Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Rázós utakon

Önkormányzati forrásból, pályázati támogatással és a jóindulatú gazdák összefogásával igyekeznek a községek külterületi útjaikat rendben tartani. A teljes felújításhoz viszont több millió forint kellene, ami mindenhol hiányzik.
A Rábaköz két városa önerejéből nem bír külterületi útjaival, és a helyi gazdák foga sem fűlik ahhoz, hogy részt vállaljanak a helyreállító munkálatokban. A községekben sem sokkal jobb a helyzet, a termelők nem nagyon kaphatók az összefogásra. Más megoldás nem lévén, évente legalább egyszer az önkormányzatok kénytelenek „zsebbe nyúlni".

Átadják a bérleti díjat

Imre László edvei polgármester szerint a gazdálkodók annyit megérdemelnek, hogy a mezei utakon tengelytörés nélkül közlekedhessenek. Tizenhét kilométernyi külterületi útszakaszt kell rendben tartaniuk.
– Tavaly pályázaton tudtunk erre pénzt szerezni, így az önkormányzati önrésszel együtt kilencmillió forintot fordítottunk útjavításra – mondta Imre László. – Négy kilométert murváztattunk le, s ezek most is jó állapotban vannak. Persze a gazdák is hozzájárulnak a munkálatokhoz, velük úgy egyeztünk meg, hogy a földjeikért járó vadászati bérleti díjat adják át a községnek. Igaz, ez minimális összeg, de ebből kátyúztattunk és talajegyengetést végeztünk, amit jövő tavasszal megismétlünk. Ezekkel a feladatokkal ugyanazt a vállalkozót bíztuk meg, aki a pályázatban vállalt munkát is végezte. A megállapodás szerint ebben az évben még ingyen tette mindezt, jövőre viszont már fizetünk neki.
„ A mezőgazdaságban most szezon van, hiszen a répabetakarítás nem tesz jót az utaknak, de télen és jövő év elején megint rendbe tesszük útjainkat."
– Szeretnénk a későbbiekben EU-s pályázatokat is igénybe venni, amihez önerőként állami segítséget igénylünk, hiszen magunk ezt nem tudnánk vállalni.
A babóti önkormányzat amúgy is szűkös költségvetéséből csak keveset tud a külterületekre áldozni, de a helybeli termelők megértőek.
– Az önkormányzat az utak mentén az árkok, bokrok tisztítását oldja meg, ezzel azt érjük el, hogy hamarabb száradjon a felület, ne legyen nyakig érő sár – tájékoztatott Molnár János polgármester. – Szerencsére a babóti gazdák partnereink a munkákban, így nem sajnálnak néhány fordulót az utak lesimítására, letolására. Tudjuk, hogy többet kellene erre a célra fordítani, de egyelőre ez nem megy, mivel így a belterületi utak is erősen leterheltek, jobb lenne, ha a mezőgazdasági szállításokat a külterületeken lehetne megoldani.

Épül a veszkényi elkerülő

A veszkényi önkormányzat éppen az elmúlt hetekben vásárolt kavicsot és töltetett fel körülbelül hét-nyolc kilométernyi szakaszt.
– Elsősorban a falut elkerülő szakaszokat tettük rendbe a gazdák segítségével, hogy a nagy súlyú járművekkel inkább azokat vegyék igénybe – ismertette Matzkó János. A polgármester szerint azonban ezekhez a „kampánymunkákhoz" csak néhány termelőt lehet mozgósítani. – Eddig minden évben négyszázezer forintot fordítottunk az utakra, idén ez az összeg hatszázezer forint körül van. Természetesen igyekszünk a termelőket is bevonni az állapotjavításba, de sajnos közülük csak páran segítenek. Most körülbelül nyolcszáz köbméternyi kavicsot hordtunk ki, de tartalékoltunk is, amit majd télen és tavasszal juttatunk ki az utakra.

Jövőre pályáznak

A külterületi utak rendben tartása Kónyban is nagy feladatot jelent az önkormányzatnak. Idén nyáron például egy vontatott grédert is vásároltak, amellyel többször is megjárják a határt, simítva az utakat.
– A gyűjtőutakat tartjuk szem előtt elsősorban, jövőre pályázatokkal szeretnénk kiegészíteni e keretet. Az elképzelések szerint kavicsréteget húzunk az utakra, ami a kellő gondozás mellett talán jó ideig megoldja a problémát – vázolta a terveket Aller Imre polgármester. – Jó néven vennénk, ha néha-néha a gazdák kölcsönkérnék a munkagépünket és tennének egy kanyart legalább a saját földjeik körül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyénkben 1700 külföldi vadászik évente

A megyei vadászmezőket az osztrák, olasz, német és belga vadászok kedvelik leginkább. Átlagosan… Tovább olvasom