Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Szent Antal a meszelés alól

Csorna - Az egykori csornai községháza felújításakor egy Szent Antalt ábrázoló freskó került elő a negyvenéves festékréteg alól. A helyi önkormányzat restaurálná az épület lépcsőházában talált művet, ám addig is megőrzik annak állagát és keresik a további festményeket.
Csornán szerda reggel talán a legjobban azok a  fiúk lepődtek meg, akik jelenleg az egykori községháza lépcsőházának felújítását végzik. A negyvenéves festékréteg alól ugyanis egy Szent Antalt ábrázoló freskó került elő.

A helyi önkormányzat jegyzője, dr. Döbrössy Adrienn nem zárja ki annak lehetőségét, hogy esetleg a későbbiekben szakemberrel, restaurátorral is átnézessék a plafon freskóját és ha anyagi fedezetet is tudnak hozzá keríteni, akkor szakszerűen rendbe is hozatják. – Addig azonban megbíztuk a felújítást végző szakembert, hogy körültekintően járjon el a freskó védelmében – mondta Berzlánovichné Nagy Eszter a polgármesteri hivatal vagyongazdálkodási osztályvezetője. Hozzátette, véleménye szerint a Szent Antal-freskót több mint harminc évvel ezelőtt festhették át. Az épület egy részét napjainkban felújítják. A gyámhivatal elköltöztével felszabaduló irodák egy részébe a falugazdák költöznek be, másik részét pedig a munkák végeztével bérbe adják.

Az eredendően községházának készült, Laky Döme utca 1. szám alatti épület 1878-ban épült, majd leégett és 1927-ben, eklektikus stílusban újították fel. Ma is Csorna belvárosának meghatározó építészeti és történelmi emléke. Az évtizedek folyamán azonban volt már pártbizottság, falai közt működött a zeneiskola és egy bank, valamint tartott fenn irodát az egykori IBUSZ és lapunk csornai irodája is az ódon falak közt működött néhány évig.

A freskóról szólva egy nyolcvankét éves helybéli elmondta, még emlékezik a Szent Antal-képre, mely a város védőszentjeként került a községháza lépcsőházának mennyezetére.

Az épület főbejáratánál volt még egy szobor is a védőszentről,
ám a világháború után az épület új funkciót kapott, s a Szent Antal-szobrot „elfújták a fényes szelek" és vélhetően ekkor mázolták le a freskót is. Mint megtudtuk, Páduai Szent Antal az 1849. június 13-i, csornai csata után lett a város védőszentje, előtte Szent Ilonát tisztelték ekként a csornaiak.


Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hunyadi-jubileum Csornán

Csorna - A csornai Hunyadi János Gimnázium, Szakközépiskola, és Kollégium 2008 áprilisában ünnepli… Tovább olvasom