotná a többcélú kistérségi társulást. Pályázaton a térség akár 120 millió forintot is nyerhet, ha a tagok minden feltételnek megfelelnek. A legnagyobb gond az iskolákkal lehet.

– A társulás többféle címszó alatt pályázhat kistérségi célokra, különböző fejlesztésekre és a működésre, maximum 120 millió forintig – tájékoztatta a Kisalföldet Takács Lajos dénesfai polgármester. – Ám erre csak akkor kerülhet sor, ha az előírásoknak valamennyi település megfelel. Ilyen többek között az orvosi ügyelet és a családsegítő szolgálat működtetése, a könyvtár biztosítása, az útfelügyelet létrehozása. Ezekkel még nem is lenne gond. A problémát az okozza, hogy a rendeletalkotók meghatározták az általános iskolai osztálylétszám alsó határát. Ennek viszont Kapuvár és Beled kivételével szinte egyik község sem felel meg, emiatt viszont a többi település hátrányba kerülhet.

Dénesfa már Beleddel van

Takács Lajos szerint, ha a térség a remélt 120 millió forintot meg akarja kapni, a falvaknak fel kell adniuk iskoláik önállóságát.
– Ez persze nem azt jelenti, hogy a gyerekek nem tanulhatnak helyben továbbra is, csupán azt, hogy az iskola társulás részeként, úgymond telephelyként működne ezután. Hogy ezeknek az iskolatársulásoknak aztán hol lesz a központja, az már megint más kérdés – magyarázta Takács Lajos.

Dénesfa korábban lépett ezen a területen, így ők már a beledi iskolatársulás részeként tartják fenn iskolájukat. – Dénesfán ez nem jelent nehézséget, hiszen évek óta társulásban működik iskolánk a beledi körjegyzőség településeivel. Annak idején ez tűnt a legjobb megoldásnak és azt hiszem, ezt még az önkormányzatok is elbírják. A polgármester kollégáknak is javasoltam: kövessék a példát, hiszen így nem szűnik meg az intézmény, igaz, a pedagóguslétszám leépítésével járhat a döntés. Ha viszont a jövőben is így alakul a gyereklétszám és az oktatás finanszírozása, ez a forma sem tartható nagyon sokáig, mert akkor valószínűleg még nagyobb körzetesítésben kell gondolkodni és jöhetnek az iskolabuszok.

Társulás nélkül alig lenne pénz

A kistérségi társulásban szerepel Mihályi önkormányzata is. Pap Lajosné polgármester azt hangsúlyozta, hogy a település iskolájához ragaszkodnak.

– A döntés célja, hogy a települések közös utat keressenek, mert ma ennek van realitása – mondta Pap Lajosné. – Persze ez nem kötelező, de ha azt akarjuk, hogy a többcélú kistérségi társulások létrejöjjenek, át kell gondolnunk, hogy tudjuk-e tartani feladatainkat vagy nem. Sajnos, a gyereklétszám csökken, így már a gazdaságosságot is figyelembe kell vennünk. A társulás érint más területeket is, például az egészségügyi ellátást, a közművelődést, a hulladékgazdálkodást, a védőnői feladatokat.
Pap Lajosné szerint a végső döntés még távoli, egyelőre az egyeztetés szakaszában vannak és a kérdést a települési képviselő-testületek is tárgyalják. Mihályi polgármestere kiemelte: ha a tizenkilenc település közös utat választ, pályázhatnak az 50–100 millió forintos támogatásra. Ha azonban ezzel a tagoknak csak a fele ért egyet, a pályázati pénz is csökken 20–50 millió forintra. Az is előfordulhat, hogy nem születik egyezség, akkor viszont egy-egy önkormányzat csupán ötmillió forintot kaphat, a döntéshozók azonban nyilván előnyben részesítik a térségi feladatellátást.

Kitolják a határidőt

Több önkormányzat is jelezte, hogy kevés a kistérségi pályázatok elkészítéséhez rendelkezésre álló idő, ezért a meghosszabbításról szóló javaslat már a kormány előtt van – mondta Lamperth Mónika belügyminiszter. Közölte: várhatóan május 31-ről június 30-ra módosul a határidő, ameddig az önkormányzatok a kistérségi társulások megalakítására pályázhatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyesek az öntésmajori platánok

A napokban visszavágták az öntésmajori platánfák ágait, mivel az utóbbi időben balesetveszélyesek… Tovább olvasom