Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Történeti emlékparkot terveznek a temetőbe

Sok munkát ad a szilsárkányi önkormányzatnak a temető rendben tartása. Nagy a terület, csak a fűnyírás is egy hétig tart. A sírkertben sok szép, régi sírkő és kripta áll.

Tatarozzák Szilsárkányban a 86-os főút mellett álló kultúrházat. A rekonstrukciót már tavaly elkezdték, a következő hetekben a külső munkákat fejezik be. Szalai Miklós, a falu polgármestere érdeklődésünkre elmondta: saját erőből állják a beruházást. A tetőszerkezet felújítását és a nyílászárók cseréjét már tavaly elvégezték.

– Örültem, amikor többen is jelezték, hogy készek önkéntes munkát végezni kultúrházunk felújítása során – fejtette ki Szalai Miklós. – A tető- és ablakcsere az ő segítségükkel valósult meg, egy falubeli vállalkozó például az épület északi felét ingyen, az önkormányzat támogatásaként tette rendbe. Ezúton is köszönöm mindenkinek a hozzáállását. A falak színezését körülbelül két hét múlva fejezzük be, a szín kiválasztásába bevontuk a falu lakosságát is.

A szentkirályszabadjai Baditz család kriptája gondozott.
A szentkirályszabadjai Baditz család kriptája gondozott.


A polgármester megjegyezte: az épület felázott, a vakolat sok helyen hullott, ezért volt időszerű a felújítás. A kultúrház belsejére is gondoltak a községvezetők. Az egykor moziként használt nagyterem padlózata megsüllyedt, cserélni kellene. A tervek és a kalkuláció elkészültek, az elképzelések szerint ősszel forrást is tudnak majd biztosítani.
A szilsárkányiaknak sok munkát jelent tavasszal és nyáron a temető rendben tartása. A Rábaköz talán legnagyobb kiterjedésű sírkertje az övék, az ezzel járó minden tennivalóval együtt. Egyik részén régi, évszázados síremlékek, kripták állnak, ezek gondozása is az önkormányzat dolga. Leszármazottak, rokonok ugyanis nem látogatják. Az ott álló kápolnát nemrégen civil összefogással felújították, dísze lett a temetőnek.

– Valóban jelentős területről van szó. Két munkatársamnak egyhetes munkájába kerül, mire csak a füvet sikerül lenyírniuk. A régi sírkövekkel, kriptákkal sajnos nem tudunk mit kezdeni. Talán ha megfelelő pályázati kiírás lenne, akkor egy történeti parkot alakíthatnánk ki – fogalmazott Szalai Miklós.

A kultúrház felújításával rövidesen végeznek Szilsárkányban.
A kultúrház felújításával rövidesen végeznek Szilsárkányban.


A történeti park gondolata azért is lenne a helyhez illő, mert nemesi családok sarjainak, a hazáért hősi halált halt katonáknak emlékét is őrzik a sírkövek. Ott nyugszik például Szentgyörgyvölgyi Csupor Gábor is, aki a faluban volt birtokos és az 1848-as országgyűlésen a csornai kerületet képviselte.

A kripták közül egyébként a szentkirályszabadjai Baditz családé gondozott egyedül, melyet a homlokzaton található évszám szerint 1878-ban emeltek. Mészáros Gyula családi sírboltja elhanyagolt, omladozó állapotban van és nem kerül virág Nagy Károly családi sírboltjához sem.
A polgármester még hozzátette: a temetői ravatalozó felújítására is megvannak a terveik, szeretnék például előtetővel kiegészíteni az épületet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvári húsgyár - Ár alatti ajánlatok a vagyonra

A teljes körű ajánlatokban a meghirdetett ár alatti összeg szerepel, ennek ellenére megfontolják… Tovább olvasom