Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Robbanószerkezetek az erdők alján

Közel ezerötszáz második világháborús robbanószerkezetet semmisítettek meg szerdán délután a honvédség tűzszerészei Röjtökmuzsaj közelében. A lőszerek és gránátok Hövej környékén kerültek elő.
A Csapod és Hövej környéki erdőkben ma is jól láthatók azok a földbe vájt hangárok, harckocsiállások, amelyeket a szovjet hadsereg elől hátráló német katonák építettek a II. világháború végén. Ezek alján ma is szép számmal találhatók különböző lőszerek, gránátok, amelyek akár veszélyesek is lehetnek, hiszen hatvan év alatt szerkezetük megrozsdásodott, azaz mozdításra egyre érzékenyebbek. Csak a szerencsének köszönhető, hogy az elmúlt évtizedekben nem történt tragédia, igaz, a helybeliek tudják, hogy mit rejt a föld mélye, így csak óvatosan közelítik meg a harcok egykori helyszíneit.

Gyula bácsi emlékei

A ma nyolcvanéves, höveji Nyikos Gyula fiatal legényként élte át a II. világháborút és jól emlékszik a falujában történtekre. Arra is, ahogy a menekülő németek saját repülőgépeiket, lőszerraktáraikat robbantották fel, nehogy azok a szovjet hadsereg birtokába kerüljenek. A Hövej és Csapod körüli erdők ma is tele vannak fegyvermaradványokkal, de szép számmal akadnak olyanok is, amelyek nincsenek hatástalanítva.

– Nem hívtak be katonának, csak 1946-ban, úgyhogy a saját szememmel láttam, mi történt errefelé 1945-ben – idézte fel emlékeit Gyula bácsi. – A németek, hátrálva az oroszok elől, a környéken ásták be magukat, bunkereket, hangárokat építettek a földbe maguknak. Ezek a gödrök egyébként ma is megvannak. Amikor aztán az oroszok Hövej alá értek, el kellett hagynunk a falut, mi is a földbe vájt lyukakban próbáltunk elrejtőzni.

„ Volt egy darab gyümölcsösünk a falun kívül, először ott akartuk megvárni a harcok végét. Utóbb kiderült, nagy szerencsénk volt, hogy nem odamentünk, mert az ottani bunkert találat érte, egyikünk sem maradt volna életben."

A lőszereket itthagyták a németek

Gyula bácsiékat végül is a szovjet katonák találták meg a határban. A hasonló korú legényeket, mint ő is, a halottak összegyűjtésére terelték. Miután a katonák elvonultak, Gyula bácsi és néhány barátja körülnézett a közeli erdőkben, fegyverek után kutatva. Találtak is, és nem sok hiányzott, hogy tragédia történjen a fiatalokkal.

– Egy rakétavetőt találtunk, ami vállról indítható volt, addig-addig játszottunk vele, amíg az elsült, hatalmas lángokat szórva. A robbanás minket is a földre terített, de megint csak szerencsénk volt. De szedtünk össze zsomporszámra kézigránátokat, ma is viselem a kezemben a szilánkot, mert a közelemben felrobbant egy. Rengeteg lőszer maradt itt a környéken, főleg a csapodi erdőben, ott volt a németek lőszerraktára, a másikba az üzemanyagraktárat telepítették, de találtunk kilőtt tankot is. A falutól nem messze volt egy német géppuskaállás, ott bizony két nagy kosár hüvelyt szedtünk fel.

Amikor érezték a veszélyt és közeledtek az oroszok, sorban robbantgatták fel a készleteiket. Édesapám – aki az első háborút végigharcolta – mondta is: nem soká tart a háború, ha már a sajátjaikat semmisítik meg. A megmaradt vasdarabokat a helybeliek hordták el, nem egy olyan istálló épült fel akkoriban, amelyiknek az alapját puskacsövekkel tömték meg. Persze rengeteg maradt kint is, ha nagyon megbolygatnánk az erdőben az avart, jönne elő bőven, nem is kellene mélyre ásni.

Veszélyes munka a tűzszerészeké

Gyula bácsinak igaza volt, hiszen a honvédség tűzszerészei – Szojka Péter zászlós, Pásztor István főtörzsőrmester, Schenk György, Lődi Antal és Bak András szakaszvezetők – az elmúlt napokban 1455 darab gránátot és lőszert találtak Hövej és Csapod környékén.

A szakembereket Németh Sándor csornai fiatalember „vezette nyomra", aki lelkes amatőrként maga is rendszeresen indul felfedezőútra a határba. Miután összegyűjtötték a veszélyes robbanószerkezetet, a Röjtökmuzsajhoz közeli homokbányában robbantották fel őket. Detektoraikkal több helyszínen is vizsgálták az erdők alját, az eredményről, a részletekről Szojka Péter számolt be a Kisalföldnek.

– Elsősorban azokat a helyeket vizsgáltuk át, ahol a szerkezetek kilátszottak a földből. Három helyszínt gyakorlatilag teljesen megtisztítottunk, 20 milliméteres repülőgép-fedélzeti lőszereket, páncélgránátokat és 50 milliméteres aknagránátokat találtunk – mondta el. A tűzszerészek, miután azonosították a szerkezeteket, összegyűjtötték és a kijelölt homokbányában megsemmisítették azokat.

Rendkívül veszélyesek avatatlan kezekben

A gránátok és lőszerek igencsak veszélyesek lehetnek avatatlan kezekben, ezért ha valaki gyanús tárgyat talál, azonnal jelentse a rendőrségen vagy a helyileg illetékes önkormányzatnál – hangsúlyozta a tűzszerész.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetvenmillióval kevesebb az iparűzési adóból

Százhatvanötmillió forintos működési hiánnyal bár, de elfogadta Kapuvár idei költségvetését a… Tovább olvasom