Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

˝Szeretnék példát mutatni az életemmel˝

Szil–Csorna - Roma származásúként is lehet érvényesülni, csak elég kitartónak kell lenni" – mondja a Szilban élő Bogdán Mónika. A fiatal lány diplomát szerzett és fogyatékos embertársain segít.

Szerény anyagi körülmények között élő nagycsaládból származik Bogdán Mónika. A Szilból való fiatal lány előbb szakmunkás-bizonyítványt szerzett, aztán a csornai Hunyadi János Gimnáziumban leérettségizett. Szociálpedagógus-diplomáját a közelmúltban vehette át. Mónika szerényen mondja, eddigi élete példa lehet a hasonló élethelyzetben lévő fiatalok számára.

Bogdán Mónika egy sokgyermekes család legifjabb tagja. Édesapját korán elvesztette, özvegy édesanyja fizikai munkával biztosította megélhetésüket. Négy évvel ezelőtt még ő maga sem gondolta, hogy egyszer diplomás lesz. A Csornai Többcélú Kistérségi Társulás fiatal felnőtt fogyatékosok napközi otthonában dolgozik. Mónika úgy gondolja, ahhoz, hogy idáig eljutott, szükség volt az akaraterejére, egy jó munkahelyi közösségre, a családjára és egy mentorra. Bertalanné Balázs Kata, a kistérség szociális központjának vezetője állt mellette végig.

– Az érettségi után a gyermek- és ifjúságfelügyelő szakot végeztem el – mondja Bogdán Mónika. – A Hunyadi-gimnáziumban tanárom volt Kati néni, aki felfigyelt rám. Neki köszönhetem, hogy most itt tartok. Az iskola után más lehetőségem nem lévén, egy szanyi cégnél helyezkedtem el varrónőként. Kati néni biztatott, adjam be a jelentkezési lapomat a főiskolára. Sikeres felvételi vizsga után az Apáczai Csere János főiskolai kar szociálpedagógia szakos hallgatója lettem. 2006-ban megkezdte működését a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás Fogyatékosok Napközi Otthona és ott terápiás munkatársként kezdtem el dolgozni. Akkor találkoztam először fogyatékos emberekkel. Az első érzésem a sajnálat volt, de ez hamar megváltozott, mert arra gondoltam, hogyan tehetném számukra szebbé, élhetőbbé az életet.

Bogdán Mónika fogyatékkal élők között tölti mindennapjait. Szebbé, élhetőbbé teszi számukra az életet. Nagyon szereti a munkáját.
Bogdán Mónika fogyatékkal élők között tölti mindennapjait. Szebbé, élhetőbbé teszi számukra az életet. Nagyon szereti a munkáját.

Saját tapasztalata szerint a tanulás, a műveltség megszerzése az egyetlen esélye bárkinek – így a hazai roma származásúaknak is – a felemelkedésre, a megbecsülésre. A roma szülőket arra kéri, gyerekeiknek adják meg a lehetőséget, hogy közép- és felsőbb iskolába járhassanak. Az ő példája családján belül már hatott. Mónika unokaöccse szeptemberben kezdi tanulmányait a csornai gimnáziumban.

– Mindenki nyilván nem fog diplomát szerezni, de a jó szakmunkásokra is szükség van. Úgy érzem, hogy a roma fiatalok alulértékelik önmagukat – jegyzi meg Mónika. – Abban a tévhitben élnek, hogy hiába tanulnak, a származásuk miatt nem érvényesülhetnek. Pedig ez nem így van, aki megbízható ember és hasznosítható tudással rendelkezik, érvényesülhet. A családom engem sem biztatott, nem értették, hogy miért tanulok tovább. Azt látták, hogy könyveket, jegyzeteket olvasok, konzultációkra járok, vizsgákra készülök. Most már egy kicsit büszkék rám, részt vettek a diplomaátadó ünnepségen. Ez nagyon sokat jelentett nekem. Nem akarok szerénytelen lenni, de talán az én példám is bizonyítja, hogy a roma fiataloknak igenis tanulni kell, és így esélyük lehet arra, hogy jobb életkörülményeket teremtsenek maguknak.

Olvasóink írták

 • 15. Haru 2009. augusztus 07. 14:47
  „Nem az a" .... cigány", aki cigánynak született, hanem az, aki emberhez nem méltó módon él!
  Sok fehérbőrű társunk is ilyen.

  Nem tudom, látják -e, hogy a fogyatékos emberek sokkal elfogadóbbak, mint szeretett ép embertársaink?

  Szégyeljünk magunkat.

  Ugyanakkor mindenben van igazság sajnos.”
 • 14. voltbalos 2009. augusztus 07. 13:54
  „Tisztelt Bogdán Mónika!

