Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Uniós támogatás fiatal gazdáknak

Kóny - A fiatal, negyven év alatti gazdákat segítő új, európai uniós támogatási rendszert mutatták be a napokban Kónyban. A feltételek szigorodnak, a támogatás akár csökkenthető is.
Fiatal mezőgazdasági termelők támogatásáról tartottak tájékoztatást Kónyban. A várhatóan 2009. január 1-jén életbe lépő, úgynevezett összevont gazdaságtámogatási rendszerről (SPS) dr. Nyújtó Ferenc, a szakminisztérium főosztályvezetője beszélt.

A szakember elmondta, az SPS-t idén január 1-jétől már kötelezően alkalmazzák az Európai Unióban, például Máltán és Szlovéniában is. Az SPS bevezetésekor a tagállamnak, így Magyarországnak is lehetősége van az uniós szabályok keretein belül kialakítani a támogatási rendszert. Hazánk várhatóan a „hibrid" modellt választja. Így a gazdák támogatása két részből áll majd össze. Az egyik a minden hektárra azonos átalányösszeg (regionális komponens), a másik az adott üzem, gazdaság korábbi tevékenységét tükröző egyedi támogatási összeg (kiegészítő komponens). E kettő együttesét elosztják a támogatási rendszerbe bejelentett hektárszámmal. Így állapítják meg az egységnyi támogatási jogosultságot. Ezt egyhektárnyi termőfölddel lehet lehívni. Ahhoz, hogy az elvi jogosultságból pénz legyen, a termőföldet használni kell.

Dr. Nyújtó Ferenc

Az aktiválás során a használatban levő föld az idők során változhat. Ha valaki például bérlőként használt föld alapján kap majd támogatási jogosultságot, és közben a bérleti idő letelik, de máshol legalább akkora területet vásárol vagy bérel, akkor ezzel már le tudja hívni a támogatást. Fontos, hogy termőföld nélkül nem lehet a támogatást igénybe venni. Ez alól kivételt jelentenek a föld nélküli állattartó telepek, amelyekre speciális szabályok vonatkoznak. A szőlőültetvények nem jogosítanak az SPS rendszerében támogatásra. A támogatási jogosultság forgalomképes, vagyoni értékű jog.

Az SPS rendszerében a gazdaságnak, üzemnek meg kell felelnie különböző környezetvédelmi, állatjóléti, élelmiszer-biztonsági szabályoknak. Ha a gazdálkodó ezeket megsérti, akkor a támogatási összegét csökkentik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikulás-járás a kastély udvarán

Enese - A falu apraja-nagyja várta a Mikulást a kultúrház, az egykori Tschurl-kastély fahéjillatú… Tovább olvasom