Kisalföld logö

2018. 02. 26. hétfő - Edina -13°C | -2°C Még több cikk.

Tojásfront: tyúkok ülnek rajta

Rábaköz - Az olcsó külföldi tojás szegi kedvét a magyar termelőknek. Országunkba évente közel 300 millió darabot hoznak be. Az uniós előírások miatt fejleszteni is kellene, amire nincs pénzük a magyar gazdáknak.
Magyarország az egy főre jutó tojásfogyasztást tekintve a világ élvonalába tartozik. Fejenként átlagosan 300 darabot eszünk meg évente, Európában a legtöbbet. Az ágazat ennek ellenére mégis nehéz helyzetben van. Európai uniós csatlakozásunk óta évente 200–270 millió darab tojást hoznak be az országba. Emiatt a magyar „tyúkos" gazdák jelentős része abbahagyta a termelést.

Variációk tojásra

Öt forintért spanyol

Földi Péter, a Baromfi Terméktanács titkára a Kisalföld érdeklődésére elmondta: gondot okoz, hogy a magyar termelők kicsik és nagy külföldi cégekkel kell versenyezniük. Az 1–2–3 milliós tyúktelepek, ha saját országukban nem tudják értékesíteni a tojást, képesek olcsóbban külföldre eladni. A magyar néhány ezres, de a 300 ezres termelők sem tudnak ezzel lépést tartani. Így történhetett meg, hogy Spanyolországból nem is olyan régen 5 forintért jött tojás Magyarországra. A fogyasztó pedig, mivel még mindig az árra figyel elsősorban, azt vásárolta meg.

Szalay Szabolcs farádi tojástermelő. A Szalay család pályázati támogatással fejlesztette farmját, megfelelnek az uniós előírásoknak.
Szalay Szabolcs farádi tojástermelő. A Szalay család pályázati támogatással fejlesztette farmját, megfelelnek az uniós előírásoknak.

Vége lesz a ketreckorszaknak

Magyarországon a tojótyúkállomány megközelíti a 13 millió darabot. Egy tojás előállítása 20 forintba kerül. Erről már Szalay Ferenc beszélt a Kisalföldnek. A gazda csornai telepén 3000 tojót gondoz, vele tekintettük át, milyen költségekből jön össze a 20 forintos tojás.

– Kezdődik ott, hogy 1200 forintért megvásároljuk a tizennyolc hetes jércét – számolt Szalay Ferenc. – Az állatokat három hétig etetjük, mire tojni kezdenek. Az első időben kicsi, méreten aluli tojást, amit csak feldolgozóba tudunk értékesíteni, minimális áron. Aztán a legnagyobb kiadást a takarmány jelenti, jelenleg 7 ezer forint a búza ára. A telep rezsiköltsége sem kevés, a villanydíjunk például 45 ezer forint, de a vezetékes víz sem olcsó. A csomagolóanyag beszerzése szintén jelentős kiadás: a névre nyomott tízes doboz negyven, azaz tojásonként négy forintot tesz ki. Ha így értékesítjük, már csak egy forint a haszon darabonként. Aztán egy év után cserélni kell az állományt, 800 forintos veszteséggel, mert az 1200-ért vett jércét 400 forintért tudjuk eladni.
Szalay Ferenc arról is beszélt, hogy a 9 milliós forintos beruházást is ki kell termelniük, mellyel telepüket korszerűsítették. Ehhez európai uniós pályázati támogatást is kaptak ugyan, de az önerőt hozzá kellett tenni. Földi Péter szerint a Szalay család telephelye példaértékű. Kevés hozzájuk hasonló beruházást végeztek el hazánkban.

– A baj az, hogy ezt az ágazatot az Európai Unió erősen szabályozza – fejtette ki a terméktanács titkára. – 2012. január 1-jéig például meg kell szüntetni a hagyományos, ketreces tartást. Európában 300 millió, hazánkban 3,8 millió tyúkot tartanak így és a legolcsóbb termelési forma is ez. Közeledik a határidő, a gazdák pedig nem tudnak pénzt kivonni ekkora fejlesztésre, pályázatot viszont nem hirdettek erre az évre. Tartok tőle, hogy emiatt még többen fejezik be a termelést.
Szalay Ferencék 9 millió forintból fejlesztették telephelyüket. Jelenleg 3 ezer a tojótyúk náluk, teljesítményük 80 százalékos, azaz naponta 2400 tojást termelnek.

