Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Plébános súlyos baleset után

Bak Tamás kapuvár-gartai plébános szerint három stáción ment át súlyos balesete után. A fiatal pap számára a nagyhét és a húsvét jelentése is megváltozott a kómában töltött idő alatt.
– A kómából való eszmélésem után első gondolatom az volt, hogy miért nem szólított magához az Úr – vonta le súlyos balesetének első „tanulságát" Bak Tamás kapuvár-gartai plébános.

A fiatal pap még az elmúlt év novemberében egy karambol miatt szenvedett súlyos sérüléseket (Kisalföld, 2006. november 10.). Aznap este a mentő először a kapuvári, majd a megyei kórházba szállította, ahol hosszú ideig lábadozott.

Emlékfoszlányok

– Nem emlékszem semmire a baleset körülményeiből, bár orvosaim szerint ez nem is baj, hiszen ha behunynám a szemem és emlékeznék, akkor talán állandóan fékeznék – mondta a kapuvári plébános a Kisalföldnek. Az ütközésről és annak körülményeiről csak elbeszélésekből értesült, egyetlen felvillanó kép él benne a győri útról, akkor is csak a légágyra emlékszik.

Gyermekkora óta mélyen hívő emberként először azt gondolta: a jó Istennek itt volt az alkalma, hogy magához szólítsa, amit abban a pillanatban nem is bánt volna. – Talán többen megköveznek ezért a gondolatért, de tényleg jólesett volna, ha itthagyhatom ezt az árnyékvilágot. Célom, hogy az Istenhez eljussak, hiszen ez a világ igazságtalan, nem is várok itt semmit, engem az örök élet tenne boldoggá, tehát nekem megnyugvás lett volna – avatott be eszmélés utáni első gondolataiba a fiatalember, aki hozzátette: nem tartja különleges dolognak a halált, hiszen kora gyermekkorától fogva arra nevelték, hogy a világi dolgok elmúlása után egy másik élet vár rá. – Ezzel együtt kell élnünk, a halál az élet természetes része – mondta. Úgy véli, ez volt gondolatai első stációja.

Feladatra számít

– A következő lépcsőfok az volt, hogy hálát adtam az Istennek azokért a dolgokért, amelyek a balesetem óta történtek velem, hiszen szinte majdnem teljesen felépültem. Már örülök annak, hogy egyáltalán járni vagy akár olvasni tudok – mondta Tamás atya. – Talán ellentétnek tűnik az, hogy először vágyom arra, hogy átlépjek azon a bizonyos kapun, most pedig hálát adok az élet apró örömeiért, de végül valamifajta csodának fogtam fel azt, hogy egyáltalán túléltem a karambolt.
Ekkor ért a harmadik stációba, hiszen ma már azt gondolja: az Isten mégis a tenyerén hordozza. Tamás atya kijelentette: valamiféle feladatot szán neki az Úr, ezért hagyta itt a földön.

Az átélt gondolati élmények mára szinte teljesen megváltoztatták a hivatásához való hozzáállását is.
– Eddig is próbáltam a híveknek átadni a tanítást, ezután nagyobb hangsúlyt fektetek arra, hogy legyünk hálásak az élet apró örömeiért, ezáltal is közeledvén az Úrhoz – mondta Tamás atya.

Gazdagabb húsvéti élmény

Gazdagodott számára a húsvét jelentése is, hiszen mint mondta: ez a leggazdagabb egyházi ünnep, melynek most különös jelentése van számára. – Ez Krisztus halálának és feltámadásának az ünnepe, ezt az érzést én is átélhettem a túlélés és a lábadozás pillanataiban. Aki a feltámadásban hisz, az az életben, a mozgásban hisz. Ezek a dolgok velem is megtörténtek – mondta Bak Tamás.

Zárásként Isaiás próféta szavait idézte, melyek híven adják vissza azokat a gondolatokat, melyek megfogalmazódtak benne a baleset óta: „Te azonban kimentettél, hogy el ne vesszek, és hátad mögé dobtad minden bűnömet. Mert nem az alvilág dicsőít téged, és a halál sem magasztal; akik sírba hulltak, hűségedben nem remélnek többé. Csak az élő, csak az élő dicsér, mint ma én is; hűségedet az apák hirdessék fiaiknak. Uram, szabadíts meg, hogy énekelhessük dalaidat életünk minden napján az Úr házában..."
Bak Tamás ma már hálát ad az élet apró örömeiért, csodának fogja fel azt, hogy túlélte a karambolt.

Olvasóink írták

  • 1. nice 2010. március 04. 20:16
    „Jó, hogy felépült, igazi kincs!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó, hogy sok a gyermek, de...

Szülői értekezletet tartott a minap a kapuvári Király-tó Óvoda. A téma a nemrég kidolgozott felvételi rendszer volt, mely szabályozta a felvehető gyermekek létszámát és a felvételi kritériumokat. A döntések azonban nem minden szülő tetszését nyerték el, hiszen 350 férőhelyre 398 jelentkező van. Tovább olvasom