Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Szabadabb az építkezés

Győrsövényház - A ravatalozó felújításának megkezdése, az önhiki-támogatás megszerzése, az intézmények biztonságos működtetése, valamint a Vadrózsa Waldorf Iskola létrejötte: a győrsövényházi önkormányzat szempontjából ezek voltak az esztendő legfontosabb fejleményei.

Győrsövényház képviselő-testülete legutóbbi ülésén áttekintette a telekértékesítés helyzetét, és úgy határozott, hogy az új évben beépítési kötelezettség nélkül vásárolható önkormányzati építési telek a községben. Az eddigi korlát négy év volt – tájékoztatta a Kisalföldet Hokstok Imre, a tóközi község polgármestere. A döntés az újonnan nyitott Szapudi András utcát érinti, miután a Bánhegyi Jób utca már betelt. A helyhatóság áfával együtt 990 forintért kínálja a telkek négyzetméterét, az ingatlanok nagysága 749-től 892 négyzetméterig terjed.

A falu vezetője beszámolt az idei év legfontosabb fejleményei-
ről is. – Az önkormányzati szférában már-már megszokott, hogy az ember január-februárban sokkal nehezebbnek látja az évet, mint amilyennek az decemberben visszatekintve tűnik. Szerencsére ez igaz 2008 esetében is – fogalmazott Hokstok Imre. Az utólagos derűlátáshoz persze kellett, hogy Győrsövényház nyerjen az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok számára kiírt pályázaton.

Több tucat rendezvényből áll Győrsövényház éves eseménynaptára. A legutóbbi forralt boros, forró teás, sült gesztenyés falukarácsonyon több mint kétszázan vettek részt. Ahogy képünkön is látható, az e
Több tucat rendezvényből áll Győrsövényház éves eseménynaptára. A legutóbbi forralt boros, forró teás, sült gesztenyés falukarácsonyon több mint kétszázan vettek részt. Ahogy képünkön is látható, az eseményen a helyi általános iskola és óvoda szülői munkaközössége adventi vásárt tartott.

Ráadásul a Pénzügyminisztérium nem kevés pénzt, 17 millió 201 ezer forintot adott a községnek, amihez áramtámogatás címén további 238 ezer forintot juttatott. A segítséggel különösebb gond nélkül volt megoldható az intézmények működtetése.

Az önkormányzatnak az év során fejlesztésre is sikerült pályázati pénzt nyerni: a regionális fejlesztési tanács a 6 millió 88 ezer forintos összköltség 80 százalékát, 4 millió 871 ezer forintot ítélt oda támogatásként a ravatalozó felújítására. A rekonstrukció tavasszal fejeződik be. A tető felújítása, az előtető elkészítése és a kültéri kövezés már megtörtént. Hátravan még a vizesblokk-kialakítás, az ablakok és az ajtók cseréje, a beltéri járólapozás, valamint a külső pucolás.
Hokstok Imre beszélt arról is, hogy új „intézményként" létrejött a Vadrózsa Waldorf Iskola, amelyet az önkormányzattól független Vadrózsa Waldorf Egyesület működtet. A civil szervezet bérleti díjat fizet azért, hogy használhassa az általános iskolának a felső tagozat 2007. szeptemberi megszűnése miatt üresen maradt tantermeit. (Az alsó tagozat a kónyi iskola tagiskolájaként működik tovább.) Az elöljáró szerint a lakva ismeri meg az ember a másikat mondás ezúttal is igaz, de ezúttal pozitív értelemben: a községi általános iskola és a Waldorf-iskola között jó az együttműködés, a két intézmény problémamentesen él egymás mellett.

Olvasóink írták

  • 1. matriné 2009. január 01. 20:56
    „Hol van a térképen ez az elmaradott falu? Nem véletlenül hálistenkedtek a templomban a múltkor.Már csak a ravatalozó vár kihasználásra?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Siker fesztiválokon, falunapon

Kapuvár - Közel harminc alkalommal szerepelt idén Kapuvár Város Fúvószenekara: fesztiválokon,… Tovább olvasom