Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Római kori nyomvonal a határban

A római korból származó út vezet át Szany határán. A helyiek már korábban is találtak erre utaló nyomokat.

Légi felvétel
A Savariát Arrabonával összekötő, római kori út Szany területén is átvezetett. A helyiek a falu határát járva felfedezni vélték az egykori nyomvonalat.

A mezőgazdasági parcellaazonosítást segítő légi felvételen pedig látható is az út nyomvonala. A Savariát Arrabonával összekötő, római kori út Szany területén is átvezetett. A helyiek a falu határát járva felfedezni vélték az egykori nyomvonalat.

Ezt a légi felvételek is megerősítették. Az út mentén régészek egy pihenőállomás épületének maradványait is megtalálták, de ásatás egyelőre nem lesz a területen. – Elgondolkodtató, milyen technikával dolgoztak akkoriban, ha csaknem kétezer év múltán is megvannak a nyomai – mondta érdeklődésünkre Tóth Károly szanyi polgármester.

– Legalábbis a jelek azt mutatják, hogy a római korból származik az út. Azt tudtuk, hogy a szomszédos Rábaszent-andrás határában római mérföldkövet találtak, így még valószínűbb, hogy Szany területén is átvezet a Győrt Szombathellyel összekötő hadi burkolat. A határban járva-kelve szabad szemmel is láthatók a jelek. Az agyagos föld ugyanis néhol kavicsossá alakul, majd ismét az agyag a jellemző. A frissen művelt területeken is látszik a jó kétszáz méteres kavicscsík a Vincefői-dűlőben, egy kis domb tetején. A szanyiak találgatásait támasztják alá a mezőgazdasági parcellaazonosításhoz készült légi felvételek.

A fotókon jól kivehető a néhol kanyargó, de legtöbb helyen egyenes nyomvonal. Tóth Károly arról is beszélt, hogy a feltételezést bizonyítja a múlt század eleji kutatás is, amely a falu határában egy római kori villa alapjait tárta fel. A polgármester szavait igazolta Szőnyi Eszter, a Xántus János Múzeum munkatársa.

– Szany, Rábaszentandrás, Sobor és Árpás területén vezetett a birodalmi út Savaria és Arrabona között, tehát a szanyiak feltételezése igaz. Ásatás nem történt, de terepbejárás volt, amelyen magam is részt vettem. Az út elég nehezen, kavicsos sávként látszik. Egy helyen, közvetlenül mellette egy építmény nyomait fedeztük fel, ami valószínűleg lóváltó állomás lehetett – mondta Szőnyi Eszter.

A szakértőtől megtudtuk: ásatást egyelőre nem is terveznek a területen, hacsak zöldmezős beruházást nem végeznek ott. Akkor ugyanis a megrendelő költségén végzik el a megelőző feltárást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Athénból hozta haza az olimpiai gyűrűt

Róth Ferenc szárföldi galambász is küldött öt szárnyast az olimpia megnyitójára. A galambok közül a… Tovább olvasom