Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Pincegyakorlat vaksötétben

A fertődi Esterházy-kastély pincéjében gyakoroltak a kapuvári tűzoltók a héten. A tréning apropóját a fővárosi tragikus műegyetemi pincetűz adta.
A fertődi Esterházy-kastély pincéjében gyakoroltak a kapuvári tűzoltók a héten. A tréning apropóját a fővárosi, tragikus kimenetelű műegyetemi pincetűz adta.

– Lépcső balra, vigyázz, fejeket lehúzni! – hangzott el többször hétfőn a fertődi Esterházykastély pincerendszerében. Lapunk munkatársa is részt vehetett azon a gyakorlaton, melyet a kapuvári tűzoltóság szakemberei tartottak az ősszel halálesettel végződött, fővárosi műegyetemi pincetűz okán.

Tapasztalatszerzés

– Az akkori események értékelését megyei kollégák részvételével elvégeztük, a jelenlegi gyakorlat célja az, hogy kollégáim is hasonló körülmények közt szerezhessenek tapasztalatokat – kezdte Molnár Sándor őrnagy, kapuvári tűzoltóparancsnok. A körülmények, hála a fertődi kastély vezetésének, szinte megegyeztek a fővárosival. Ott a füst miatt nem láttak a tűzoltók, itt pedig nem kapcsolhattak lámpát. Légzőkészülékben és a legcsekélyebb segítség nélkül vonultak a tűzoltók az évszázados pince alagútjain keresztül, a feltételezett tűz helyét keresve.

Az új készülék

A parancsnoki eligazításon bemutatták a kapuváriak egyik legújabb szerzeményét, egy modern légzőkészüléket, melynek darabjai már a riadókocsin várják az éles bevetéseket, kipróbálni azonban ezen a gyakorlaton lehetett először. – Pánikgomb, mozgásérzékelő és digitális kijelző jellemzi az új „légzőt" – mutatta be Molnár Sándor az életmentő berendezést. Ezután ismertette a feltételezettvészhelyzetet, miszerint a labirintusban föllobbant tűz helyén egy sérült kolléga várja a mentést.

Füst helyett sötét

Az első csapat a felderítőt követve indult el a vaksötétben. Egymás vállát és a mellettünk futó tömlőt fogva botorkáltunk az elöl haladó után. Minden fordulóban és lépcsőnél az első tájékoztatta a mögötte lévőket a terepviszonyokról. A tűzoltók első párja – a tömlő lefektetése után – visszament a következő hosszabbításért. Elmondásuk szerint ez volt az egyik legnehezebb feladat, hiszen a visszatérőknek semmilyen tájékozódási pontjuk nem volt a már kihúzott tömlőn kívül. A feltételezett tűz helyére érve ellátták sebesült társukat, majd négy kolléga segítségével kivitték a pincerendszerből. A mentést nehezítették a szűk átjárók és a falbontások. A második menetet lapunk munkatársa is légzőkészülékkel kísérte végig. A levegővétel könnyű, de a készüléknek komoly súlya van. A gyülekezőhelyre visszaérve mutatkozott meg igazán a tűzoltók nehéz munkája. A légzőkészülékeket levéve izzadt hajjal és háttal, nagyokat pihegve hallgatták a parancsnok értékelését. – Pedig itt még sem korom, sem füst, sem hőség nem volt, az esetleges komoly személyi sérülésekről nem is beszélve – mondta Ko - vács Attila törzszászlós, szolgálatparancsnok. Szerencse Zoltán főtörzsőrmester még hozzátette: – Komoly fizikai felkészültség kell ehhez a munkához, de úgy vélem, sikeresen megoldottuk a feladatot.

Mindenki megtanulhatja

Hasonlóan nyilatkozott Molnár Sándor őrnagy is, aki kijelentette: a pincebeli gyakorlatot az egész állománynak megtartják. Külön kiemelte, hogy az új kollégák is komoly tapasztalatot szerezhettek a kastély pincéjében és jól vizsgáztak a nemrég budapesti vezetői továbbképzésen részt vett szolgálatparancsnokok is. – A tréning célja, hogy hasonló helyzetbe kerülve a kollégáknak legyen elképzelésük arról, mi várható egy rossz látási viszonyok közt végrehajtott feladat során – mondta a kapuvári tűzoltók parancsnoka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évfordulóra készülnek a fúvósok

Több mint harminc szereplésen vett részt az elmúlt évben a kapuvári Városi Fúvószenekar.… Tovább olvasom