Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Sobor: 150 ezer az építkezőknek

Soboron százötvenezer forintból százat kell visszafizetni az önkormányzatnak kamatmentesen.
Nemes László
Soboron eredményesen telt az elmúlt év. Ám azért, hogy kedvezően alakuljanak a falu dolgai, tenni is kellett. Például huszonöt pályázatot nyújtottak be, ebből tizennyolcat sikeresen. Nemes László polgármester büszkén említette, hogy még egy defibrillátort is pályázaton nyertek. Aztán sorolta a tavaly elvégzett munkát: saját erőből rendbe tettek egy vízelvezető árkot, a falu több pontján információs táblákat helyeztek ki, korszerűsítették az élelmiszerbolt fűtését.

Az év legnagyobb beruházása pedig annak az épületegyüttesnek a külső és belső felújítása volt – Céde-pályázat segítségével –, amelyben az orvosi rendelő, a művelődési ház és a polgármesteri hivatal kapott helyet. Ez a rekonstrukció 4,5 millió forintba került.

A másik jelentős feladatnak a Kossuth utca aszfaltburkolatának felújítását tekintették. Ezt is elvégezték közel tízmillióból. – Minden utcánkat rendben lévőnek tekinthetünk, amit nem sok településen mondhatnak el – jelentette ki Nemes László. A falu vezetője azt is elmondta, hogy szintén az elmúlt évben számítástechnikai eszközöket is vásároltak pályázati pénzből csaknem ötmillió forint értékben.

Azt mindenképpen előrelépésnek tekinti, hogy a posta, a könyvtár és az e-Magyarország-pont egy helyre költözött. Ezt az egykori óvodaépület hasznosításával tudták megvalósítani, amit sokan igénybe vesznek, mivel hamarosan nyelvoktatás is indul ott. „Ezt a megoldást jómagam dolgoztam ki, amikor minket is fenyegetett a postabezárás veszélye. Talán mások is rádöbbentek már, hogy ez lehet a jövő útja. "


A felújított rendelő.
Nemes László polgármesterA háromszáznegyven lelkes Rába menti településen nincsenek híján a rendezvényeknek. Az idősek napja vagy a falukarácsony egyetlen évben sem maradhat el, de vannak olyanok, amelyek a kistérséget is érintik. Ilyen a Rábaközi Fesztivál, a környezetvédelmi nap, a Rába-nap és a majális, amely falunap is egyben. Soboron nincs iskola, a gyerekek Szanyban és Csornán tanulnak, a két óvodás pedig Egyedre jár. Őket a falugondnoki busz szállítja háztól házig. Ugyanakkor működik egy alapfokú művészeti intézmény a faluban, a győri Napsugár Művészeti Iskola kihelyezett tagozataként, ahol mintegy negyven gyerek sajátítja el a néptáncot.

– A költségvetéssel nem lehet dicsekedni, hisz bennünket sem kerülnek el azok a gondok, amelyek másokat is sújtanak – fűzte hozzá Nemes László. – Most formáljuk a büdzsét, de azt látjuk, hogy béremelésre nem áll teljesen rendelkezésre a fedezet, miként az energiaköltségek tízszázalékos növekedésére sem. De a pályázatokhoz is nehéz lesz előteremteni az önrészt. Soboron 2002 januárja óta működik a falugondnoki szolgálat, melynek áldásos, széles körű tevékenységét nap mint nap tapasztalják a helybeliek.

A személyszállítástól kezdve a betegszállításon és a gyógyszerbeszerzésen át a szociális konyha nyersanyagigényeinek kielégítéséig sokféle feladat hárul a szolgálatra. A falubeli iskolások ingyen kapják a tankönyvet és az utazás költségeit is az önkormányzat állja. Támogatják a lakásépítéseket és a -felújításokat is. Például építkezés esetén százötvenezer forintból százezret tíz év alatt kell kamatmentesen visszafizetni, ötvenezret pedig elengednek. Lakásfelújítás esetén hetven- és harmincezer az arány. Végezetül Nemes László szólt arról is, hogy Sobor otthont adott a Rába Szövetségnek, melynek – a polgármesteri és más tisztségei mellett – elnökeként tevékenykedik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tervezett hiány: 180 millió

Valamivel több mint 180 millió forintos hiánnyal fogadták Csorna idei költségvetését, önkormányzati biztost jelöltek ki a Margit Kórházba, a polgármester illetményét pedig 465 ezer 500 forintban állapították meg.  Csütörtöki ülésén önkormányzati biztos kijelölését rendelte el Csorna képviselő-testülete a helyi Margit Kórházba.  A biztosi feladatokkal a budapesti Perfekt Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Részvénytársaságot bízzák meg.  Tovább olvasom