Kisalföld logö

2017. 12. 19. kedd - Viola -6°C | 1°C Még több cikk.

Szinte minden ház a keze nyomát dicséri

Szinte nincs olyan építkezés Rábakecölben, melyből ne venné ki részét a helyi kőművesmester, Vass István.
A nyugdíjas építő napjainkban már társadalmi munkában építi, szépíti szülőfaluját, miközben van olyan épület, melynek tégláit már a hetvenes években egyszer beépítette. A kiváló mesterlevéllel rendelkező szakember a hazai szakmunkásképzésből is kivette részét.


Ha némileg elnagyolva is, de elmondható, szinte nincs olyan ház Rábakecölben, melynek építéséből ne vette volna ki részét a helyi mesterember, Vass István. Ahogy a helyi polgármester lapunknak megjegyezte, lehet, hogy néhány házat nem ő épített, de a kecöli járdák szinte teljesen a hazai mester keze nyomát viselik.

Vass István – A hetvenes években épített buszváró téglái a kemencében élnek tovább.
Vass István – A hetvenes években épített buszváró téglái a kemencében élnek tovább.


A társadalmi munkákból kihagyhatatlan Vass István 1982-től 2008-ig kőműves vállalkozóként dolgozva építette a Dél-Rábaközt, hiszen a környező településeken is elismert szakemberként tartották számon. – Nem magam számára éreztem fontosnak a szakma szeretetét, a megyében nem egy alkalommal vettem részt a mestervizsga-bizottságok mun- kájában – tette hozzá Vass István. A Kisalföld annyit még megtudott, a szakember kiváló mester oklevéllel büszkélkedhetne, ám ő inkább a 2008 óta megszakítás nélkül végzett társadalmi munkában mutatja meg szülőfaluja iránti elkötelezettségét. – Már gyermekkoromban is mindig építettem valamit, az aktív évek után – némileg nehezebb egészségügyi állapotban – sem hagyhatom abba a munkát tősgyökeres rábakecöliként – fogalmazott a mesterember. Az évtizedeken átívelő munka néha érdekes helyzeteket hozott.

– Nemrég készítettem el – természetesen helyi segítséggel – a község szabadtéri kemencéjét, mely munka érdekessége, hogy olyan téglát is felhasználtunk, melyet egyszer, a hetvenes években már beépítettem egy régebbi buszváró épületébe – mesélte Vass István. A buszvárót azóta a képviselő-testület hozzájárulásából már felújították, ám a „békebeli" alapanyag továbbra is a rábakecöli közéletet szolgálja. Ugyancsak a kecöli szolgálatról beszélt Vass István: – Amíg a belső motor bírja, a helyiek mindig számíthatnak munkámra – jegyezte meg a kecöli mesterember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábakecöl: huszonöt év vízközelben

A kavicsbányató gazdag pontyban, süllőben, harcsában, amurban. Tovább olvasom