Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Orvosi ügyelet Kapuváron- Még sok a felesleges hívás

Havonta több mint félezer beteget lát el a két éve működő kistérségi központi háziorvosi ügyelet a Kapuvár–beledi kistérségben. A szolgáltató cég vezetője szerint folyamatos a javulás, ám még mindig sok a felesleges kiszállás.

A Kapuvár–beledi Kistérség Többcélú Társulás ülésén Vásárosfaluban a polgármesterek többek közt meghallgathatták dr. Gregorovics István beszámolóját a kistérségben végzett háziorvosi ügyelet működéséről.

A térségi központi ügyeletet 2009 eleje óta az Oxytrans Kft. végzi – ahogy a társulás elnöke, Hámori György kifejezte, az első félelmek után – közmegelégedésre. A kapuvári új járóbeteg-központ épületében kiépített ügyeleten egy időben egy-egy orvos, asszisztens és gépjárművezető dolgozik, reggel fél nyolctól másnap reggelig, váltásban. A térségben 27 ezer 500 biztosított lakost látnak el, havonta átlagban több mint félezret.

A nyomkövető rendszernek köszönhetően a diszpécserek mindig a legközelebbi járművet küldhetik a beteghez.

– Tizenhat óra alatt átlagosan 11–13 beteg keres bennünket, a hét végén ez a szám 26–30-ra emelkedik mondta Gregorovics doktor. Hangsúlyozta azonban, hiába a technikai és személyi fejlesztés a cégen belül, még mindig kiemelkedően magas azok aránya, akik a sürgősséget riasztják olyan problémával, amelyet a háziorvosnál kellene megoldani. – Ha egy napok óta megfázással küszködő beteg kihív bennünket egy gyógyszer felírására, akkor esetleg egy sürgős szívproblémától veszi el az időt – mondta az Oxytrans Kft. szakmai felügyelője.

A cég eddigi legnagyobb fejlesztése a 2009 májusában végrehajtott diszpécserközponthoz történő csatlakozás volt. Az Országos Mentőszolgálat központjához csatlakozva szakemberek döntik el, hogy a bejelentőhöz a sürgősségi ügyelet – amúgy nemrég vásárolt – autóját, mentőt vagy mentőhelikoptert küldjenek.

– Autóink fel vannak szerelve nyomkövető rendszerrel, így a diszpécserek látják, hogy a kocsik hol járnak, így mindig a legközelebbi járművet küldhetik a rászoruló beteghez – mondta Gregorovics István. Életveszély esetén a diszpécser már az illetékes kórház sürgősségi osztályát is értesítheti az érkező betegről. Az Oxytrans illetékese közölte: a diszpécserszolgálat működésével a sürgősségi hívásoknál tizenöt perc alá csökkentették a helyszínre érkezés idejét.

Olvasóink írták

 • 3. füstbement 2010. december 20. 14:59
  „szerintem haljunk meg...az a biztos...:-)))
  Azért nekem van tapasztalatom, hogy jó ha van ez a szolgálat.Pár élet már megmenekült...
  Megfázásos beteghez miért mennek ki?Mert ha nem mennek ki, akkor most ide az a beteg írna, hogy "szemét orvosi ügyelet haldokoltam és nem jött ki" , ha kimennek akkor meg Te írsz ide, hogy minek...Látod milyen nehéz jót tenni?Ha valaki erős megfázással, alamuszi indokkal kihívja őket, akkor a mostani útviszonyoknál (ha közben hívják más helyre is)az a 15 perc 20-25 perc.Egy idős embernél pl. az a 10 perc is sokat jelenthet egy rosszullétnél, amin mondjuk egy injekció segíthet, semmi más.Működhetne ez jobban is csak akik olyan indokkal hívják őket, amit körzeti dokival is meg lehet oldani, el kellene jutniuk oda, hogy tisztában legyenek azzal,hogy tényleg nem kell feleslegesen telefonálgatni.Addig amíg ez nem megy úgy az ügyelet nem mérlegelhet beteg és beteg között.Ha menni kell hát menni kell.”
 • 2. rafael 2010. december 20. 07:46
  „felesleges itt kapuvaron az ügyelet is hisz semmit nem tudnak kezdeni a beteggel..utalnak mindenkit sopronba...sopronrol meg jobb ha nem is beszélünk!! katasztrofa!!”
 • 1. miracle 2010. december 18. 17:11
  „Na és miért is kell kimenni egy megfázásos beteghez végül is?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iparűzési adó Csornán: elmarad a várttól

Plusztámogatást kapott a sportegyesület, új ˝csomagba˝ kerülnek a város zöldterületei, döntött a csornai képviselő-testület legutóbbi ülésén. Tovább olvasom