Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Szigorodnak az állattartás feltételei

SMS-vélemények szerint Veszkényben elviselhetetlen szagok terjengenek néhány utcában.
Lapunkhoz több SMS is érkezett, melyben a veszkényi Szabadság és Rákóczi utcai lakók nehezményezik az ott terjengő szagokat. A polgármester a Kisalföld kérdésére elmondta: az elmúlt években drasztikusan csökkent a falubéli állattartók száma, míg tíz éve majd minden második házban tartottak sertést vagy marhát, addig napjainkra alig négy-öt veszkényi nevel állatokat.

A képviselő-testület egy tavalyi rendelete szabályozza a belterületi állattartást és a köztisztasági előírásokat. Meghatározza az állatfajtánkénti darabszámot és a tartással kapcsolatos teendőket. Matzkó János kijelentette: sem neki, sem a hivatalnak nincs rálátása a helyi állattartásra, hiszen nincs ezzel kapcsolatos bejelentési kötelezettség. Azt azonban hozzátette: a falusi élet velejárója az állattartás. Ám ha helyi szabályzattal ellentétes tartási körülményeket észlel bárki, azt a hivatalba bejelentve a jegyző kivizsgálja.

A Szabadság utcában lakó Németh Károlyné is egyetértett a polgármesterrel. „A faluban így is kevés az állattartó, míg több volt, sem éreztük elviselhetetlennek, mi is száz disznót tartottunk" – mondta az idős asszony. A gazdák – noha egyikük sem akart nyilatkozni – megjegyezték: ha vasárnap mindenki rántott karfiolt ebédel, akkor nem lesz szükség disznókra. Nem éri meg már sem marhát, sem sertést tartani, s ha az önkormányzat kötelezi őket a kitelepülésre, többségük abbahagyja a tevékenységet. A polgármester kijelentette: ezzel kapcsolatos szabályok kidolgozása ebben az évben megtörténik, de néhány éves türelmi időt kapnak a gazdák.

Néhány jellemző példa a veszkényi állattartási követelményekre: öt szarvasmarhát lakóépülettől tíz méterre lehet tartani, de ez ötven darab esetén már egyedi elbírálás alá esik. Öt sertést is tíz méterre lehet tartani, ez a szám húsz esetén már húsz méter a lakóháztól. Szintén húsz métert kell hagyni ötszáz darab baromfi esetén. A prémes állatoknál ötvendarabos állományt harminc méterre kell a lakóépülettől elhelyezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmillió forintra is büntethetnek

Akár kétmillió forintos növényvédelmi bírsággal is sújtható az a földhasználó, aki nem tesz eleget parlagfűirtási kötelezettségének. A hatóságok július 1-jén kezdik az akciót, a vétkezők szigorú intézkedésekre számíthatnak. A földtulajdonosoknak, használóknak, illetve termelőknek minden évben június 30-ig kötelességük megakadályozni a parlagfű virágzását . Tovább olvasom