Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Pályázatokra tartalékolnak Szanyban

A szanyi önkormányzat – mint hitel nélkül gazdálkodó elöljáróság – 44 millió forintos kiegészítő támogatást kap az államtól. A faluban ettől függetlenül is terveztek fejlesztéseket idén.

„Stabil és végrehajtható az önkormányzat költségvetése" – jellemezte pénzügyi helyzetüket a Kisalföld kérdésére Szany jegyzője, Funtek János. A község a tavalyihoz hasonló összeggel gazdálkodik, 309 millió forintot osztottak be. Jól jött a falunak az a 44 millió forint is, amit mint adósság nélkül gazdálkodó település kapnak az államtól.

– Az egy évvel ezelőttihez képest talán annyi a változás, hogy az egyes feladatok ellátására több pénzt biztosít az állam – fogalmazott Funtek János. – Igaz, iparűzési adónk elvont fél százaléka huszonhárommillió forint mínuszt jelentett számunkra tavaly és idén is ennyivel számolunk. A helyi adókból egyébként összesen nyolcvannyolcmillió forintos bevételt terveztünk a költségvetésben.

A jegyző felsorolt néhány jellemző kiadást is: közvilágításra 6,5 millió forintot költenek majd várhatóan. Szociális étkeztetésre 5,5 milliót fordítanak, a civil szervezeteknek összesen 9,6 millió forintot adnak. Tizenhét egyesület részesül támogatásban Szanyban. 18,9 millió forintot tesznek ki a községgazdálkodás címszó alá került kiadások. Ez gyakorlatilag a közterületek gondozását jelenti: a négy dolgozó bérét, az üzemanyagköltségeket, a munkagépek, munkaeszközök karbantartását, javítását, pótlását. A képviselő-testület gondolt fejlesztésekre és pályázati önrészként is különített el összegeket.

Az önkormányzat közel tízmillió forinttal támogatja a civil szervezeteket. A Bokréta néptáncegyüttes működését is segíti a község.
Az önkormányzat közel tízmillió forinttal támogatja a civil szervezeteket. A Bokréta néptáncegyüttes működését is segíti a község.

– A sportcsarnok épületét szeretnénk napkollektorokkal felszerelni. Benyújtott pályázatunkhoz harmincszázalékos önrészt, nyolcmillió forintot biztosítunk, bízunk benne, hogy eredményes lesz. A falubuszpályázaton már sikeresek voltunk, ez esetben kétmillió-hétszázezer forint a saját rész. Sportegyesületünk a pálya felújítását tervezi, taopályázatból, amihez önrészként hárommillió forintot az önkormányzat ad.

Járdafelújításra kétmillió forintot szán a képviselő-testület és az elképzelések között az egészségház rekonstrukciója is szerepel. Ehhez szeretnénk majd pályázatot benyújtani, amire ötmillió forintot tartalékolunk. A Szany és Rábaszent- andrás közti külterületi úton a vasúti átjárót kell még kiépítenünk, ami másfél millió forint lesz. Szó van a katolikus iskola lapos tetejének cseréjéről is. Egyeztettünk már a püspökséggel arról, hogy a harmincmillió forintos beruházást fele-fele arányban álljuk. Ez komoly tétel költségvetésünkben, a tartalékból fedezzük majd, de nagyon fontos megoldani, mivel a tetőzet már nem biztonságos – számolt Funtek János.

A szanyi mint hitel nélkül gazdálkodó önkormányzat 44 millió forintos kiegészítő támogatást kap az államtól. A jegyző megjegyezte: az összeget nem egyben utalják, hanem négy éven keresztül, részletekben. Már a helyéről is döntöttek.

– A művelődési ház fűtését szeretnénk korszerűsíteni, a nyílászárókat lecserélni, a külső hőszigetelést és akadálymentesítést elvégezni. A fennmaradó összegből járdákat építünk majd és a község egyes területein a csapadékvíz-elvezetést oldjuk meg – tájékoztatott Funtek János.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bicaj megvan, a gazdája nincs

Közintézmények elől lopott el kerékpárokat a közelmúltban egy 43 éves férfi. F. Mihály ügyében a… Tovább olvasom