Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Rábacsécsényi európai uniós foci

Mi kell ahhoz, hogy megmozduljon egy falu apraja-nagyja, s a kistelepülés hírét külföldre is elvigyék?
Mi kell ahhoz, hogy megmozduljon egy falu apraja-nagyja, s a kistelepülés hírét külföldre is elvigyék? Néhány lelkes fiatal, és egy kis foci.

A múlt heti, rábacsécsényi EU-foci több mint ezer embert vonzott. A „nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos" jelszavával öt csapat – köztük egy osztrák és egy német – csapott össze egymással. A szervezők célja nem titkoltan az volt, hogy megmozgassa és összehozza a környékbeli fiatalokat.

– Ahogy sok más kistelepülés, Rábacsécsény is öregszik, legtöbb fiatal máshol képzeli el a jövőjét – mondta Kertics Herbert, az egyik főszervező, aki frissdiplomás gépészmérnökként sem szeretné elhagyni Rábacsécsényt. – Az ilyen rendezvények összehozzák a fiatalokat, s talán jobban magukénak érzik a falut. Szerettük volna megmutatni, hogy bár hatszáz lelkes kisfalu vagyunk, létezünk, itt sem unalmas az élet. Sajnos veszélyben van az iskolánk, az óvodánk, én viszont szeretném, ha a gyerekemnek nem a szomszéd faluba kellene járnia. Ehhez viszont az kell, hogy több fiatal érezze úgy, itt marad és itt alapít családot. A magunk módján mi is tenni akartunk valamit, s úgy tűnik, sikerült is, hiszen több mint ezren jöttek ki a pályára.

Hasonlóan gondolkodik az ötletgazda, Virág Károly, aki – bár mérnökként hol Győrben, hol Németországban dolgozik – amint teheti, hazatér szülőfalujába. Most kivételesen nem egyedül érkezett: a Rábaköz szépségének ígéretével sikerült két külföldi vendégcsapatot is magával csábítania. Jól is érezték magukat, s visszatekintve a meccsek utáni szabadtéri bulira, lehet, hogy ebben a szép magyar lányoknak is lehetett némi szerepük. A célokkal a helyi vállalkozók is egyetértettek, s kiderült, hogy – pénzhiány ide vagy oda – a puszta lelkesedés képes, ha hegyeket nem is, de néhány falut megmozgatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszorítások minden intézményben

A kapuvári képviselő-testület megszorításokat szorgalmaz a város valamennyi intézményénél. A… Tovább olvasom