Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Önzetlenül tolják a havat az utakról a gazdák

Önként, kérés nélkül ülnek traktorra a gazdák és takarítják a havat lakóhelyük utcáiban. A bodonhelyi Kiss Sándor szerint ez természetes, amiért a fizetség a helyiek elismerése.

Pénzt, időt, gépet, gázolajat nem kímélő önkéntesek tisztítják meg a hótól a falusi utcákat. Elsősorban helybeli gazdák azok, akik tolólapot szerelnek traktoraikra és takarítják a mellékutakat. Minden községben van olyan, aki úgy gondolja, ennyivel „tartozik" lakóhelyének és nem számláz a munka után.

A fő- és mellékutak tisztítása a közútkezelő feladata. A települések „belső" útjainak karbantartása azonban az önkormányzatok felelőssége. Az elmúlt napok időjárása megterhelné anyagilag a községeket, ám a legtöbb helyen számíthatnak segítségre az elöljárók.

Kovács Teodóra, Rábacsécsény polgármestere érdeklődésünkre elmondta: többen is vannak olyanok a faluban, akik önként, kérés nélkül is gépre ülnek és eltakarítják a havat. Nagy Gyula és Lakó Sándor nevét említette meg elsősorban. Már a legutóbbi hóesésben és a napokban is ők tették járhatóvá a település utcáit.

Bágyogszováton Horváth László szintén sorolta azokat a családokat, melyekre számítani lehet hóhordás idején. „Végigmennek a mellékutcákon, kihúzatják az árokba csúszott járműveket és mindezt természetesnek veszik. A helyiek nevében köszönettel tartozunk nekik" – jegyezte meg a bágyogszováti polgármester.

Szili Zoltán főnöke, Kiss Sándor gépével takarítja a havat a bodonhelyi utcákon.
Szili Zoltán főnöke, Kiss Sándor gépével takarítja a havat a bodonhelyi utcákon.

Kenesei Ferenc, Bodonhely polgármestere kérdésünkre rögtön Kiss Sándor nevét említette. „Mintha csak kötelessége lenne, úgy indítja el munkagépeit, amikor szükségét látja. Akár éjjel, akár nappal kell segítség, Sándor azonnal intézkedik" – tette hozzá Kenesei Ferenc.

Kiss Sándor mezőgazdasági termeléssel foglalkozik. Megkeresésünkre úgy fogalmazott, a gazdaembernek ilyen időjárásban úgysincs dolga, hát miért ne álljon a köz rendelkezésére.

– Nem sokat lehet erről elmondani, csak annyit, hogy ennyit mindenki megtehet a falujáért – véli a bodonhelyi gazda. – Az ideihez hasonló tél úgyis ritkán van manapság. A vállalkozásomnak van egy alkalmazottja, leginkább ő ül traktorra ilyenkor. Szerencsére hasonló módon gondolkodik, mint én, úgyhogy nem teher neki sem a hó eltakarítása.
Kiss Sándor kifejtette: eszébe sem jutott, hogy munkájáért pénzt kérjen az önkormányzattól. Éppen ezért azt sem számolta ki soha, hogy mennyibe kerül neki az önként vállalt feladat.

– A fizetség az, amikor a helyiek megköszönik a munkánkat. Igyekszünk egyedi kéréseket is teljesíteni. Például ha valaki munkába szeretne menni autóval, de nem tud kijárni, akkor az udvarról is kitoljuk a havat. Ez természetes és pénzt persze ezért sem kérünk – mondta.


