Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Vádol az exképviselő, cáfol a polgármester

Egyed - Egyeden nem megfelelően bánnak a közpénzekkel – legalábbis egy volt önkormányzati képviselő szerint. Ordasi György példaként átgondolatlan pedagógusalkalmazásokat emleget. A polgármester meg cáfol.
„Az egyedi önkormányzat vezetői a rájuk bízott közpénzeket nem jó gazda módjára használják fel. Ezt többször is tapasztaltam" – írta a Kisalföldnek címzett levelében Ordasi György. A férfi önkormányzati képviselő volt a faluban, jelenleg nyugdíjas, az Autóbusz-közlekedésben és Személyszállításban Dolgozók Uniójának alelnöke.

A polgármester már „megszokta" Ordasi úr észrevételeit, szerinte
a sértődöttség áll a háttérben.

Ordasi György néhány esetet is felsorolt, melyek megítélése szerint alátámasztják tapasztalatát. Például: a Temető utcai sorompó, ami felesleges pénzkidobás volt, mivel nem funkcionál. Ugyancsak a közpénzek nem megfelelő kezelését látja az ideiglenesen alkalmazott óvónők ügyében: „20–30 kilométerről járnak Egyedre, mikor a községben van gyakorlott óvodapedagógus. A két óvónő havi utaztatása mintegy 50 ezer forintjukba kerül az adófizetőknek. (...) Nem lett volna egyszerűbb és olcsóbb az óvodától mintegy 70 méterre lakó óvónőt alkalmazni ideiglenes jelleggel és a fenti összeget a szociálisan rászorultakra fordítani?" – teszi fel a kérdést Ordasi György.

Vadosné Varga Katalin polgármester.
Vadosné Varga Katalin polgármester.

Ugyancsak ilyen gond szerinte az is, hogy noha a polgármester asszonynak és a képviselő-testület néhány tagjának is tudomása volt arról, miszerint a községben 2008. júniusában tanítói és hitoktatói végzettséget szerzett egy helybeli és szeretett volna az iskolában dolgozni, elutasították, mondván: az állást már másnak ígérték. „Ez a pedagógus Szilsárkányban lakik, utazása napi költsége mintegy 900 forint. Ha valóban ennyire gazdag az önkormányzat, akkor vajon ez miért nem látszik meg a község fejlődésén? ... Amikor az önkormányzatok nagy többsége a mindennapi megélhetésért küzd, akkor be kell látni, hogy minden egyes forintot rendkívüli módon meg kell becsülni és azt jó gazda módjára felhasználni. Aki nem ezt teszi vagy nem ezt gondolja, az tudatosan kárt okoz" – zárja levelét Ordasi György.

Az általa felvetett kérdéseket ismeri Vadosné Varga Katalin, Egyed polgármestere is, hiszen a levelet a képviselő-testület tagjai is megkapták. „Ordasi György velem együtt indult a polgármesterválasztáson, de a választás nem rá esett" – jegyezte meg elsőként a Kisalföldnek a polgármester.

Ordasi György egykori képviselő.
Ordasi György egykori képviselő.

– A levelében emlegetett óvónő a felesége, a tanítónő a nevelt lánya, akik nem állandóra bejelentkezett egyedi lakosok – jegyezte meg Vadosné Varga Katalin. – A Temető utcai sorompó működik, az utcabeliek kérésének eleget téve. Felállítása óta az átmenő forgalom lecsökkent, így védjük az út burkolatát is. Az óvónő felvétele a vezető óvónő hatásköre. Az egyedi alsó tagozat Szil tagiskolája, a tanítónő foglalkoztatását a munkaügyi központ támogatja, utaztatása ingyenes, mivel iskolabusszal közlekedik. Aki egyébként annyira aggódik a szociálisan rászorultakért, az nem jelentkezik át másik községbe állandó lakosként.

Így ugyanis falunk nagyon sok állami támogatástól elesik, és egyéb bevételi forrásokra is kihatással van. Az állampolgárokat nem rövidítjük meg, mert minden korosztály támogatásban részesül.

A polgármester Ordasi György fejlesztéseket hiányoló felvetéseire is reagált: a forgalmasabb belterületi utakat néhány év alatt pályázatok elnyerésével sikerült felújítaniuk. A járdaépítés a következő évek kiemelt feladata lesz a lakosság összefogásával. Hirdetőtábláink vannak, ahol az emberek informálódhatnak.

