Kisalföld logö

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 9°C | 19°C

Nincs remény a műemlék hasznosítására

Rábasebes 95 lakójának 70 százaléka nyugdíjas. Kisgyerek mindössze öt él a faluban. Az önkormányzatnak csak a kicsi, de helyben fontos fejlesztésekre futja a szűkös költségvetésből.

A rábasebesi önkormányzat idén 19,9 millió forinttal gazdálkodott. Nagy fejlesztésekre nem gondolhattak az elöljárók, így a kisebb, a helyieknek fontos beruházásokat végeztették el. Ebben az évben ilyen volt a temető kerítésének javítása.

Pályázaton nyertek támogatást a 4,2 millió forintos munkához, 3,7 millió forintot. Mizser Edit polgármester elmondta: a feladatot elvégezték, elszámoltak, már csak a támogatás folyósítását várják. A faluszépítő tervek közé tartozik az egykori tűzoltószertár elbontása is.

– Nagyon leromlott állapotban van az épület, nem illik már a faluképbe. Úgy tervezzük, hogy a helyén a muzeális tűzoltókocsit állítjuk ki szépen felújítva – tájékoztatott Mizser Edit. – Jövőre sem dédelgetünk nagy álmokat: egy kis járdafelújítás, az utak karbantartása, talán ezek összejönnek. Kevés pénzből gazdálkodunk, aminek jó részét elviszik a kötelező kiadások. Az állami támogatás nem fedezi például a falugondnoki szolgálat működtetését, muszáj kiegészítenünk. A szolgálatra viszont nagy szükség van, tekintve, hogy Rábasebesen a helyiek hetven százaléka nyugdíjas.

A Széchenyi-kastély a jövőt jelentette Rábasebesen. Fotók: Kisalföld-archívum
A Széchenyi-kastély a jövőt jelentette Rábasebesen. Fotók: Kisalföld-archívum


A polgármester hozzátette: jelenleg 95 lakosa van a falunak. Mindössze egyetlen óvodás és négy általános iskolás él a községben. Azok a fiatalok, akiktől a lélekszám állandóságát várhatták volna, jórészt elköltöztek. A községvezető nem szívesen beszél a Széchenyikastély mostani helyze-
téről sem. Néhány évvel ezelőtt pedig még a jövőt látták az épületben kialakított szállóban.

– Érdeklődő van, azt látjuk. Körbenéznek, aztán elmennek, legutóbb talán még kínaiak is jártak nálunk. Vásárló azonban nincs, ezért én már nem is reménykedem, hogy egyszer még hasznot hoz a kastély a falunak, a helyieknek. Nagy lehetőségeket rejtett pedig magában. Kár, hogy nem akadt olyan üzletember, aki kihasználta volna ezeket – jegyezte meg a községvezető.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

M86-os főút, Enese elkerülő: nem számítanak előnyökre

A település ipari parkjának elkészítését, szabadidőközpontot és a kerékpáros turizmus fellendülését… Tovább olvasom