Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Negyvenkétmilliót kell visszafizetni

Csorna–Beled - Csornának negyvenkét-, Tétnek huszonkilencmillió forintjába kerül az, hogy a jelzőrendszeres segítségnyújtást végző céggel előbb kötöttek szerződést, mintsem a normatívaszigorítást elfogadták volna. A belediek fél évet vártak és nem kell visszafizetniük semmit.
Az idei, közel négy és fél milliárdos csornai költségvetés számai közt szinte megbújik az a tétel (35 millió normatív támogatás és közel 7 millió forint kamat), melyet az önkormányzatnak vissza kell fizetnie mint jogosulatlanul igényelt állami normatívát.


2005-ben kezdődött

A történet szálai még 2005-re nyúlnak vissza, amikor a megye több településén felmerült, hogy az úgynevezett házi segítségnyújtást az önkormányzatok szerződött szervezetekkel végeztetik. A Kapuvár–beledi Többcélú Társulás ülésein többször viták folytak a szolgáltató kiválasztásáról. Végül Kapuvár a Máltai Szeretetszolgálattal, Beled pedig – valamivel később – az akkori HB Securityvel (HBS) kötött ellátási szerződést. Csorna hasonlóan döntött, ám ők előbb léptek, mint Beled. A sietségnek és a belediek hezitálásának megvolt az oka.


Törvényességi aggályok

A belediek kivárásának okairól Gál László jegyző elmondta: – A HB Security 2005 őszén keresett meg bennünket a szolgáltatással. Ennek mi nagyon örültünk, hiszen a jelzőrendszert mindenképpen be akartuk vezetni, de egy másik szolgáltató meglehetősen kevés készülék kihelyezését tudta csak garantálni – kezdte a beledi jegyző. A budapesti cég azonban a rászorulók teljes létszámára megadta az ajánlatot. A beledi döntéshozók előtt a csornai és a téti példa állt. Ezen településeken már jól működött a rendszer. Gál Lászlónak azonban törvényességi aggályai voltak, melyek szerint a szolgáltatás után igényelhető állami normatíva nem jogos az önkormányzatok részére. Beled hosszú ideig levelezett a szakminisztériumokkal, akik a HB Security működését nem tartották jogszerűtlennek, de a fővárosi XIII. kerületi jegyző által kiállított országos engedélyük jogosságáról megoszlottak a vélemények. – A szolgáltató szándékai szerint a normatívát az önkormányzat igényelte volna, majd átadta volna a HB Securitynek. Én azonban azt olvastam ki a jogszabályokból, hogy a normatívát a helyi engedéllyel rendelkező szolgáltatónak kell igényelnie és nem az önkormányzatnak – hangsúlyozta Gál László. Hozzátette, a HBS megalakította a Megmentő Kht.-t, ezáltal rendeződtek a törvényi viszonyok és a támogatást a szolgáltató igényelte meg.

A szolgáltatással mindenki elégedett, az önkormányzat fizet. Képünkön Németh László és Purgai Zoltán, a Megmentő Kht. munkatársai.

Szerződés után szigorítás

Vélhetően ez a türelem nem volt meg a csornai és például a téti önkormányzatnál, ahol – egyes hírek szerint politikai „sugallatra" – gyorsan megkötötték a szolgáltatási szerződést. A téti önkormányzattal 29 millió forintot és annak kamatait fizettetik vissza, ám Szabó Ferenc polgármester lapunknak most kijelentette: tárgyalnak a visszafizetés érvénytelenítéséről. Csorna akkori polgármestere azonban határozottan cáfolta a „politikai hátszelet". Mint mondta, a szerződés megkötése előtt többször egyeztettek a csornai kistérség polgármestereivel és a szakminisztériumokkal is. – A költségvetési törvényt azután szigorították, hogy megkötöttük a szerződést a HBS-szel és annak ellenére, hogy tudtunk a normatívaigénylések körüli anomáliákról, a rászorulók érdekeit nézve nem hagyhattuk abba az azóta is kiválóan működő szolgáltatást – jelentette ki Papp József. – A további működtetés akkor jobb ötletnek tűnt, mintsem hogy szóbeszédek alapján megállítsunk egy, az idősek számára fontos szolgáltatást – tette hozzá.

A szolgáltatás minőségéről Kovácsné Varga Ildikó, a Csornai Szociális és Gyermekjóléti Központ vezetője is csak pozitívan tudott nyilatkozni. Mint mondta, a HBS szerződése előtt is működött a házi segítségnyújtás, ám az újabb formát annak fejlesztésére szánták. A normatíva körüli vitáról nem nyilatkozott, hiszen ahogy hangsúlyozta, neki a szakmai kérdésekkel kellett és kell azóta is foglalkoznia.

Gál Beatrix, a szolgáltatást végző Megmentő Kht. ügyvezetője lapunknak elmondta, a törvényi változtatás, a normatív igénylések szigorítása azután történt, amikor a megyében a szolgáltatási szerződések megköttettek, a szolgáltatás már folyamatos volt. – A szakminisztériumok illetékesei határozott ígéretet tettek arra, hogy a normatívák ügyét megnyugtatóan rendezik – mondta az ügyvezető. Úgy véli, az önkormányzatoknak nem volt alternatívájuk a probléma megoldására, a csornai kistérségben is több száz rászoruló volt a rendszerben, tőlük nem lehetett megvonni a szolgáltatást.

Olvasóink írták

  • 1. Pityesz 2008. március 20. 15:52
    „Köszönjük Papp József a felelősségteljes döntést!!! Éljen, éljen, hurrá!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pótolni kell a házszámtáblákat

Csorna - A házszámozásról alkotott helyi rendeletet a csornai képviselő-testület. Erre azért volt… Tovább olvasom