Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Tavaly októberben is jól vizsgáztak

A hazai húsüzemek közül a kapuvári volt az első, amelyik még 1965-ben megszerezte a jogot a húskivitelre az USA-ba. A gyár a tavaly októberi szemlén is átment a vizsgán.
A Ringa Rt. kapuvári gyára 2002-ben exportált utoljára az Amerikai Egyesült Államokba, akkor fóliázott sonkát. Noha a nyomott árak miatt tavaly a tengerentúli üzlet már nem volt gazdaságos, exportjogát az üzem 2003-ban is szerette volna megtartani. Az amerikai hatósági emberek tavaly kétszer is jártak Kapuváron. Másodjára októberben, és mint ahogy korábban is, akkor is mindent rendben találtak.
Az Egyesült Államok most első alkalommal helyezte exporttilalmi listára a magyar húsipari termékeket. Az amerikai hatósági emberek hat magyar húsüzemet vizsgáltak és kettőben találtak kifogásolnivalót. Az egyikben egy szállítószalag jól és könnyen tisztítható fém alkatrészét műanyaggal pótolták, a másik gyár pedig egy lyukas szúnyogháló miatt akadt fenn a vizsgán.

A kapuvári húsüzem 1965-ben az országban elsőként szerezte meg a jogot arra, hogy az USA-ba szállíthasson, s e tekintetben hosszú ideig az első fecske volt. A gyár ezzel a lehetőséggel 38 éven át élhetett. Az amerikaiak évente legalább egyszer, de olykor kétszer ellenőriztek. Nagyon szigorú higiéniai követelményeknek kellett megfelelniük, sőt, ezeket évente újabbakkal egészítették ki. Az ellenőrzés kiterjedt a személyi higiéniára és persze a gyártás minden részletére s a felhasznált anyagokra. Az amerikai exportjog megszerzése 38 éve sok millióba került, ezt megőrizni csak nagyon tudatos munkával lehetett.

Bedecs Pál főmérnök a Kisalföldnek elmondta: az utóbbi időben már elvárás volt az úgynevezett HACCP, a termelési folyamatok kritikus pontjainak szabályaihoz való alkalmazkodás és megfelelés. Kapuvár legutóbb tavaly októberben is kiállta a próbát. A főmérnök azt mondja, noha akkor nem szándékoztak az USA-ba exportálni, mégis fontos volt számukra a megmérettetés, mert az amerikaiaknak való megfelelés a lehető legjobb referencia volt minden más piacon is.
Nagy elismerése a kapuváriak munkájának, hogy a legszigorúbb vizsgálat sem talált soha egyetlen apró kifogásolnivalót sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyesületként is sikeresek

Január elején ünnepelte harmadik születésnapját a csornai Reménysugár Egyesület. A sérült gyerekeket… Tovább olvasom