Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Rábaszentmihály: a községi farmon keltetnek, befőznek, ivólevet készítenek

Tyúkokat nevelnek, savanyúságot raknak el, ivólevet, szörpöt készítenek a rábaszentmihályi önkormányzati farmon.
„Szentmihály ízeit" egyelőre helyben értékesítik, de egy életképes gazdaságot szeretnének kialakítani.

Hagyományos falusi gazdaság alapjait rakta le a rábaszentmihályi önkormányzat az elmúlt egy évben. A Start-közmunkaprogramban vesznek részt, de a támogatáson kívül is sokat fektetnek a „farmba".

Zöldséget termelnek, gyümölcsöst telepítettek, tojótyúkokat tartanak, csibéket keltetnek, befőznek, szörpöt, ivólevet készítenek. Úgy tervezik, három év múlva három-négy helybelinek nyújt majd biztos, főállású megélhetést a gazdaság. Horváth Gábor polgármester elmondta: egyelőre három helyi asszony és egy férfi kapott munkát a program mezőgazdasági vonalán, de besegít a többi közfoglalkoztatott is. Egy hektáron termelik a zöldséget, de a 2013–2014-es tervükben már újabb öthektáros terület is szerepel.

– Az első év a próbálkozásé volt. Tapogatóztunk, mire is vagyunk képesek. Azt hiszem, eddigi eredményeinkkel nem kell szégyenkeznünk – fogalmazott Horváth Gábor. – Úgy vélem, ha az asszonyok hozzáállása, ami most dicséretes, nem változik meg, minden tervünket megvalósíthatjuk. Én abban látom a közmunkaprogram lényegét, hogy eszközparkunkat olyan szintre fejlesztjük fel, amivel néhány év múlva egy biztos alapokon álló gazdaságot működtethetünk. Hogy aztán ez továbbra is az önkormányzat keretein belül marad vagy szociális szövetkezetként teszi a dolgát, még nem tudjuk.A polgármester bemutatta gazdaságukat is. Telepítettek tehát gyümölcsöst az egykori szolgálati lakás kertjében. Amint termőre fordulnak a fák, hasznosítják a termést. Ugyanott, az udvaron, száz tojótyúkot állítottak be. A mosonmagyaróvári egyetemről szerezték be az állományt, őshonos magyar fajtát, tiszta genetikájút. Keltettek már csibéket, de tojást is értékesítenek.

– Az a tervem, hogy a rábaszentmihályi ólakból kiszorítjuk a már eltojt, kihasznált, pár száz forintos tyúkokat. Ezért tavasszal a háziasszo-
nyoknak saját állományunkból adunk kakast, tojót, jércét, naposcsibét igény szerint. A tojásokat egyébként mind a faluban adjuk el, mondhatom, hogy sorban állás van – jegyezte meg.

Természetesen a megtermelt zöldséget is hasznosítják. Jó részét eladják a betakarítás után, szintén helyben. A felesleget befőzik. Több száz üveggel tettek már el az asszonyok uborkából, rázott savanyúságból, almapaprikából. De készítettek bodzaszörpöt és lekvárt is, illetve ivólevet paradicsomból. Őrölt paprika is szerepel kínálatukban.

– Ez nem kitörési pontja a falunak, tisztában vagyunk vele. De keressük a helyünket és elérjük azt, hogy ha a támogatás megszűnik, egy önállóan is életképes gazdaságunk lesz – tudatta a községvezető. – Elkészítettük terveinket a következő két évre. Ebben szerepel, hogy tojóállományunkat háromszáz darabosra fejlesztjük fel és vásárolunk keltetőgépet. A zöldség- és gyümölcsfeldolgozást is igyekszünk gépesíteni. Kialakítjuk „Szentmihály ízeit", egységes logóval, ízvilággal jelentkezünk majd a piacon. Mi ehhez értünk, erre vagyunk képesek. Az első lépéseket megtettük, egyelőre jó úton járunk.

Olvasóink írták

  • 1. Tapmancs 2012. szeptember 13. 13:36
    „Nagyon jó, sok-sok ilyen kellene!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyümölcsös kavalkád két napon át Kisfaludon

Gyümölcsös kavalkád címmel rendeznek kétnapos programot szeptember 14–15-én a községben. Tovább olvasom