– A legkorszerűbb etető- és itatórendszert építettük be, az uniós előírásoknak megfelelő a tojófészekrendszerünk – jegyezte meg a gazda. – Számítógép vezérli a levegőztetőt és a tojás „útja" is teljesen automatizált. Ez azt jelenti, hogy a tyúkok szabadtartásban vannak. A tojófészekből szalagra kerül a tojás, ezen keresztül jut ki az ólból. A válogatógép külön helyiségben súly szerint osztályozza azokat.

Fotó: Cs. Kovács Attila
Fotó: Cs. Kovács Attila

Áremelkedésre számítanak

Szalay Ferenc szerint a közeljövőben várható a tojás árának emelkedése. A költségek változását ugyanis nekik is követniük kell. Példaként megemlítette: az uniós országokban 40–50 forint most a tojás. Arra azért nem számít, hogy hazánkban is ennyibe kerül majd, de úgy véli, tartósan negyven forint közelében maradhat az ár.

– A hazai körülmények sajnos nem kedvezőek, egyre többen hagyják abba a termelést – nézett a jövőbe. – Decemberben például már érezhető volt a magas takarmányárak hatása, de nálunk, termelőknél az áremelkedés csak egy-két forintban realizálódott. A többit a kereskedelem tette el.

Lehet persze külföldről is tojást beszerezni, de annak kockázata is van. Nem tudni, mi van abban a tojásban, mennyi ideig utaztatták, milyen hatásoknak van kitéve.

A magyar tojás minőségét szigorú szabályok szavatolják. A termelők rendelkeznek kódszámmal, melyet minden egyes tojásra rápecsételünk. Nekünk, mivel csomagolóüzemként is nyilvántartásban vagyunk, egy másik regisztrációs számunk is van. Ez biztosítja, hogy üzletekben is értékesíthetünk.

És hogy miként lesz a 20 forintos termelői tojásból 30–35 forintos, mire a boltok polcaira kerül, Földi Péter adott magyarázatot.

– Számítani kell a 20 százalékos áfát, mert a termelői árak enélkül értendők. Valamennyi költsége nyilván a kereskedőnek is van, de nagyon keveset mondok, ha legalább háromforintos haszonnal számolok egy darabon. Ennél kevesebbért nem is hajlandóak vele foglalkozni. A nagyok pedig csak többért – jegyezte meg Földi Péter.

Olvasóink írták

 • 6. termelő 2008. július 25. 07:01
  „Egyszerű dolog, meg kell állítani a kamionokat amik a tojás hozzák be és visszafordítani. Vagy kidbálni belőle atojást. A francia gazdák is ezt tették, csak ők más termékkel.
  Összefogás kérdése az egész, ha máshogy nem megy azokat kell ütni akik behordják. Kerekegyházi csibészek például”
 • 5. MAGYAROK NYILAI 2008. június 08. 00:20
  „MAGYAROK!!!!!!!!! FOLJEITEKET NE ADJATOK EL SEMILLYEN ARON ! AZ IDEGEN SZIVU EMBEREK IRANYITJAK A MAGYAR NEMZET ORSZAGAT ! OK NEM KOZULLUNK VALOK!!!!!!!! ELARULTAK BENUNKET,ELARULTAK A MAGYAR NEMZET TULAJDONAT. MAR ELVETTEK MINDENT TOLUNK!!!!!!!!! GYALAZZAK KULTURANKAT (LASD HETI HETES =heti tetves),Elveszik VALLASUNKAT (hellyette hitgyulekezet van,alszent hazug pradikacioval tele,)Szektakat hoztak be (scientologia= A FIZETESEDET ELVESZIK,RENGETEGET EMBERT ONGYILKOSSAGBA ULDOZTEK).GYALAZZAK SZENTJEINKET ( A MAGYAROK RENGETEG MAGYAR SZENTET ADTAK A KERESZTENYSEGNEK!!!!!!!!!!!). MAR MINDENT ELVETTEK TOLUNK!!!!!!!!! A LEGUTOLSO -A MAGYAR FOLD!!!!!!!!!!!!!!!! AMI EGYENLO= elelemmel!!!!!!!! TUDATOSSAN TESZIK TONKRE A MAGYAR FOLDTULAJDONOSOKAT !!!!!! IGY AKARJAK ELERNI HOGY ELKESEREDETTSEGUKBEN ELADJAK A FOLDJUKET !!! MAR SPEKULANSOK JARJAK AZ ORSZAGOT ,ES KIJATSZVA SZARERT-HUGYERT FELAKARJAK VASAROLNI A MAGYAR FOLDET!!!!!!!!!!! MAGYAROK!!!!!!!! UGYE NEM AKARTOK FOLDONFUTOVA VALLNI A SAJAT HAZATOKBAN!!!!!!!!!!! IDEGENEKNEK NAPSZAMBAN DOLGOZNI!!!!!!!!??????????? PAR EV MULVA A FOLD 20-ROS ARAT FOGJA ERNI A JELLENLEGI ERTEKENEK !!!!!!!!!!!!! ADJATOK TOVABB !!!!!!!!!!!!”
 • 4. matriné 2008. április 28. 09:12
  „A magyar mindig is " önként" ment a háboruk vágóhidjára! Most míért csinálna másképp? Mindig is arra lettek nevelve, hogy majd megmondják neki, hogy mi a jó a számára! Ha nem fogadja el a kijelöltet akkor jött és jön a parancsuralom! A magyar nem veszi észre, hogy a hátamögött kiröhögi a saját választott képviselője és ép Ő az, akik kiforgatja a zsebeit és teszi tönkte a haláláig e rendszerben. Sokan várják a "Mesiást"! -az majd megoldja gondjaikat.
  Aki nem a politika az a vallásk csapdájába esenek és semmi így nem fog változni. Európa közepén fog majd kétezni egy 7-8 milliós koldus országa a nagytőkések gyarmata. "Gyáva népnek nincs hazája!" De van egy hazug kormánya és szekerét toló telpnyaló gárdája!”
 • 3. av333 2008. április 25. 20:17
  „Az olcsa elemiszer Magyarorszagra hozatalank az volt a "Kozos-Europai" celja, hogy tonkretegyek a helyi termeloket, elvegyek a foldet, infrastrukturat azt a kepesseget, hogy sajat magunknak tudjunk termelni. Miutan ez megtorntent (valahol itt tartunk most), kezdik emelni az arak a csillagos egig. Jelenleg elelmiszer hiany van az Egyesult Allamokban es Angliaban is kezdodik a dolog. Ezt azert talaltak, hogy hogy felverjek az arakat. Igy a magyar nep 1-2 even belul vagy ehezni fog, vagy legalacsonyabb minosegu arut fog venni horibilis arakon. Itt a valasztas lehetosege.

