Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

Ünnepi szentmise Szany búcsújának napján

A szanyi Szent Anna-kápolnához a község búcsúján évszázadok óta zarándokolnak a keresztény hívek. Idén a szülőkért, nagyszülőkért, unokákért, a családokért imádkoztak.
Orbán Imréné Minden évben: Sebestyén Béláné az unokákkal érkezett.
Jézus Krisztus nagyanyjának, Szent Annának a közbenjárását kérték vasárnap azok a zarándokok, akik részt vettek a szanyi búcsú ünnepi szentmiséjén, a falu határában álló Szent Anna-kápolnánál. Horváth Imre kerületi esperes, soproni városplébános a család és a nagyszülők szerepéről prédikált.

A Szany határában álló kápolna története az 1750-es évekre nyúlik vissza. Akkor történt, hogy egy szegény ember fát szedett az erdőn, gyűjtése közben imádkozgatott, amikor a hagyomány szerint „angyali énekszót hallott, megdöbbent és széttekintett, hát beljebb a sűrűben a naphoz hasonló fényesség villant meg a szemei előtt. Továbbment és mondá: »Életem színe, világkincse Jézus, Mária, Szent József.« S hogyan megrémült, midőn a hólepte zúzmarás fák között egy földig érő, zöld levelű ágaival túrófehérre kivirágzott, de már odvas vad körtefát szemlélhetett előtte."

A vadkörtefa helyén kápolnát építettek a szanyiak 1753-ban és azóta Szent Anna ünnepén minden esztendőben zarándokok ezrei keresik fel a híres búcsújáró helyet. Így történt ez idén is, Horváth Imre szavait ezrek hallgatták meg. A kerületi esperes, soproni városplébános arról a példáról beszélt, amelyet Jézus Krisztus nagyszüleitől mindenkinek érdemes lenne eltanulni.

– Szeretnénk valamit eltanulni Szent Annától és Joachimtól, ez pedig nem más, mint az evangélium mosolya – prédikálta Imre atya. – Hívjuk a Szentlelket, hogy megértsük, mire akar elvezetni minket, hogy észrevegyük, hol kell megújítani az életünket magunkban, a családunkban, a kapcsolatainkban, a házastárs, a gyermekek vagy az unokák felé. Ha ezt megtesszük, hiszem, hogy mosolyogva tudunk hazamenni.

Azon fáradozzunk, hogy szentebbek és boldogabbak legyenek családjaink, és kitől lehetne ezt eltanulni mástól, mint a boldogságos Szűz Mária szüleitől, Szent Annától és Joachimtól, ők a szeretet mosolyával tanították gyermekeiket is unokáikat. Igaz őseink mondása: boldog szülőknek boldog gyermekei, szent szülőknek szent gyermekei vannak. Magyar népünk tömören fogalmazza meg a lényeget a szent családról: virág szülte Szent Annát, Szent Anna szülte Máriát, Mária kapuja megnyílik, Isten fia születik.

Horváth Imre ezután a család és benne a nagyszülők fontos szerepéről beszélt, majd a zarándokok a szülőkért, nagyanyákért, nagyapákért és az unokákért imádkoztak, hogy legyen időnk egymásra, beszélgetésre, közös imádságra.

Az ünnepi szentmisén családjával, unokáival vett részt a szilsárkányi Sebestyén Béláné.

– Hosszú évek óta zarándoklunk el a Szent Anna-kápolnához – mondta az asszony. – A mai prédikáció Imre atyától nagy sok megfontolandó gondolatot tartalmazott, nagyon szép volt. Nekem különösen tetszett, hogy a dédiket is kiemelte, akiket meg kell becsülni. Tanulságos volt a plébános mondandója, örülök, hogy idén is eljöttünk Szanyba.
A szanyi Orbán Imréné is rendszeres résztvevője a kápolnai miséknek. Arra is emlékszik, amikor még apró gyermekként, gyalog mentek ki a falu határába.

– Három-négy éves lehettem, édesanyám kezét fogva zarándokoltunk a kápolnához – emlékezett a most hatvanhét éves asszony. – Énekeltünk, imádkoztunk, és én azóta is minden évben itt vagyok. A mai beszéd nagyon megható volt, az atya tanácsait érdemes megfogadni mindenkinek, hiszen a családról, egymás szeretetéről szólt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárogató: különleges hangszer a kuruc korból

A tárogató hangja különleges, varázslatos, legalábbis Kiss. Gy. László, a Budapesti Fesztiválzenekar… Tovább olvasom