Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Önerős, de semmire sem elég fejlesztések

Rába mente - A Rába-parti települések kisebb pihenőhelyek kialakításával várják a turistákat a folyó mellett. Saját erő, illetve pályázati támogatás nincs a komolyabb fejlesztésekre.
A Rába menti önkormányzatok a maguk módján, saját erőből próbálják rendezi a folyópartot. Ám egyedül nem sokra mennek. Hiányzik a pályázati támogatás, a térség összefogása. A vendégeket mindezek ellenére szívesen látják.

Esőház is lesz

Árpáson évek óta napirenden van a folyó falu menti szakaszának fejlesztése. Kis pihenőhelyet, kikötőt is kialakítottak. Megkönnyítendő a vízhez való lejárást, a partot is árkoltatták.

– Egy kempingezésre alkalmas területet akarunk kialakítani, asztalokat, padokat helyeztünk el, szabadtéri sütőket, tűzrakókat építettünk – sorolta a megvalósult elképzeléseket Szabó András polgármester. – Várjuk a vendégeket és mindent megteszünk, hogy komfortosabb legyen a környezetünk. Tervezzük, hogy egy úgynevezett „esőházat", fedett pavilont építünk. A hétvégén egyébként már megélénkült a forgalom, nemcsak a helyiek, de kirándulók is megjelentek a parton.

A Rába-parton várják a turistákat, az önkormányzatok lehetőségeikhez képest fejlesztenek.
A Rába-parton várják a turistákat, az önkormányzatok lehetőségeikhez képest fejlesztenek.


Kerékpárút pihenőkkel

A téti kistérségnél most egy turizmusfejlesztési pályázat benyújtásán dolgoznak. Ennek fontos része lesz a Rába-töltésen kialakítandó kerékpárút. Kiállókkal, pihenőkkel, eligazító táblákkal, kerékpárkölcsönzőkkel. A fejlesztésben bízik Kovács Teodóra, Rábacsécsény polgármestere is. Igaz, a falu önkormányzata sokat nem tud tenni az ügy érdekében, mivel a Rába-parton nincs községi tulajdonban terület.

– A magántulajdonú ingatlanokkal nem tudunk mit kezdeni, de önerőből nem is tudnánk fejleszteni – jegyezte meg a rábacsécsényi polgármester. – Mást nem tehetünk, várjuk a turistákat, nagyon jó vendéglő van a faluban, szívesen megmutatjuk a látnivalókat és ha szükséges, szállást is tudunk biztosítani.

Pályázati pénz kellene

Bodonhelyen szintén az önkormányzat alakíttatott ki pihenőhelyet a folyó mellett. Ezt folyamatosan takarítják, kaszáltatják, padokat, asztalokat raktak ki. A faluban tavaly is többen megfordultak, akik néhány napot töltöttek ott. Sátrukat a sportpályánál állíthatták föl, a tisztálkodáshoz az öltözőt nyitották meg számukra. „Nincs pénzük az önkormányzatoknak a fejlesztésre – mondta a Kisalföldnek Kenesei Ferenc bodonhelyi polgármester is.

Amit tudunk, megteszünk, de ez kevés.

Pályázati támogatásra lenne szükség. A közelmúltban három kistérség közösen nyújtott be pályázatot a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Programhoz, turisztikai fejlesztéshez kérve támogatást. Ennek része lett volna a nyugat-dunántúli régió kerékpáros marketingstratégiájába illeszkedő Rábaszentandrás, Szany, Vág, Rábasebes útvonal kitáblázása. Az út mentén az érintett településeken kerékpáros-pihenőhelyeket is szerettek volna kialakítani. A pályázatot elutasították, így erre sem lett pénz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fontos az ár és a minőség a rábaközben

Rábaköz - Árérzékenyek a rábaközi vásárlók. Bevásárláskor azonban fontosak az egészségügyi… Tovább olvasom