  Nyugat-Europaban mindenki kezdett sajat zoldseget, gyumolcsot termelni es tyukokat tartani, mert tudjak, hogy 1) nem lesz eleg elelmiszer es 2) a genetikailag modositott elelmiszerek MERGEZNEK.

  A "spanyol" arukrol pedig csak annyit, hogy a "spanyol" ceg, Nrirsegben megvette az almat es Hollandiaban eladta mint "Spanyol". Spanyolorszagban NEM tenyesztenek tyukokat. Igy lehet hogy a "spanyol" tojas nem Spanyolorszagbol jon, hanem Indiabol? Az osszes csirke-tyuk Angliaba peldaul Indiabol jon, mert az a legolcsobb. Na most ki akar indiai tojast es csirket enni?

  Magyar takarmannyal kell magyar allatokat etetni es magyar embereknek eladni. Hosszabb tavon megeri mindannyiunk erdekeben.

  A jelenlegi gabona hiany nem vicc, a kenyer es a tesztafelek olyan aruak lesznek, amit a magyar meg nem latott. Emberek, fel kell ebredni, az olcso kulfoldi aru csak taktika!!! Ha nem akarunk a jovoben ehezni vagy kiszolgaltottnak lenni, akkor a magyar foldet es a kistermelest meg kell menteni!!!”
 • 2. matriné 2008. április 24. 20:54
  „Jé! Ennek az embernek három tojása van! Hát persze külföldi! A minap olvashattuk, hogy holland befektetők termelnek szárnyas jószágokat Magyarországon! Pedig köztudott volt, hogy a "madárinfolenza" beharangozása miatt mérés és számolás nélkül kobozták el a jószágokat és vágták haza a termelőket! Lettek e miatt öngyilkosok is! Vajon a kölföldieknek minden megér mindent? Őket el fogja kerülni a madárinfolenza? Hát a "kamú madárinfolenza" az biztos! Hogy mi van a külföldi tojásban? Az üzlet ép úgy mint minden másban -amivel tönkre teszik a magyar termelést!”
 • 1. slave72 2008. április 24. 01:31
  „Nem tudni mi van a kulfoldi tojasban.........mennyi ideig utaztattak??? Na,ez az ami nem erdekli majd a vasarlot!!! Csak az ara!!!:( Sajna,regota kulfoldon elek,de olyan izletes rantottat meg nem ettem,mint otthon!!! Ugye,nem mindegy milyen a tojas:) CSAK A MAGYAR!!!! Sziasztok!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliót költenek májusig a rábaközi főutakra

Kapuvár–Csorna - Kapuváron már elkezdték, Csornán napokon belül elkezdik felújítani a 85-ös,… Tovább olvasom