Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Nem épül idén csatorna Bősárkányban

Idén már nem kezdődik el a bősárkányi szennyvízcsatorna-rendszer kiépítése. Olyan gondokkal került szembe az önkormányzat, melyek egyelőre meghiúsították a beruházást.

Meghiúsult, de legalábbis egyelőre elmarad a bősárkányi csatornázás. Szalay Imre úgy fogalmazott, ez a projekt eddigi működésének állatorvosi lova volt. A polgármestert az ág is húzta a beruházás előkészítése során. A végső döfést közvetlenül a kivitelezési szerződés aláírása előtt kapta a fejlesztés: sem a 86-os főút felújításakor, sem a csornai elkerülő építésekor nem vették figyelembe a csatorna nyomvonalát.

– A nyertes kivitelező átnézte a terveket, majd közölte, hogy azok szerint a csatornarendszer nem építhető meg – tájékoztatott Szalay Imre, majd sorolta az okokat is. – Az egyik az, hogy a 86-os felújítása során időközben áthelyezték a gázvezetéket, éppen a csatorna nyomvonalába.

Szalay Imre és a bősárkányi önkormányzat becsukta a csatornaprojekt aktáit. A beruházás előkészítése során rendre kerültek elő problémák.
Szalay Imre és a bősárkányi önkormányzat becsukta a csatornaprojekt aktáit. A beruházás előkészítése során rendre kerültek elő problémák.

Ugyanígy a csornai elkerülő út északi része is megépült, ugyancsak a csatorna nyomvonalán. Ide nem építették be a védőcsövet, hiába volt érvényes vízjogi létesítési engedélyünk. Ezek miatt a kivitelező szerint az érintett szakaszokat át kell tervezni és módosítani kell a vízjogi létesítési engedélyt. A vállalási határidő, azaz október vége így már nem tartható. A kivitelező vállalta volna, hogy a település többi részén megkezdi a munkát, ha az önkormányzat garanciát ad a fizetésre akkor is, ha az adott szakaszokra nem kapunk támogatást. Százmillió forintos nagyságrendről van szó. Ezt a feltételt viszont nem tudjuk elfogadni. A kivitelezési szerződést így kölcsönös egyetértésben nem írtuk alá.

Szalay Imre hozzátette: a beruházás pályázati támogatásától elállt a támogató szervezet. A munka a 2014–2020-as támogatási keretbe férhet bele. Azt viszont már az állam a Nemzeti Fejlesztési Programiroda vezetésével valósítja meg. A bősárkányi társulás mint konzorciumi tag vesz részt a projektben. „A csatorna tehát megépül, de nem idén. Új időpontot nem tudok egyelőre mondani" – jegyezte meg Szalay Imre. Hozzátette: a csornai szennyvíztelep bővítése is átkerül az új projektbe.

A bősárkányiak négy éve fizetik már a hozzájárulást a csatornával kapcsolatban. Szalay Imre megnyugtatásul közölte, a pénz a víziközmű-társulat számláján van, hiánytalanul. A befizetések az új csatornaprojektre is érvényesek lesznek. A polgármester személyes véleményét is megkérdeztük a kialakult helyzetről. Ekkor mondta azt, hogy munkájának állatorvosi lovával került szembe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vérző fejű férfit találtak a rendőrök Beleden

A Kapuvári Rendőrkapitányság beosztottjai április 3-án 22 óra 15 perckor Beled városközpontban egy… Tovább olvasom