Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Telt ház előtt játszottak a csornai amatőr színészek

Népszerű és kedvelt programnak számítottak Csornán az 1950-es években az amatőr színtársulat előadásai. Kisiparosok, kereskedők, tisztviselők álltak színpadra, mindig telt ház előtt.

Csárdáskirálynő, Luxemburg grófja és a többiek - Egy 1955-ös bemutatóról kapott szerkesztőségünk felvételt

A csornai származású, ma Győrben élő Márkus István nosztalgiával emlékezik vissza fiatalkora műkedvelő színházi előadásaira. 1954 és 1956 között rendszeresen nézője volt a bemutatóknak. Nem is akárhonnan élvezhette a műsort, testközelből, a színfalak mögül, mivel édesapja mint villanyszerelő látta el a világítással kapcsolatos teendőket. Márkus István egy régi, 1955-ben készült fotót is küldött szerkesztőségünkbe.

– Ebben az időszakban több nagy sikerű operettet mutattak be Csornán – emlékezett vissza.

– Többek között a legtöbbet játszott Csárdáskirálynőt, a látványos táncbetétekkel színre vitt Lehár-operettet, a Luxemburg grófját, de műsoron volt a Doktor úr, a maga szíve sose fáj betétdalról ismert Szabadság, szerelem című operett vagy az Obsitos című dalmű is. A színielőadások a Szent István tér északnyugati végében, a későbbi ruhagyár helyén álló kultúrházban voltak. Mindig telt házzal mentek a bemutatók. A nagyon tehetséges, lelkes, kitűnő hangadottságú „színészek" a szabadidejükben tanulták be szerepeiket. Szombaton, illetve vasárnap léptek fel, gyakran vidéken is. Az előadások szervezői az akkor még nagyközség ismert és köztiszteletben álló személyiségei voltak.

Az előadásokat Schűgerl Mátyás mérlegkészítő kisiparos rendezte, és egyben a nagyoperett Miska pincér szerepét is alakította. A zenei rendező Kopasz Aurél karnagy volt. A színészek közt kereskedelmi dolgozók, banktisztviselők, kisiparosok és háztartásbeliek is voltak.

– Többek között a primadonna szerepét a szép hangú, csinos Moldoványi Eleonóra, partnerét Ginczli József alakította – tette hozzá Márkus István. – A szubrett szerepét Barna Éva, a táncos-komikusét pedig Kiss Ottó dekoratőr játszotta, aki egyben a díszlettervező és a kivitelező is volt. Meg kell említeni a Csárdáskirálynő Cecília szerepében kitűnt Szalay Istvánné Pannikát, vagy a Feri bácsit alakító Hoffmann Károly műköszörűs kisiparost, a főherceget játszó kékfestő-leszármazott Fraszt Károlyt.

E fellépésről tanúskodik a mellékelt, Porcz Gyuláné fényképész által készített felvétel is. Hátlapján a fotós a szereplők nevét is megörökítette. 

A Csárdáskirálynőt 1955-ben mutatták be a csornai műkedvelők.
A Csárdáskirálynőt 1955-ben mutatták be a csornai műkedvelők.

 A fotó hátlapja a szereplők nevét őrzi.
A fotó hátlapja a szereplők nevét őrzi.

Olvasóink írták

  • 2. csornaifiu 2011. május 14. 15:37
    „Kedves Markus Istvan - ha kend az Arany Janos utcabol valo, akkor mi szomszedok voltunk. Sok koszonet a csornai mukedvelo tarsasagra emlekezteto soraidert. Egy nagy nev kimaradt a szereplok sorabol, a TOCSIK TONI bacsi. Emlekszem egy eloadason nem enekkel hanem folyamatos nevetessel adta elo: Snejder Fani csak azt mondja eneket. Biztos vagyok, hogy mas is emlekszik erre, szivesen vennem ezzel kapcsolatos hozzaszolasukat. Igen, Csoanan voltak emberek (itt a igazi csornaiakra gondolok) akik szivesen felaldoztak idejuket es megosztottak az emberekkel tehetseguket a szinpadon keresztul. Sajnos a fenykepen levok talan mar mind elkoltoztek kozulunk de szivunkben eletunk vegeig megmarad emlekuk. Isten aldja poraikat es Isten aldja a csornai nepet.”
  • 1. merzsebet 2011. május 11. 20:49
    „Szüleim sokat emlegették" a Kőszívű ember fiai "előadást is,ami a régi kultúrházba volt,majd ruhagyár lett./a mostani kínai bolt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradás Cirákon és Dénesfán

A Vöröskereszt kapuvári szervezete a győri regionális vérellátó állomással közösen véradást tart… Tovább olvasom