Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 7°C | 10°C Még több cikk.

Tömeges vadpusztulás

Vélhetően technológiai mulasztás miatt tömeges mezeinyúl-elhullás történt Szanyban.

Mezei nyúl
Vélhetően technológiai mulasztás miatt tömeges mezeinyúl-elhullás történt Szanyban. A redentines rágcsálóirtás azóta is szedi áldozatait a környéken.

A szanyi Dózsa Vadásztársaság területén, melynek egy részén a helyi szövetkezet is gazdálkodik, a napokban tömeges vadelhullást tapasztaltak a vadászok. A közel három és fél ezer hektáros területen, ami országszer te híres vadnyúlállományáról, repcét és lucernát termeszt a szövetkezet.

Az utóbbi időben azonban megnövekedett a kártékony rágcsálók száma. Irtásukra a Redentin nevű szert szórta ki a gazdálkodó cég. Az elhullás azóta folyamatos A vadászok szerint a vegyszerezés előtt nem értesítették őket.

Török Gusztáv va dászmester elmondta: amennyiben tudnak a vegyszer kiszórásáról, megtették volna a szükséges intézkedéseket. Ezek között sze repelhetett volna esetleg levadászás vagy a terület őrzése a vadakkal szemben. Török Frigyes, a vadásztársaság titkára szerint a területi bejáráson közel ötven el pusztult mezei nyulat és két őzet találtak.

Ezt azonnal jelentették a megyei vadászati főfelügyelőnek, aki később terepbejárást tartott. Az ott látottakról jegyzőkönyvet ké szítettek. – Nagy darabokban találtunk vegyszert az elhullott állatok mellett – mondta a titkár. A megtalált példányokból többet elküldtek bevizsgálásra, és az eredményekből egyértelműen kiderült a Redentin hatása. A vadászmester még megjegyez te, sajnos az eset óta szinte mindennap ta lálnak újabb elhullott állatokat.

A szövetkezet is vizsgálja az esetet A szanyi Dózsa szövetkezet igazgatóságá nak elnöke, Baán József a Kisalföldnek ki jelentette: elvégzik a szükséges belső vizsgálatokat az ügyben. Akárcsak a vadásztársaság, úgy a szövetkezet is törekszik az együtt működésre, hiszen ahogy hangsúlyozták mindkét részről, egymásra vannak utalva és az eddigi jó kapcsolatot mindkét fél szeretné fenntartani.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az oktatási intézmények segítik ki a költségvetést

Hatvankét és fél milliós kikiáltási áron értékesítik a csornai termálfürdőt a kempinggel együtt – így határozott csütörtöki ülésén a város képviselő-testülete. Emelkednek továbbá a helyi adók és a vízdíj, hitelfelvételre kényszerül a Csorna Hő kft. . A strandra már érkezett is ajánlat a területtel szomszédos kertészet bérlőjétől, aki vállalná a szükséges beruházásokat. Tovább olvasom