Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Országok közti kerékpárút a cél

Több mint hatszázmillió forintos pályázatot nyújtott be a kapuvári városháza egy osztrák partnerrel közösen. A programban a kerékpárutakon kívül egy új híd megépítése is szerepel.


Valamivel több mint hatszázharmincmillió forintra pályázik a kapuvári önkormányzat a kerékpáros turizmus fejlesztésére. Az osztrák partnerrel együtt megvalósítandó, határon átnyúló program összes pályázati igénye meghaladja az egymilliárd forintot.

– A program keretében új kerékpárútszakaszok épülhetnek – mondta el portálunknak Hámori György polgármester. Hangsúlyozta, nemcsak új szakaszok létesülnek, hanem egyes jelenlegi utakat tábláznak ki. A folyamatos kerékpárút Kapuvártól egészen a Hanság-főcsatornáig vezetne, melyhez az ausztriai Valla (Wallern) közelében egy teljesen új – a Hanság-főcsatornán átvezető – híd is csatlakozna. A pályázat eredményéről egyelőre nem kaptak értesítést a kapuváriak.

Ez utóbbin kívül azonban egyéb, kerékpáros turizmushoz kapcsolódó beruházásokat is terveznek a Kapuvár–beledi kistérségben. Varga András, a kistérség területfejlesztési menedzsere elmondta: a Kapuvár–beledi Kistérség Többcélú Társulása tizenkét települése tervezi kerékpáros-pihenő építését. Emellett például Rábakecölben a régóta dédelgetett Rába-parti csónakkikötő megvalósításához nyertek forrásokat, amit szintén bevonnának a kerékpáros turizmusba.

Hany Istók Kerékpáros Centrum: Bevonják a kerékpáros turizmusba a létesítményt.
Hany Istók Kerékpáros Centrum: Bevonják a kerékpáros turizmusba a létesítményt.

Nem csak a települések közti kerékpárosutakat tartalmazza a program. A tervek szerint Kapuváron a Sport utcától az ÉDÁSZ-irodaházig kap új burkolatot a kerékpárút, ám a városban egyéb módon is segítik a kerékpáros turizmust. A pályázat keretein belül technikai fejlesztéseket is szeretnének végrehajtani. Többek közt GPS-hálózatot alakítanának ki, digitalizálnák a kistérség turisztikai látványosságait. A kerékpáros turisták akár helymeghatározó, úgynevezett GPS-készüléket is bérelhetnek.

A pályázattal kapcsolatban Varga András elmondta, a szerződéskötésekre egyelőre moratóriumot hirdettek, ám információink szerint megkezdődhetnek a pályázat előkészületei.

A kapuvári tervekhez kapcsolódóan Fertőd mind fizikailag, mind kulturálisan összekötné kerékpárút-hálózatát a Hanság fővárosával. A két település más-más turisztikai vonzerővel bír (Fertőd: Esterházy-kastély, Kapuvár: gyógy- és termálturizmus), ezáltal érdemes lenne a kerékpáros turisták elvezetése mindkét településre. Elképzelések már vannak az esetleges nyomvonalról, a forrásokat még keresik.

Ami azonban már realitás Kapuváron, az a Hany Istók Kerékpáros Centrum, melyet több mint százötvenmilliós beruházással valósított meg a város, alapkövét még 2006-ban tették le. Az ilyen jellegű turizmus kiszolgálására felépített létesítmény már tartalmazza azokat az elemeket (kerékpárok, szerviz, szálláslehetőség), melyek szükségesek a kerékpáros turisták ellátásához. A garanciális problémák megoldása után üzemeltetési gondok merültek fel a fővállalkozó ˝nem fizetése˝ miatt, ám ennek ellenére a központ üzemel. A kapuvári városháza terveiben szerepel a központ bekapcsolása a kerékpáros turizmus vérkeringésébe.

Olvasóink írták

  • 2. cirmike33 2010. augusztus 17. 20:51
    „Szép terv, az rendben, de vajon lesz Szárföldig is majd bicikliút??”
  • 1. Laza 2010. augusztus 16. 20:57
    „Szép tervek! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétezer forintot fizetnek száz hónapon keresztül

Tart a bősárkányi szennyvízberuházás előkészítése. Megalakult a víziközmű-társulat, a helyieket július közepe óta terhelik a költségek. Tovább olvasom