Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Nem kérnek a Rekultívból

A dél-rábaközi települések vezetői nem akarják, hogy a térség hulladékgazdálkodása a piacon ma monopolhelyzetben lévő Rekultív Kft. kezébe kerüljön. Ezért holnap nem írják alá a konzorciumi szerződést.
Mosonmagyaróvár gesztorságával 110 település pályázhatna a 4,2 milliárd forintos EU-s pályázatra, amelyből a térség hulladékgazdálkodását lehetne megoldani. A dél-rábaközi települések polgármesterei a célokkal egyetértenek, de a megvalósítás formájával nem.

Attól félnek, hogy a milliárdos beruházás haszna a Rekultív Kft. kezébe kerülhet. Közösen úgy döntöttek, csütörtökön nem írják alá a konzorciumi szerződést. Ha viszont nem jön össze a 110 ezer lakos, Brüsszel nem fogadja a pályázatot. Tompáné Balogh Mária beledi polgármester azt állítja: az idő nem sürget, hiszen 2008 a megvalósítás határideje, így nem kötelező jövőre benyújtani a tervet.

– Nagyon átgondolatlannak tűnik még a projekt, ráadásul a döntéshozásból a településeket kihagyták – fogalmazott a beledi elöljáró azon a megbeszélésen, amelyen a kistérség polgármesterei vettek részt. – A kiírás szerint a 4,2 milliárd forint ötven százalékát uniós forrásból biztosítanák, a magyar állam negyven százalékot tenne hozzá, míg a maradék tíz százalék a konzorciumban részt vevő önkormányzatokat terhelné. Csakhogy Mosonmagyaróvár megegyezett a Rekultív kft.-vel, hogy a tíz százalékból ötöt a szolgáltató cég finanszírozna.

„ Rá akar telepedni"

– Ez esetben viszont hosszú évtizedekre monopolhelyzetbe kerülne, mivel az öt százalék fejében feltételeket szabhat – tette hozzá Takács Lajos dénesfai polgármester. – Az az érzésünk, hogy a kft. rá akar telepedni a beruházásra, és ha így lesz, akkor a községi önkormányzatoknak hosszú ideig nem lesz beleszólásuk – mint ahogyan most sincs – a térség hulladékgazdálkodásába. A projekttel természetesen egyetértünk. Tudjuk, hogy a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás a jövő útja, de nem ebben a formában.

A települési vezetők úgy vélekednek: az önkormányzatoknak fel kell vállalniuk a rájuk eső tíz százalékot, így a Rekultívra nem lesz szükség, s ha sikeres lesz a brüsszeli pályázat és a pénz is rendelkezésre áll, beszélhetnek újra arról, hogy ki végezze a szolgáltatást.

A szakértő véleménye

Nemrégiben a dél-rábaköziek Ágh Pál hulladékgazdálkodási szakértővel is felvették a kapcsolatot, aki Zala megyében már készített és nyert hasonló uniós pályázatot.

– Tőle tudjuk, hogy a konzorcionális szerződést nem is kell aláírni egészen addig, amíg a döntéshozók nem bírálják el a pályázatot – mondta Póczik András, Páli első embere. – Egészen addig elegendő lenne egy szándéknyilatkozat, amelyben arról biztosítjuk az illetékeseket, hogy mindenképpen részt veszünk a projektben.

– Zalában például tisztán az önkormányzatok működtetnek egy kht.-t a sikeres pályázati támogatásból, ráadásul olyan eredményesen, hogy a lakossági díj harminc százalékát vissza tudják fizetni a nyereségből – hívta fel a figyelmet Radics László, Répceszemere polgármestere, majd hozzáfűzte: erre a tervezett megvalósítási formában nem látnak garanciát.

Egyértelmű, ki végezné majd a szolgáltatást

Imre László azt hangsúlyozta a beledi találkozón, hogy tíz százalékért nem szabad a nyerhető kilencven százalékot feláldozni.
– A hulladékgazdálkodáshoz, szállításhoz, rekultiváláshoz szükséges gépeket, eszközöket, berendezéseket a konzorcium nyerheti meg, ám ha a Rekultív is beszáll, egyértelmű, hogy ki végezheti majd a szolgáltatást – jelentette ki Edve vezetője. Véleményéhez csatlakozott Kovács Ferenc, Cirák és Molnár Sándor, Vásárosfalu polgármestere, ő viszont az illegális szeméttelepek problémáját is megemlítette.

Konzorciumi elképzelések

– A pályázatban leírják, hogy ezek felszámolása is megoldható lesz, de: tőlünk még senki nem kérdezte meg, hogy mekkora területről van szó, erre a célra mennyit kell fordítani. Tehát ez a projekt számunkra nem elég megalapozott, és valóban, nagyon sietősnek tűnik – nyilatkozott Molnár Sándor.

A polgármestereknek nem tetszik a leendő konzorciumi tanács tervezett összetétele sem. Abban ugyanis egy-egy taggal képviseltetné magát Csorna és Kapuvár, Mosonmagyaróvár pedig – mint gesztor – kettővel, illetve a települések környéke is szintén egy-egy fővel. Ezt ugyanis úgy tudnák elképzelni, ha a térségek tízezer lakosonként adnának egy-egy tanácstagot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kerülhető meg a globalizáció

Az „Út az intelligens társadalomhoz” című, Mihályiban tartott rendezvényen hangzott el… Tovább olvasom