Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Tartós maradhat Kapuváron a négyszázalékos munkanélküliség

Kapuvár - Tartóssá válhat Kapuvár jelenlegi, négyszázalékos munkanélküliségi mutatója. Az álláskeresők túlnyomó része helyzete miatt nem is tud elhelyezkedni. Egy esetleges ipari beruházó csak az ingázók hazajövetelére számíthat.
A kapuvári munkaügyi kirendeltségen regisztrált ügyfelek száma jelenleg valamivel több mint négyszázhatvan. Ez a létszám másfél évvel ezelőtt ennek a duplája volt, ám azt hozzá kell tenni, hogy a téli hónapokban mind a városi, mind a térségi és megyei adat is magasabb. Ennek oka vélhetően a külföldi, szezonális munkások hazatérése.

A négyszázalékos kapuvári munkanélküliség azonban hosszú távon vélhetően tartós marad. A regisztrált álláskeresők közel kétharmada nyugdíj előtt álló kapuvári, így elhelyezkedésük nem várható. Egészségügyi problémákkal a regisztráltak valamivel több mint húsz százaléka küzd, ők a felajánlott munkahelyeket – érthető okokból – nem tudták elfogadni. Míg a nyugat-európai tapasztalatok azt mutatják, hogy az álláskeresők esetében fontos a mobilitás, ez hazánkban sajnos még nem jellemző. A kapuvári munkaügyi kirendeltség regisztráltjainak közel harminc százaléka éppen a mobilitás hiánya miatt nem tud állást vállalni. Szakemberek szerint a kapuvári álláskeresők kilenc százaléka a felajánlott munkát nem tartotta megfelelőnek.

Provertha: Idén közel húsz új dolgozót vettek fel, nagyobb részük vidéki.
Provertha: Idén közel húsz új dolgozót vettek fel, nagyobb részük vidéki.

A fentiek alapján elmondható, hogy a Kapuvárra olyan nagyon várt ipari befektető szabad munkaerőre nem nagyon számíthat. Annál is inkább, mert munkaerőgondokkal küzdenek a már meglévő cégek is, így a ruhaipar, a Svájci Elektronika Kft. vagy akár a Provertha is. Az azonban már több fórumon is elhangzott, hogy jelenleg meglehetősen magas az ingázók száma, akik megfelelő munkalehetőség biztosítása esetén várhatóan hazatérnének. Vélhetően ez megoldaná a városi szakemberhiányt is, hiszen ez lassan a város fejlődésének egyik legfontosabb kerékkötője lesz.

Olvasóink írták

 • 10. zsu 47 2008. július 17. 06:03
  „a provertárol csak annyit, szegény kislányom jelentkezett behivták félórára probálni, hát mit ne mondjak azért az ember elöször idegen helyen kissé feszült és leminösitették lassunak,pedig lányomra ez nem jellemző! azóta sem találtunk szegénynek helyet! 21 éves!nem hogy segitenék az ilyet oldodni,de inkább leirták a provertából!szégyen!!remélem az illetékesek olvassák!!(˙kapuvár)”
 • 9. Kapuvári 2008. július 12. 12:19
  „Nyugodjatok meg, jövőre elmegy a provertha is!már menekülnek az emberek onnan!”
 • 8. excatx 2008. július 11. 22:17
  „Nanana!Nem kell "anyázni", valószínűleg azért a Provertha mindien cikkben a minta, mert sajnos nagyon nincs más.....”
 • 7. Provetrhás 2008. július 11. 21:30
  „Azért te segg, mert dolgozunk itt egynehányan és ebből tartom el a családom, nem a játékgépből.”
 • 6. Rossz kapuvári 2008. július 11. 21:27
  „Sajnos nem csak bűvészkedés, mert a kapuváriak tényleg eljárnak dolgozni. De ennél rosszabb már nem lehet és ez nem az akármilyen oldali városvezetésen múlik. Amúgy tényleg érdekelne, hogy mi ennek az oka?”
 • 5. kapuvári 2008. július 11. 20:10
  „bűvészkedés a szavakkal, semmi más ez a cikk
  s félő, mindezt csak azért írták le, mert nehogy már a jobboldli városvezetés idején se javulnak a mutatók
  aztán nézzük meg hova mennek a kapuváriak dolgozni, nem a vároba, hanem fertőszentmiklósra, sopronban veszkénybe, győrbe, lehet figyelni reggelente és délutánonként a tele buszokat
  csak az okokat nem írják meg, és a tesz-tosza emberek nem állnak ki a nyilvánosság elé, hogy elszámoljanak
  ja, és miért kell rendszeresen a provertának reklámot csinálni? enélkül már az is bezárhatott volna?”
 • 4. sziszifusz 2008. július 10. 21:52
  „Elbizonytalanodtam - rábaközi kisvárosok - az egyik a "történelmi vörös" -kereszténydemokrata " polgármester kurzussal a másik - maszopos - tizenkétévvel: ugyanott!
  Lehet nem is olyan rossz ez az időszak - jön a tisztulás,a gyerekkor vége- tíz-tizenöt év multán!”
 • 3. munkanélküli 2008. július 10. 21:34
  „Szakemberhiány????-)) Miért van munkahely?Vicc az egész város.”
 • 2. MMDL 2008. július 10. 15:37
  „1. B.P. elképzelése és hozzá nem érzése -->Magyar Köztársaság Aranykeresztje

  2. H.Gy. katasztrófavédelemért és polg. védelemért kifejtett munkája-->Tisztikereszt
  (annyira beváltak ezek, hogy gyakorlatilag csónakkal kellene néha közlekednem a városban...de akkor legalább a "burgenlandi velence" lesz...)
  érdekes...

  Az egyik alpolgármester értelmi szintje (na vajon melyiké??) pedig ugye nem haladja meg a kutyámét, így inkább Brúnóval fogok tárgyalni ezután...
  Mégis agyonkeresi magát és idiótaságokat tud csak kinyögni akárki van az üléseken vendég...hebeg-habog ...

  A képet elnézve pedig....szinte ugyanazok az arcok..ugyanazok a helyzetek...
  Tudj jól németül és kapsz 70000ft-ot legjobb esetben...hát még mit nem? INkább nem leszek teszetosza és elmegyek Bp-re, ha jól tudok németük No-ba dolgozni és magasról ****** ezekre.”
 • 1. excatx 2008. július 10. 10:17
  „Emlékezzünk a város korábbi polgármesterére, aki Kapuvárt "virágos, burgerlandi kisváros"-ként akarta a jövőben látni, ahol csak nyugdíjasok laknak és hetente 3 autó halad át a városon.Arra a felvetésre pediglen, hogy a szakképzett ill. a diplomás fiatalok elhagyják a várost, csak szelíd, nagypapás mosollyal széttárta a karját....
  Hát most szakemberhiány van....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Címert is terveznek a gartaiak

Kapuvár - A városrész gazdasági és kulturális fejlődéséért alapítványt hoztak létre a gartaiak. Már… Tovább olvasom