Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Szabó Andris: aranyfokozat

Szabó Andris egyedüli szólóénekesként képviselte a hétvégén megyénket a ˝Tiszán innen, Dunán túl˝ országos népdaléneklési minősítőn.


A bősárkányi fiú, aki elsősorban Máté Péter-slágerekkel vált ismertté, ebben a műfajban is remekelt. A zsűri arany fokozattal minősítette előadását. A szakemberek úgy vélték: Andris ezzel az elismeréssel a csúcsra jutott.

A bősárkányi vak kisfiú, Andris négy népdallal nevezett a versenyre. Ahhoz, hogy a Néprajzi Múzeumban megtartott országos minősítőn részt vehessen, meg kellett nyernie előbb Csornán a térségi, aztán Győrben a megyei döntőt. A fiú portálunknak elmondta: korábban nem vonzódott a népdalokhoz, jobban érezte magát, ha Máté Péter vagy a Neoton família dalait énekelhette. A szili általános iskolában aztán tanára, Németh Zsoltné megszerettette vele a számára addig idegen műfajt is. Az elmúlt években számos versenyen vett részt és népdalaival szinte mindig az első helyen végzett.

Bodza Klára, az Életfa-díjjal is kitüntetett népdalgyűjtő-pedagógus, a budapesti zsűri egyik tagja azzal biztatta Szabó Andrist, hogy előadásmódja már csak apró lépésre van a kiemelt arany fokozattól.

Szabó Zoltán néprajzkutató, a Néprajzi Múzeum Hagyományok Házának igazgatója szintén hasonló véleményen volt.

Szabó Róbertné, Andris édesanyja portálunknak megjegyezte: a szili iskola énektanárának, Gabi néninek köszönhetik, hogy fia a népdaléneklésben is megállja a helyét. Ő ismertette meg vele a népdalokat és fogadtatta el: azok éneklése is éppen olyan értékes, mint amikor a tőle korábban megszokott slágereket adja elő. A budapesti verseny sikere boldoggá tette Andrist. Annak is nagyon örült, hogy a közreműködő csoportok, énekesek, illetve a zsűri is ismerték már, hallották lemezeit. Az arany fokozat ellenére egyelőre még nem gondolkodnak egy népdalos zenei album megjelentetésén.

A szili általános iskola három további tanulója: Tarcsay Veronika, Dobos Vivien, Tóth Gyöngyi  kisegyüttes kategóriában szintén arany minősítést szerzett. Őket is Németh Zsoltné készítette fel.


Tiszán innen, Dunán túl...

A ˝Tiszán innen, Dunán túl˝ Országos Népdaléneklési Versenyt az általános iskolások számára írják ki. Ez a minősítő ebben a korosztályban a legmagasabb szintű megmérettetés. A szili kisegyüttes és Andris előbb a területi versenyen vettek részt, melyen szintén arany minősítést szereztek. A zsűri kategóriájukban őket választotta ki, hogy induljanak a megyei fordulón. Azon ugyancsak arany fokozatot értek el és kivívták a jogot is, hogy részt vehessenek a budapesti döntőn. A Néprajzi Múzeumban szombaton 640 tanuló mutatta be tudását. A zsűriben a szakma meghatározó személyiségei értékelték a teljesítményeket.

Olvasóink írták

 • 1. Ritasz 2010. április 19. 20:44
  „Kedves Cs. Kovács Attila!

  Nagyon örülök és gratulálok Szabó Andris sikerének a ,,Tiszán innen, Dunán túl" Országos Népdaléneklési Versenyen elért eredményéhez!
  Sajnos nagyon sok téves információ is olvasható a sorok mögött, amivel nagyon sok tehetséges gyereket, általános és középiskolákat, szülőket és felkészítő tanárokat bánt meg.
  A versenyt nem csupán általános iskolák számára írta ki a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai Intézet és Andris nem egyedüli szólistaként képviselte megyénket. Régiónkból, különösen a Rábaközből több versenyző, köztük szólista, kisegyüttes és népdalkör is énekelt hasonló szép eredménnyel a Néprajzi Múzeum tegnapelőtti országos döntőjén. Ezek az ,,említést sem érdemelt gyerekek" Győrből, Csornáról, Mosonmagyaróvárról és Kónyból évek óta az élvonalban szerepelnek az országos megmérettetésen, sok aranyra minősített oklevél birtokosai.
  Pontos és hiteles információ a versenykiírásról és eredményekről a Megyei Pedagógiai Intézettől kapható, aki vállalta a verseny szervezését és koordinálását, Dr. Barsi Ernő (többek között Életfa-díjjal is kitűntetett) zenepedagógus, zenetörténész, néprajzkutató szakmaiságával fémjelezve.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefogás a farádi iskoláért

A minap fejeződött be a farádi általános iskola udvarának szépítése. Tovább olvasom