Vadosné Varga Katalin hozzátette: a képviselő-testület is tárgyalt Ordasi György leveléről és válaszolnak is neki. „Nem először egyébként, mivel ő rendszeresen keres meg bennünket különböző, általa valósnak vélt problémákkal" – jegyezte meg.

Olvasóink írták

 • 4. panii 2008. november 17. 00:17
  „Tisztelt Quantum007!

  Igen, a tájékozatlanságomért bocsi, jogos a KPM-es szöveg. Utólag már én is rájöttem, de a sorompó akkor is túlzás a Temető utcába.”
 • 3. Goldman 2008. november 15. 13:00
  „Óh, minő gondok! Ha a falu 90%-a nem ért egyet a sorompóval csak az utcalakók, akkor máris azt hiszem túl van tárgyalva. Elvégre a falu 90%-a lakik abban az utcában vagy az utcában lakók? Nevetséges....
  A másik: A T. képviselő úr jó lenne, ha a nyilatkozatai előtt talán tájékozódna is egysről-másról és úgy iratná meg a cikket. Ejnye-ejnye....sok hűhó semmiért.”
 • 2. quantum007 2008. november 14. 12:22
  „Tisztelt Panii !

  Tudtommal az Árpási, a Vasút és a Fő utca KPM-utak, ennek javítása a cég feladata. A sebességkorlátozó táblákat is ők helyezhetik ki, nem pedig az önkormányzat.
  A sorompó lejárt lemez. Kinek a pap, kinek a papné.
  Ha jól emlékszem a faluban minden forgalmasabb út mellett van legalább az egyik oldalon járda, az állapotuk valóban vitatható.
  Nyugalom valóban csak a kisebb utcákban van, de ha átmenő forgalmat bonyolít le egy út, akkor ez várható. A KPM fenntartású utakat szerintem nem lehet lesorompózni.”
 • 1. panii 2008. november 13. 20:21
  „Tisztelt szerkesztőség!

  Meg kell mondanom tisztelem a polgármester asszonyt, kisgyerek koromban még engem is tanitott, azonban ebben a cikkben írt állításaival több ízben nem értek egyet.
  Az első a Temető utcában felállított sorompó lenne. Azzal a sorompóval a falu 90%-a nem ért egyet. Merem azt állítani, hogy talán azon utcai lakosai csupán. A működése annyit jelent, hogy folyamatosan le van zárva.Igen is a mi pénzönkből is állították azt a sorompót, és meg kell mondanom sok boszuságot okoz. Abban az utcában nemrég javitották meg az utat, de kérdem én, minek, ha nem lehet használni. A legbosszantóbb, hogy még halottak napján is le volt zárva, amikor azért igazán felnyithatták volna, hogy a temetőbe tartó embereknek, legalább ezen a napon ne kelljen az egész falut megkerülni a temetőbe menet. Én a falu egyik legforgalmasabb utcájában lakom. Se útjavítás, se nyugalom. Ebbe az utcába a tisztelt önkormányzat miért nem helyez el sorompót? Sokkal nagyobb itt az átmenő személyautó és kamion forgalom egy nap, mint régen a Temető utcában egy egész évben, és ezt túlzás nélkül jelenthetem ki. Nincsen egy normális járda, az emberek az út szélén közlekednek. Rendkívül veszélyes. De itt, nem hogy sorompót, még egy sebességkorlátozó táblát sem helyeztet ki a falu vezetése. Ebben az ügyben teljesen egyet értek Ordasi Úrral.

  A másik, amiben cáfolnám Kati nénit, "a forgalmasabb belterületi utakat néhány év alatt pályázatok elnyerésével sikerült felújítaniuk." állítása. Na most, a legforgalmasabb belterületi utak szerintem a Vasút-, az Árpási-, illetve a Fő utcák útjai volnának. Ezekben az utcákban semmi féle útjavítások nem történtek. Sőt, az utak állapota egyre rosszabb. Ami felújítást a polgármester emleget, azok a legcsendesebb utcákban történtek, ahol már olyan rossz volt az utak állapota, hogy igazából, azt már útnak nem is nagyon nevezném. Szinte semmi sem látcott már a "maradványokból". Hozzáfűzném, egyes felújított útakat most sem nevezném útnak.

  De a lényeg, hogy végre történt valami. Remélem ez a tendencia marad, és szép lassan Egyed, egy "lakható", fejlődő falucskává válik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kőkori falut találtak

Kóny–Enese - Az újkőkorszakban létezett falu nyomaira – többek között két sírra –… Tovább olvasom