Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Tudáscentrum készül

Csorna - Norvég forrásból 151 millió forintos beruházás kezdődik hamarosan a csornai Városi Művelődési Központban. Tudáscentrumot alakítanak ki az épületben. A befejezés határideje 2010 augusztusa.

Norvégia támogatja a csornai Városi Művelődési Központ fejlesztését. A Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül 128 millió forint érkezik a Rábaközbe, a csornai kistérségi társulás 22,6 millió forintos önerőt biztosít. A fejlesztés során az épület utcafronti homlokzata is megváltozik.
Internetkávézót alakítanak ki és tetőterasz is lesz.

A pályázatot még 2006-ban nyújtotta be a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás. A projekt címe Tudáscentrum kialakítása a Fertő–Hanság turisztikai régióban. A beruházás így négy kistérséget érint. A csornain kívül a kapuvári, a soproni és mosonmagyaróvári is haszonélvezője lesz a programnak. Célja, hogy a művelődési központ funkcióinak bővítésével a térség gazdasági fejlődését segítsék. Minőségi turisztikai fejlesztéseket indíthat el az átalakítás.

A tegnapi projektindítón elhangzott, ˝tudásbomba˝ van készülőben Csornán. Turi György polgármester, a társulás elnöke arról beszélt, hogy az intézmény fejlesztése része a városközpont megújításának. A Széchenyi-iskola és a Bóbita Óvoda rekonstrukciójára, a volt községháza felújítására, az idősek otthonának új helyre költöztetésére, az egészségházra együttesen 748 millió forintos, uniós támogatást kapott már a település.

A Városi Művelődési Központ a fiatalok számára is több lehetőséget nyújt majd a norvég fejlesztéssel.
A Városi Művelődési Központ a fiatalok számára is több lehetőséget nyújt majd a norvég fejlesztéssel.

A tudáscentrum mint képzőközpont is működik majd a jövőben. A különböző képzéseken közel ezer résztvevővel számolnak. A tervezett tanfolyamok között lesz a falusi turizmussal, a biogazdálkodással, a vendéglátással, az idegenforgalommal, az idegenvezetéssel és túravezetéssel kapcsolatos oktatás.

A 151 millió forintos beruházás befejezésének határideje 2010. augusztus. A programban a Csornai kistérség partnere a csornai önkormányzat, a Nyugat-magyarországi Egyetem, a Fertő–Hanság Nemzeti Park, a Csukás Zoltán-szakközépiskola, a soproni vendéglátó-ipari szakközépiskola, a Rábaközi Népművészeti Műhely Egyesület, a megyei kereskedelmi és iparkamara csornai irodája, illetve a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara.

Olvasóink írták

  • 1. miro132 2009. július 25. 15:49
    „mindenkeppen jo lenne olyan tanfolyam ahol az idosebbek megismekedhetnenek modern fozesi technikakkal egeszseges fozes titkaival zsirmenetes es cukormentes dietas fozes fortelyaival...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sziliek Szardínia szigetén

Szil - Szardínia szigetére utazik ma a Szili Hagyományőrző Néptánc-együttes. A rábaközi táncosok… Tovább olvasom