  Isten adjon erőt és kitartást az úthoz, amelyet választott!!!

  Reálisnak pedig egy kis adalék. A velem egy munkahelyen dolgozó cigány származású srác hasonló út
  bejárása után lett minőségellenőr a cégnél, de a magyar melósok a háta mögött csak "büdös cigányozzák".
  A sajátjai meg már nem fogadják el. "Beszorult" a két csoport közé a senki földjére. Ez lassan felemészti.
  Amikor majd "kitör" ebből az ördögi körből (már előre hallom) , akkor majd jönnek a kárörvendő "Na ugye!
  Én előre megmondtam"-ok!
  Más!
  A NOL-on a magántulajdon védelméről szóló cikk kommentjei között a következő volt olvasható:
  " A büdös cigányok kezét le kellene vágni, mert az én fiam csak fél kiló cseresznyét lopott a fáról,de azok lelegelték teljesen!"
  Mi ez, ha nem a legsötétebb rasszizmus???”
 • 13. pancser 2009. augusztus 06. 17:26
  „Ember legyen a talpán aki a szülői környezettel szemben tanul és diplomás lesz. Gratulálok a leánynak! Sajnos a példája nem hatja meg azokat akik csak "élni" szeretnének. Lesz is problémája, vagy már van is ennek a teremtésnek abban akörben ahonnét jött. Nagyon naiv flaszterideológusok képzelik csak azt, hogy e kisebbség törekvéseit, igyekezetét a többség támasztotta akadályok miatt nem tudja megvalósítani. A mocsár nehezen engedi a szabadulást. Neki talán sikerült”
 • 12. vitriol2 2009. augusztus 06. 09:33
  „"11. Reális 2009.08.06. 07:57" és "10. Baradlay 2009.08.06. 00:17 " ill. hasonlo témákhoz csak "moderálva" hozzászoló elv-társaik azt bizonyitják, hogy igenis van"rasszizmus Magyarországon"”
 • 11. Reális 2009. augusztus 06. 07:57
  „Ez az eset is bizonyítja,hogy nincs rasszizmus Magyarországon!Aki becsületesen él,tanul,dolgozik az viszi valamire az életben!Csak a sok lusta,segílyleső cigányt kéne megregulázni,és mindjárt az országnak is jobb lenne!”
 • 10. Baradlay 2009. augusztus 06. 00:17
  „Itt mindent lehet!!!!! <moderálva>
  Kulonben gratulalok! Sajnos egy fecske nem csinal nyarat!!!!!!!!!!!!!”
 • 9. G.D 2009. augusztus 05. 21:05
  „Gratulálok és sikeres további munkát kívánok .Kívánom azt is, hogy sokan kövessék ezt a példát.”
 • 8. Reális 2009. augusztus 05. 20:48
  „Tessék a példa:lehet tanulni,dolgozni cigányok!”
 • 7. tódi 2009. augusztus 05. 17:58
  „Elismerésem . Tényleg jó példa.”
 • 6. Truder 2009. augusztus 05. 17:52
  „Sajnos fehér holló!!Lehetne több ilyen is..”
 • 5. Jazz8 2009. augusztus 05. 17:47
  „Gratulálok!
  Minden elismerésem a tiéd ;)”
 • 4. Dr.Bubó 2009. augusztus 05. 17:27
  „Le a kalappal, jó lenne minél több ilyet hallani a médiában, példát vehetnének róla...”
 • 3. lolita 2009. augusztus 05. 17:00
  „Igen követni kene sok roma gyereknek -e peldat mert csak igy tud közössegben ervenyesülni,igen is mindenki tud tasnulni ha akar!Bar a szülökön is sok mulik ez biztos.”
 • 2. arons40 2009. augusztus 05. 13:56
  „Gratulálok Mónikának a kitartáshoz.Kívánok további tervei megvalósításához sok erőt , egészséget és bátorságot.Példája legyen útmutató a többi roma származású fiatal előtt is!”
 • 1. MisterX1 2009. augusztus 05. 13:09
  „Az a baj sajnos, hogy a média nem ezt a fajta kisebbségi viselkedést propagandálja, hanem inkább a lecsúszott, saját édesanyját 100 forintért eladókat (Mónika show), illetve a deviáns viselkedésű, agyilag hátramaradott egyedeket (Győzike és társai); így nehéz jó példát mutatni a feltörekvő kisebbségi fiataloknak. ,,Mentor", ez a kulcsszó, mit lát egy mai kisebbségi fiatal a környezete körül? Agressziót, magamutogatást, illetve azt, hogy bűnözéssel nagyon könnyű pénzt keresni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjazzák is a helyiek összefogását

Rábakecöl - A helyi önkormányzat nemcsak bátorítja, de el is ismeri a rábakecöli lakosok társadalmi… Tovább olvasom