Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C

Pici, a részeges vadkan

Jól sikerült kirándulások után egy vaddisznós kalandja szinte mindenkinek akad. Mert vadkan közelébe sokunk került már, vagy találkoztunk legalább egy túrással. De mi történik akkor, ha a túrázó egy anyátlan, alig pár hetes kismalacot talál és hazaviszi?

A takaros kapuvári családi ház udvarán több gödör is arra utal, hogy nemcsak az elém siető és engem üdvözlő két pulikutya lakja az udvart. Itt bizony egy harmadik házőrzőnek is lennie kell. A házigazda, a két csahos kíséretében a kert végében álló karámhoz vezet. Odabenn egy vaddisznó tanyázik.

Pici, a ragaszkodó

(illusztráció)
A Pici névre keresztelt állat alig ér az ember térdéig és nagyon barátságos. Jól megnőtt, mióta rátaláltak. Korábban már számos
anekdota keringett hőstetteiről és arról, hogy mennyire ragaszkodik gazdájához.
– Hősnek azért nem nevezném, egyszerűen csak egy szelíd jószágról van szó, aki ragaszkodik az emberhez – mondja Pici gazdája. – Ez a ragaszkodás azonban olyannyira erős, hogy az állat a kezemből eszik és úgy engedelmeskedik az utasításaimnak, mint egy kutya. Bárhova magammal vihetem és ha elcsatangol is, az első füttyszóra a szalad vissza hozzám.
A malac, meghallva gazdáját, rögtön a karám szélére ágaskodik. Az ismerős kéz diót ad a szájába, amit a jószág azonnal elropogtat.
– Gyere – szól neki az ember és a disznó egy ugrással az udvaron terem. Fékevesztett játék veszi kezdetét. A két kutya kergeti a röfit, majd megfordul a dolog és az ebek menekülnek.

Nem álmodik makkal

A gazda elmondja, hogy Pici a dión kívül megeszi a kukoricát is, de a csemegének számító makkot nem szereti. Talán akkor ez az
egyetlen vaddisznó, amelyik ha éhes, nem makkal álmodik.
A vadállat olyannyira szelíd, hogy a gyerekek is bátran a közelébe mehetnek és megsimogathatják. Erre napjában többen is vállalkoznak. A gazda csupán azt mutatja meg, hogyan adják a szájába a kockacukrot, amit szintén nagyon kedvel.
– Mikor még nagyobb volt a hó, egyszerűen a szánkó elé fogtam és szánkoztattam a gyerekeket. Mindannyian élvezték. Nagyon ragaszkodó kis állat, a felnőtteket legalább annyira szereti, mint a gyerekeket.

Séta a parkban

Pici, ha tehet mindenhova elkíséri gazdáját. A környékbeliek azt mesélték, hogy a közeli kocsmában is megfordult már a vaddisznó és
megivott egy sört. Gazdája megerősíti a híresztelést. Pici valóban elkísér ide-oda és nem veti meg a jó italt.
Ezt követően a közeli parkba indul a kis csapat. A vadállat póráz nélkül követi gazdáját. Fegyelmezni sem kell, az utcán bámészkodók pedig nem érzik magukat veszélyben. A parkban tovább folyik az udvaron kezdett játszadozás. Egy gyerek is bekacsolódik a hancúrozásba. Nem fél, olyan, mintha egy házőrzővel rosszalkodna. A malac pedig barátságos, hagyja magát dögönyözni. A fotózás kedvéért még pózol is.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játékosan a Földről és Galileiről

Ifjú fizikusok vetélkedtek a hétvégén Csornán azon a fizikaversenyen, melyet immár hatodik… Tovább olvasom