Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 2°C | 8°C Még több cikk.

Országos együttműködés a cukorgyárért?

A rábaközi cukorbizottság legutóbbi ülésén már felvidéki, dél-alföldi és Komárom megyei gazdák is részt vettek. Megkezdődött a lehetséges termőterület felmérése és a szövetkezés szervezése.
Hétfőn Csornán az úgynevezett cukorbizottság ülésén a rábaközi gazdákhoz már felvidéki, Komárom megyei és dél-alföldi termelők is csatlakoztak. Zentai Ákos, a Szentesi Agrár Zrt. képviselője elmondta, napjaink Magyarországán minden gazda magával van elfoglalva, ezért szükséges a mielőbbi összefogás. Lengyel Zsolt, a fővárosi agrárkamara képviselője elmondta, a szövetkezésre már Zalában is van példa, ahol a baromfitartók fogtak össze egy termelői feldolgozó létrehozására. A budapestiek szintén kifejezték csatlakozási szándékukat.

Még komáromi szőlőtermelők is érdeklődnek. - Mindegy, mit és hol termel a létrehozandó szövetkezet, de a magyar gazdáknak végre saját lábra kell állni – jelentették ki.
Még komáromi szőlőtermelők is érdeklődnek. - Mindegy, mit és hol termel a létrehozandó szövetkezet, de a magyar gazdáknak végre saját lábra kell állni – jelentették ki.


A gyűlés egyik legnagyobb meglepetése a Csallóközi Agrárkamara képviselőjének megjelenése volt. A szövetség elnöke, Patasi Ilona kijelentette, az egykor szebb napokat látott dunaszerdahelyi cukorgyárat a földdel tették egyenlővé, a kvótát pedig visszaadták az uniónak. – Olyan viszonyokat teremtettek az uniós csatlakozással, hogy a felvidéki gazdák ma már nem szavaznának Európára – mondta a felvidéki agrárkamara elnöke, aki hozzátette, az ottani cukorrépa-termelők szívesen csatlakoznak a rábaközi kezdeményezéshez. Hangsúlyozta, a határon átnyúló együttműködés és szövetkezés jelentőségét az Európai Uniónál történő együttes érdekérvényesítésben látják.

Zentai Ákos
Zentai Ákos


A megjelentek között számos Komárom megyei szőlősgazda is volt, akik kijelentették: mindegy, hogy mit és hol termel a létrehozandó szövetkezet, de a magyar gazdáknak végre saját lábra kell állni.
Kővágó György falugazdász elmondta, a megyei kormányhivatal vezetője, Széles Sándor kifejezett kérése volt, hogy a falugazdász-hálózat – a célokat magáévá téve – minden támogatást megadjon a létesítendő szövetkezet részére.

Szarvas Béla, a Korona Vagyonkezelő Szövetkezet képviselője a lehetőségekről szólva elmondta, a következő két évben mintegy hárommilliárd forintnyi saját erőt kellene felmutatni a megalakuló szövetkezetnek azért, hogy ezáltal a tízszázalékos önrésszel bele lehessen vágni egy közel harmincmilliárdos cukoripari fejlesztésbe. – Van elképzelésünk, van arra lehetőségünk, hogy a pénzügyi alapokat előteremtsük, ám ennek is előfeltétele a szövetkezet – mondta Szarvas Béla.

Krassné Tóth Melinda
Krassné Tóth Melinda


Krassné Tóth Melinda, a szövetkezet előkészítését végző „cukorbizottság" tagja már részletekkel is szolgált a megalapítandó egyesülésről. A csornai találkozón megjelent gazdák írásban nyilatkozhattak csatlakozási szándékukról és az esetleges cukorrépa-termelő terület nagyságáról. A csatlakozási szándékot július elsejéig várják a szervezők, Kamocsárné Mező Szilvia (koordinációs bizottság) készséggel ad felvilágosítást, valamint jelentkezési lap igényelhető a rabakozicukor@gmail.com e-mail címen és a +36-30/2046-870-es telefonszámon.

