Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Nem minden községnek telik külterületi útjai kezelésére

A kisebb falvakban az önkormányzatok nem tudnak pénzt áldozni külterületi útjaikra. Szerencsések azok a községek, ahol működnek nagyobb mezőgazdasági vállalkozások.

A külterületi utak karbantartása szinte valamennyi önkormányzatnak gondot okoz. Az amúgy is szűkös községi költségvetésekben csak ritkán tudnak pénzt erre a célra elkülöníteni. Az elöljárók így a gazdákat igyekeznek bevonni a felújításokba: hol több, hol kevesebb sikerrel.

Farádon Szalai Zoltán polgármester elmondta: szűkösek ugyan a keretek, de az önkormányzat minden évben költ a külterületi utakra. Hozzátette: a helyi mezőgazdasági szövetkezet jár élen a munkában, de a vadásztársaság is kiveszi részét a felújításokból.

– Korábban volt már rá példa, hogy a farádi gazdák összefogtak és közösen hordtak kavicsot, földet a problémás szakaszokra. Abban bízom, hogy sikerül megismételni az akciót és a határ útjai rendben lesznek és nem akadályozzák a mezőgazdasági termelést – fogalmazott Szalai Zoltán.

Friedman László, a farádi mezőgazdasági szövetkezet munkatársa.
Friedman László, a farádi mezőgazdasági szövetkezet munkatársa.

Markotabödögén nincs pénz a külterületekre, közölte érdeklődésünkre Horváth Sándor. Hozzátette: a gazdák jóindulatára bízták az utakat.

– Az önkormányzat sajnos erre a célra nem tud költeni – mondta a polgármester. – Talán van annyi belátás a földhasználókban, hogy ha rosszak a körülmények, nem mennek ki a határba. Igaz, van rossz példa is, amikor például nagy esők után, nem is olyan fontos feladat miatt traktorokkal közlekednek a tagutakon. Emiatt aztán néha csak nehezen járhatóak mezei útjaink.

A csornai képviselő-testület három évre összesen 14 millió forintot különített el utak karbantartására, padkanyesésre, gréderezésre. Ebből az összegből fordítanak a külterületi utakra is. Közbeszerzéssel választják ki az erre alkalmas vállalkozót.

Rendszeresen simítják a mezei utakat.
Rendszeresen simítják a mezei utakat.

Szanyban az önkormányzat néhány éve gépet vásárolt, mellyel karbantartják útjaikat. A közelmúltban pályázatot is nyertek külterületi útjuk rendezésére, Rábaszentandrással együttműködve. Egy körülbelül három kilométeres szakaszt építettek ki, mely a két falu közt teszi biztonságosabbá, könnyebbé a közlekedést. Rövidesen ott a vasúti átjárót is megépítik és átadják a forgalomnak – tudtuk meg Funtek János jegyzőtől.

Dörben sem kerül községi forrás a dűlőutakra, tudatta Dóczy Géza polgármester. A faluban is érdekelt Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. azonban rendszeresen gréderez a határban és a magángazdák is igyekeznek karbantartani az utakat. 

 

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábakecöl: kevés pénz, sok munka

Komolyabb források nélkül, társadalmi munkával és felajánlott tiszteletdíjakból szépül Rábakecöl. Tovább olvasom