Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Tíz százalékkal kevesebb iparűzési adó

Kommunális és iparűzési adóból kevesebb, idegenforgalmi adóból viszont nagyságrendekkel több folyt be a kapuvári költségvetésbe, mint előző évben. Utóbbi kiegészítését azonban idén megkurtítják.

Kapuvár önkormányzata nemrégiben tárgyalta a város idei adóbevételeinek alakulását. Borsodi Tamás címzetes főjegyző kiemelte, a város idegenforgalmi adóbevétele 75 százalékkal haladta meg a 2008-ast, ám gyorsan hozzátette, a kormány elvonásai miatt ez a bevétel várhatóan visszaesik 2010-ben. Az idegenforgalmi adóból 2,4 millió forint a város bevétele, mely 75 százalékkal haladja meg az előző évit. Ennek oka, hogy a Flóra Termál Kft. által beszedett idegenforgalmi adó lényegesen megemelkedett.

– Tavaly még kétszer ekkora összeget kaptunk a központi költségvetésből (minden beszedett idegenforgalmi adóforinthoz két forintot tett a központi költségvetés), de sajnos a 2010. évi költségvetési törvény szerint az üdülőhelyi feladatok normatív hozzájárulása már csak egy forint lesz – mondta Kapuvár főjegyzője.

A vállalkozók kommunális adójából 6,6 millió forintos bevételt vár a helyi költségvetés, mely közel 10 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ennek egyik oka, hogy a gazdasági válság hatására csökkent a helyi vállalkozások foglalkoztatotti létszáma.

Telekadóból 32,6 millió forint a bevétel, mely húsz százalékkal több az előző évinél. A növekedés oka, hogy helyi ellenőrzések során adóköteles telkeket tártak fel a városban s több ízben visszamenőleges adómeg- állapításra is szükség volt.

Flóra termál – A fürdő által beszedett idegenforgalmi adó lényegesen megemelkedett. Fotó: Kisalföld-archívum
Flóra termál – A fürdő által beszedett idegenforgalmi adó lényegesen megemelkedett. Fotó: Kisalföld-archívum

Magánszemélyek kommunális adójából 31,6 milliós a bevétel, mely közel azonos az előző évivel.

A helyi adók közül a legnagyobb az iparűzési adó. A megállapított 2009-es adóelőleg 245,8 millió forint, mely tíz százalékkal kevesebb az előző évi tényleges bevételnél. Oka szintén a gazdasági válság vállalkozásokra gyakorolt hatásában keresendő.

Törvényi változás miatt a helyi iparűzési adót már az adóhatóság szedi be, ám 2010 az átmenet éve. A részletekről szólva Borsodi Tamás elmondta, a március 15-ig teljesítendő előleget még az önkormányzati adóhatósághoz kell megfizetni és amennyiben az esedékes adóelőleget az adózó hiánytalanul nem fizette meg, a különbözet végrehajtását még az önkormányzati adóhatóság végzi. A 2009-es adóévet az önkormányzati adóhatóságnál kell lezárni, így a 2009-es évről – 2010. május 31-ig – még az önkormányzati adóhatósághoz kell a bevallást benyújtani. A 2010. május 31-én esedékes elszámolandó különbözetet is az önkormányzati adóhatóságnál kell rendezni. A 2010-es adóévet megelőző adóévekkel kapcsolatos hatósági feladatok maradnak az önkormányzati adóhatóságnál. Az ideiglenes jelleggel végzett tevékenység utáni iparűzési adót január 1-jétől az állami adóhatósághoz kell bevallani és megfizetni legkésőbb a tevékenység befejezése napján. A szeptember 15-én esedékes adóelőleg-részletet már az állami adóhatósághoz kell megfizetni.

Gépjárműadóból 68,4 millió forint Kapuvár bevétele. A 2009- re tervezett gépjárműadó év elején még 72,3 millió forint volt, majd hónapról hónapra csökkent, s az októberi változások feldolgozása után már csak 69,7 millió forint maradt. A csökkenés oka, hogy a tulajdonosok több esetben kezdeményezték járművük forgalomból való kivonását.

Január 1-jétől egyébként átlagosan tizenöt százalékkal emelkedtek a gépjárműadó-mértékek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Nagyon szerettem rendőr lenni˝

Huszonhét év szolgálat, összesen hat év kapitánykodás után nyugdíjba vonult Kiss József alezredes, a… Tovább olvasom