1500 hektár

A hétfői fórum helyszínén több mint ötven termelő nyilatkozott arról, hogy szövetkezetbe kíván tömörülni és általuk a cukorrépa-termesztésre felajánlott területmennyiség már közel 1500 hektár.

A Csallóközi Agrárkamara képviselője, Patasi Ilona.
A Csallóközi Agrárkamara képviselője, Patasi Ilona.


A csornai találkozón megjelent gazdák írásban nyilatkozhattak csatlakozási szándékukról és az esetleges cukorrépa-termelő terület nagyságáról.

Olvasóink írták

 • 10. Star-Spangled 2011. június 14. 02:18
  „Mint az operettbe,alom,alom,Petohaza! Remellem lesz megint!!!!!!!!!!”
 • 9. janika 2011. június 10. 14:03
  „Eladni szétveri a meglevőket felelősség nélkül sokkal könnyebb volt, de még kimoderálni is könnyebb a valóságot igaz?”
 • 8. pacalpöri 2011. június 10. 12:30
  „Ez egy halott ötlet, de legalább pár hónapig beszélnek róla.
  Ahogy az operettbe szól: álom, álom édes álom...álom kép.”
 • 7. miro132 2011. június 09. 10:51
  „kíváncsi vagyok honnan szedik azt a pár milliárd forintot a megvalósításhoz. lehet hogy összedobják ?”
 • 6. kerteszb 2011. június 09. 10:02
  „Egyetértek (!!) pancserrel, ez egy álom, ráadásul az egészségtelen fajtából.”
 • 5. pancser 2011. június 09. 09:07
  „A cukorfogyasztást éppen most akarják meg adóztatni, magyarul a a cukorfogyasztás csökkeni fog. Az egészséges táplálkozás nem szereti a cukrot. A répacukor a lehető legegészségtelenebb táplálék, az ember csak két évszázada fogyasztja Európában. A répacukot káros az egészségre. Az idősek számának növekedésével egy re több a cukorbeteg, aki egyértelműen el vannal tiltva a répacukortól. Kedves naív termelők, ne hagyják magukat belerángatni, olyan dolgba aminek jövője nagyon kétséges. Lehet termelni vetőmagot, kalászos gabonát, kukoricát, aprómagot stb. Ha jól csinálják ebből is meg lehet élni. Viszont a cukorrépa speciális gépeket nagy beruházásokat igényel, ki kéne küszöbölni a termésingadozást például öntözéssel, ami nem biztos, hogy így megoldható egy hőségnapokkal tele nyárban. Bele gondoltak mi lesz akkor ha cukorgyár nem tudja teljesíteni a szállítási szerződéseket emiatt? Túl sok kérdés, túl sok bizonytalanság. Józanodjanak már ki a forrófejúek! Ha meg nem hát ....... úgy járnak mint a gilisztások rá megy az egészségük a gazdaságuk!”
 • 4. pancser 2011. június 09. 08:50
  „Össze fognak veszni az első kanyarban. Láttam én már lelkes sörfőzőket, mert akkor és ott jónak látszott az üzlet, aztán nagyot buktak. A gyártáshoz nagyon messze esnek a termelők, az egy másik szakma, a marketing még inkább. Én azt ajánlanám menjenek a dolgukra, mert ott keressék a boldogulást. Lébényben is volt egy vukorgyár valamikor, sőt Mosonban is. A szocializmus cukoripara nem piaci alapú, ha az lett volna akkor 2000-re nem maradt voln cukorgyár amirt be kellett volna zárni!”
 • 3. duc_de_Orbieu 2011. június 08. 14:52
  „Ideje volt....”
 • 2. balisdavid 2011. június 08. 12:28
  „Sok nehéz tényező lesz még ebben, de sok sikert!”
 • 1. janika 2011. június 08. 09:04
  „No végre még is csak akadnak normális emberek is Magyarországon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hangsúly a Rábaköz egységén lesz idén

Pénteken este kezdődik a nyolcadik Beledi Pünkösdi Fesztivál és Vásár. A háromnapos rendezvényen… Tovább olvasom