Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Újra cserélik a negyedszázados buszt

Mozgalmas esztendők vannak a rábapordányi önkormányzat mögött. Szépültek a közintézmények, rendezték a környezetet, rendezvényeket szerveztek.

Pásztorné Szakács Gabriella polgármester összegezte: felújították az orvosi rendelő váróját, vizesblokkját, tetőszerkezetét, cserélték a nyílászárókat és tatarozták a külsejét. A tűzoltószertárt, az egészségházat teljesen felújították, ablakokat cseréltek és rendbe tették a vizesblokkot az oviban, járdát építettek az Arany János utcában. Mindezeket önerőből. Pályázati támogatásból működik az integrált közösségi tér, és az elmúlt évben nyertek támogatást hagyományos rendezvényeikhez is: a nyugdíjasnaphoz, a falunaphoz, az őszi fogathajtó versenyhez.

A forráshiányos önkormányzatok alapjából 2,3 millió forintot kaptak, amit az óvodai dolgozók bérkiegészítésére fordítottak. 2013-ban LEADER-pályázatot nyújtottak be az iskola előtti kert felújításához, de támogatást csak az ott rendezendő programokra nyertek, 650 ezer forintot. Pásztorné Szakács Gabriella örömmel számolt be arról, hogy rövidesen új buszt kap a község.

Kovács Imre és Horváth Bertalan is elégedettek a fejlődéssel, az artézi kutat viszont hiányolják.
Kovács Imre és Horváth Bertalan is elégedettek a fejlődéssel, az artézi kutat viszont hiányolják.

– Huszonöt éves buszunkat tavaly már a műszaki vizsgára sem tudtuk felkészíteni, karosszériája javíthatatlan – mondta. – Pályáztunk és sikerült egy nettó tízmillió forint értékű új járműre támogatást szereznünk, önerőként az áfát biztosítjuk. A közbeszerzést elindítottuk, várhatóan szeptemberben átvehetjük a buszt. Pályáztunk az óvoda kisebb felújítására: a héjazat javítására, konyhai eszközbeszerzésre. Sajnos nem nyertünk. Az adósság nélkül gazdálkodó települések támogatásából azonban húszmillió forintban részesült önkormányzatunk. Folytatni tudjuk az óvodai rekonstrukciókat, sőt, még járda és parkoló kialakítására is kerül forrás.

Ugyanebből a támogatásból 3 ezer méternyi járdát is építenek a településen. Mindezeket 2016-ig kell megvalósítani. Folyamatban lévő pályázatuk a közösségi tér működtetése és az Egészségfejlesztés Rábapordányban című programsorozat. A tervek között legfontosabbként említette a polgármester a szennyvízberuházást. Egy sikertelen pályázaton túl vannak, legutóbb pedig azért nem igényelhettek támogatást, mert a helyieknek mindössze 35 százaléka kérte a közművet. „Azon kell dolgoznunk, hogy minél többen érezzék a beruházás fontosságát, mert ha legközelebb is kimaradunk, végképp lemaradunk" – jegyezte meg Pásztorné Szakács Gabriella. Hozzátette: jó lenne az artézi kút évekkel ezelőtti, szakvélemény ismeretében megkezdett felújítását folytatni, a temető kerítését két oldalon lecserélni és a belső úthálózatot kiépíteni. Szeretnék a mozi épületét felújítani, az iskola homlokzatának rekonstrukcióját elvégezni. Pályázatot adtak be a világháborús emlékmű felújítására is.

A rábapordányiak értékelik az önkormányzat erőfeszítéseit. Németh Aurélné érdeklődésünkre elmondta: sokat szépült a falu az elmúlt években. Meglátszik a középületeken is, hogy gazdájuk van. Horváth Bertalan és Kovács Imre megjegyezték: igazán jó lenne, ha az artézi kút ismét működne. Régen ugyanis nagyon jó és egészséges vizet adott.


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejreállt egy autó Szárföldnél

A jármű eddig tisztázatlan okból áttért a szembejövő sávba. A rendőrség a helyszínelést befejezte,… Tovább olvasom