Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Tárlaton Vág történelme

Helytörténeti kiállítást nyitottak meg nemrégiben Vágon. A tárlaton nyomon követhető a település történelme, bemutatják híres szülötteit. Érdekes összeállítás látható a helyiek mindennapjaihoz tartozó tárgyakból is.

A vági kiállítás anyagának alapjait néhai Nagy Imre helybeli pedagógus teremtette meg. Ő az 1960-as évektől gyűjtötte a múlt emlékeit a községben. A közelmúltig az egykori zsidó imaházban állították ki a tárgyakat. Most a felújított közösségi házban kapott helyet a tárlat. Számos érdekesség is található a polcokon.

A vágiak büszkék Wathay Ferencre, aki a faluban született 1568-ban. Katonaként, várkapitányként szolgált, majd az isztambuli Héttoronyban raboskodott. Az általa írt énekeskönyv másolt oldalai is ott vannak a helytörténeti gyűjteményben.

Érdesség aztán egy fénykép az 1927-ben lebontott vági várról. Az épület az elmondások szerint egy kártyaadósság miatt cserélt gazdát egykor. Megemlékeztek a helyiek Békássy Helén költőnőről is, aki vági birtokoscsalád leszármazottja. Külön szekrényt kapott Nagy Imre tanító úr, a község díszpolgára. Személyes tárgyait, iratait, okleveleit mutatják be.

Pálfi Imre vági pedagógus kezeli a község helytörténeti gyűjteményét.
Pálfi Imre vági pedagógus kezeli a község helytörténeti gyűjteményét.

Az összegyűjtött használati tárgyak bizonyítékai, hogy Vág régről lakott település.

A vági kiállítás anyagának alapjait néhai Nagy Imre helybeli pedagógus teremtette meg.
Viszontagságos sorsa volt az elmúlt évtizedekben a leventeegyesület zászlajának. A kommunizmus idején elrejtették, míg a rendszerváltás után a plébánia padlásáról került elő. Az úttörők által összegyűjtött papírhulladék között bukkantak rá Vág XIX. századi egyházi anyakönyvére. Megmentették és értékes helyen őrzik a kiállításon.

A falu múltját kísérhetjük nyomon a címeres, évszámos téglagyűjteményen. A birtokoscsaládok saját téglái között feltűnnek római kori építőanyagok is. A tárlatnak külön részét képezi a mezőgazdasági eszközök és különböző mesterségek bemutatója. Így a suszter-, a kovácsműhely felszerelései, a gazdálkodáshoz szükséges tárgyak, illetve a korabeli otthonok bútorai. A helyiek, főként a gyerekek nagy kedvvel látogatják az őseik életét, múltját feldolgozó kiállítást.

Olvasóink írták

 • 2. sivatag66 2010. szeptember 09. 18:09
  „A csapat meg útólsó..........”
 • 1. Csajsziland 2010. szeptember 09. 11:29
  „Üvözlöm a kezdeményezést és nagy várakozással nézek a hétvégi falunap elé, mert a tavalyi is jól sikerült.
  Jómagam csak "gyüttment" vagyok, de szeretek itt élni és örülök, hogy történik valami!
  "Ki a jó? VÁG!
  Ki a jobb? VÁG!
  Ki a legjobb? VÁG!
  Hajrá VÁÁÁÁG!"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Eneséért˝ emlékérem Podmaniczky Miklósnénak

A település képviselő-testületének döntése értelmében ˝Eneséért˝ emlékérmet kapott Podmaniczky… Tovább olvasom