Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Szigorúan ellenőrzik a földhasználati bejelentést

Megye - Aranykoronáinak akár ezerszeresét is fizetheti bírságként az a gazdálkodó, aki földhasználatát nem jelenti be a földhivatalhoz. A Magyar Agrárkamara arra figyelmeztet, hogy még most sem késő eleget tenni a törvénynek.
Durván bírságolhat a földhivatal – figyelmezteti a földhasználókat a Magyar Agrárkamara. Földje aranykoronában kifejezett értékének akár ezerszeresére is büntethetik azt a gazdálkodót, aki nem jelentette be a földhivatalnál termőföldhasználatának megkezdését. A földhivatalok folyamatosan ellenőriznek. A Kisalföld megtudta: mérlegelési joga a hivatalnak nincs.

A termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény értelmében a termőföld – szántó, rét, kert, gyümölcsös, legelő és fásított terület művelési ágba tartozók – használatát a föld használója köteles bejelenteni az illetékes körzeti földhivatalhoz. A kötelezettség az összességében egy hektárnál nagyobb területű termőföldet használókat érinti.

A törvény szerint a bejelentést elmulasztó földhasználót a hatóság bírsággal sújtja. Mértéke a mulasztással érintett terület ingatlan-nyilvántartás szerinti aranykorona-értékének ezerszerese is lehet. A bírság adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül.

A Magyar Agrárkamara közleménye megjegyzi: akik bejelentési kötelezettségüknek nem tettek eleget, most tegyék meg.

Liziczai Ákos, a megyei földhivatal földvédelmi és földhasználati osztályának vezetője a Kisalföldnek elmondta: a termőföld használatával kapcsolatos – külön jogszabályban meghatározott – változásokat is kötelező 30 napon belül bejelenteni. Mulasztás esetén a bírság kiszabásával egyidejűleg az ingatlanügyi hatóság – határidő megjelölésével – a bejelentés pótlására szólítja fel a mulasztó földhasználót. A határozatban előírt határidő elmulasztása esetén – újabb határidő megjelölésével – a bírságot ismételten ki kell szabni.

– A bejelentési kötelezettség ellenőrzése a földhivatalok folyamatos feladata. A földhivataloknak eljárási kényszere van a mulasztókkal szemben, és a bírság összege tekintetében sincs mérlegelési lehetősége – tájékoztatott Liziczai Ákos. – Nagyon fontos, hogy aki összesen több mint 1 hektárt használ, legyen az saját tulajdon, szívességi használat, haszonbérlet vagy egyéb jogcím, ennek tényét jelentse be a földhivatalnak. A hivatal ezzel a szakterülettel foglalkozó munkatársai kérdés esetén részletes felvilágosítást adnak a bejelentés módjáról, díjáról.

A földhivatal egész évben, illetve időszakonkénti adatlegyűjtés útján tesz eleget az ellenőrzési kötelezettségének, ennek során a korábbi években is többször alkalmazták a bírság kiszabását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vállalkozói alap még nyitva

Csorna - A helyi vállalkozások május 20-ig még pályázhatnak az önkormányzat által létrehozott… Tovább olvasom