Olvasóink írták

 • 11. Zetoros 2013. február 18. 09:50
  „dödöke és hasonló gondolkodású társai: A GAZDÁKNAK NEM KÖTELEZŐ A HÓTOLÁS. A földtulajdonosok annyi földbérletet kérnek adómentesen ,amennyi szinte a földtámogatás és azoktól senki nem vár el semmit.Mi meg önzetlenül toljuk a havat vagy éjjel mentünk elakadt autókat több 10000 ft költségen. És mi a köszönet !!!?
  Elgondolkodok rajta hogy érdemes volt-e kimenni . Kíváncsi vagyok hogy Ön falun vagy városba lakik.”
 • 10. gyugyu1 2013. február 18. 08:13
  „Ezeket az embereket kellene megbecsülni, kitüntetni aki önként teszik a dolgukat, NEM PEDIG A KATASZTRÓFAVÉDELEM DOLGOZÓIT AKIK AZÉRT KAPJÁK A FIZETÉSÜKET, HOGY HELYT ÁLLJANAK !!!!”
 • 9. dödike 2013. február 16. 16:20
  „Orbán megmondta 500 milliárdot kapnak a gazdák.Ezért belefér egy kis hótolás.Hajrá fityisz!”
 • 8. Komissar 2013. február 16. 15:48
  „7. Jandex

  ezt valahogy nem értem.
  mi fér bele?
  ki a kivétel?
  a 6-osban a vezérkarra gondoltam.
  valahogy így:
  ha olvastad volna az utolsó mondatomat is, nem kellett volna írnod semmit.
  nem állt szándékomban bántani a Bodonhelyieket, inkább a közutas vezérkart, akik egész nyáron erre a pár napra készülnek, mégis felsülnek minden télen. mások önzetlen munkájáért ők teszik zsebre a kö(s)zpénzeket.”
 • 7. Jandex 2013. február 16. 09:27
  „Amennyi támogatást kapnak ennyi igazán belefér! TISZTELET a kivételnek!!!”
 • 6. Komissar 2013. február 15. 12:45
  „jaj ez lemaradt:
  mások önzetlen munkájáért ők teszik zsebre a kö(s)zpénzeket!”
 • 5. Komissar 2013. február 15. 12:27
  „3. gulyas
  ha olvastad volna az utolsó mondatomat is, nem kellett volna írnod semmit.
  nem állt szándékomban bántani a Bodonhelyieket, inkább a közutas vezérkart, akik egész nyáron erre a pár napra készülnek, mégis felsülnek minden télen.”
 • 4. Tibitibor 2013. február 15. 12:13
  „Meg is kell becsülni az ilyen önzetlen embereket! Dunaszegen még az sem tisztítja az utakat akinek a munkaidejében ez lenne a dolga!”
 • 3. gulyas 2013. február 14. 21:41
  „Az olyan gazdák, mint Kiss Sándor tényleg önzetlenül a faluért teszik a dolgukat és nem azért mert unatkoznak és nincs dolog a földeken. Az üzemanyag árát sem kérik az önkormányzattól. Bodonhelyen tényleg működik még a közösségért való munka. Köszönjük.”
 • 2. Komissar 2013. február 14. 18:27
  „1. oxana

  No elmondom. Minden faluban van min. 5 traktor. Ilyenkor szántani úgysem tudnak, tehát unatkozásból alakítsák át járgányukat hótolásra. Az itteni " veszteségük " a nyári földmunkáknál megtérülnek, tehát 0szaldósnál jobb a mérlegük. Ausztria egyes útjai azért járhatóbbak, mert ott a gazdák a közútra (10-es) is kimennek. Ezt kellene az itthoni közútnak is jutalmazni, (nem 100-180 km-t tenni feleslegesen) és nem lenne világvége meg járhatatlan út a határon innen.”
 • 1. oxana 2013. február 14. 14:56
  „Bodonhelyiek, kérem adjanak tanácsot, hogyan lehet jajgatás nélkül, ahelyett hogy azt lesik, mit tesz vagy mit nem tesz a másik, sikerrel megbirkózni a hóval és azzal az áldatlan széllel, amit osztrák sógoraink küldtek át a határon?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megőrzik a jövőnek a múlt emlékeit

A szili önkormányzat Virtualitás és hagyomány egy dél-rábaközi községben címmel nyert pályázatot. Tovább olvasom