Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Takarékosságuk meghozta gyümölcsét

Sopronnémeti - Sopronnémetiben az önkormányzat vezetői az elmúlt esztendőkhöz képest nehezebb évre számítanak idén. Nagyon persze nem ijedtek meg, hiszen vannak tartalékaik.
A sopronnémeti önkormányzat az elmúlt évek takarékos gazdálkodásának köszönhetően talán nagyobb gondok nélkül átvészeli az idei évet. Legalábbis ebben bízik Bognár Sándor polgármester, noha tudja, kevesebb pénz áll majd rendelkezésükre. „Eddig is meggondoltuk, mire költünk, ezután még jobban odafigyelünk" – jegyezte meg a községvezető.

– Nemcsak takarékoskodtunk korábban, hanem igyekeztük jól befektetni a ránk bízott forrásokat – mondta a Kisalföldnek Bognár Sándor. – Így ha nagyon rákényszerülnénk, lenne mihez nyúlnunk. Vásároltunk például külterületi földeket és egyéb belterületi ingatlant is. Éppen emiatt abban bízom, hogy az idei, szűkösnek kinéző év nem okoz nagyobb gondot működésünkben.

A polgármester hozzátette: továbbra is azokat a pályázatokat részesítik előnyben, melyeknek az önrésze vállalható még a kisközségnek is. Bognár Sándor örömmel tájékoztatott arról is, hogy a település lélekszáma állandó, 290 körül mozog. Továbbra is kihasználják mind a négy szociális bérlakásukat, sőt, újabbakat szeretnének kialakítani. Ezt azonban önerőből nem tudják megvalósítani, megfelelő pályázattal viszont egyelőre nem találkoztak. A községvezetők annak is örülnek, ha egy-egy magántulajdonú házat értékesítenek a faluban. Szívesen fogadják a betelepülőket, de az is eredmény számukra, ha helyi fiatalok döntenek úgy, hogy maradnak Sopronnémetiben.

Nagy hangsúlyt fektetnek a sopronnémetiek közterületeikre. A régi, emlékparkká alakított temetőjüket is érdemes megnézni.
Nagy hangsúlyt fektetnek a sopronnémetiek közterületeikre. A régi, emlékparkká alakított temetőjüket is érdemes megnézni.

– Lakásépítéshez, -vásárláshoz, -felújításhoz 500 ezer forint kamatmentes kölcsönnel járulunk hozzá. Az itt letelepedőket pedig 100 ezer forint vissza nem térítendő támogatással segítjük. A helyi ingatlanpiacot az idén bevezetett építményadóval szeretné az önkormányzat élénkíteni – jegyezte meg.

A közösségi életre is odafigyelnek Sopronnémetiben. Nagyon készülnek például a kistelepülések régiós találkozójára, mely már hagyomány náluk. Az időpont változik idén, előbbre hozták dátumát, július 4-én várják a vendégeket. A rendezvényhez pályázaton szeretne támogatást szerezni az önkormányzat, bár az első kérelmüket elutasították. Több pályázatuk közül elbírálásra vár, amit a falu közterületeinek szépítésére nyújtottak be. Ha ez sikeres lesz, több millió forintot tudnak parkosításra, tereprendezésre költeni. A gyerekekre gondolva a játszóteret is szeretnék felújítani a jövőben.

Olvasóink írták

  • 1. pampus 2009. május 10. 11:46
    „No, azért mégy egypár kisebb keresztre azért lesz pénz! Más talán nem is ennyire fontos! Csak ne, hogy fémből készítsék mert, akkor lehet, hogy hamar lába kél!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt, keresik

Pápa–Farkasgyepű - A Pápai Rendőrkapitányság közigazgatási eljárást folytat a 81 éves Szilágyi… Tovább olvasom